Dvaačtyřicetiletý řidič modré Škody Fabia se před nedávnem v noci z pátku na sobotu rozjel přímo proti skleněným dveřím úřadu. Policistům, kteří přijeli nehodu vyšetřit, tvrdil, že honil účastníka rvačky a při jízdě se nevyhnul domu. Vylíčení průběhu nehody však policistům již v prvních chvílích přišlo nepravděpodobné. Dechová zkouška řidiče na místě nakonec prokázala 1,5 promile alkoholu v dechu. Jenže to nebylo vše.

„Policisté nehodu zadokumentovali, místnímu obyvateli zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Jenže po odjezdu policistů z místa, muž udělal něco neuvěřitelného, znovu nasedl do vozu a rozjel se opět proti dveřím," popsala náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Nový příjezd na místo a nová dechová zkouška ukázala, že muž si ještě zřejmě znovu „dal na kuráž". Displej ukázal 1,84 promile.

„Policejní hlídka proto muže se zjevně agresivním projevem proti majetku zadržela a eskortovala na protialkoholní stanici do Hradce Králové," doplnila Prachařová.

Aby toho nebylo málo, prověřování odhalilo, že mužovo víkendové noční ničení majetku není prvním takovým extempore. Vloni pod vlivem alkoholu v Jaroměři, jen na jiném náměstí, vjel do výlohy jednoho z obchodů.

Podnapilý muž způsobil v sobotu škodu na majetku města ve výši desítek tisíc. „Podle předběžných informací, jaké mám, tak jenom výrobu nových vstupních dveří odhadl truhlář minimálně na padesát tisíc korun," sdělil Jiří Kotland z odboru organizačního a vnitřních věcí městského úřadu. Město muselo náhradní vstup do budovy úřadu řešit vchodem pro svatebčany. Opilec navíc ohrozil konání voleb na úřadě.

„Budeme řešit, jestli upravovat volební místnost, která se nachází v budově radnice. V sobotu jsou svatby, tak aby tam nenastal nějaký problém mezi voliči a svatebčany," dodal Jiří Kotland. Zřejmě však zůstane vše při starém, jak to bylo přichystáno. Přemístit volební místnost jinam by totiž znamenalo komplikace především úřední, musela by se zřizovat nová volební místnost, vše nahlašovat a tak dále.

„Stávající dveře, nebo spíše otvor, jsme museli nechat zabezpečit, aby se do objektu nikdo dál nedostal. Do 14 dnů by měly být dveře nové," uvedl Jiří Kotland.

Policisté věc prošetřují jako přečin poškození cizího majetku, ohrožení pod vlivem návykové látky a výtržnictví. Řidič si přitom značně pošramotil i ten svůj majetek hmotnou škodu na automobilu policisté na místě odhadli na třicet tisíc korun.