Největší neštěstí se stalo krátce po čtrnácté hodině v Habrmanově ulici v centru Hradce Králové.

Děti srazilo auto před očima prarodičů

Sobotní pěkné počasí přímo vybízelo k procházce mezi spadaným listím. Stačila ale jen chvilka a pro prarodiče, kteří šli v Habrmanově ulici na „špacír” se svými dvěma vnoučaty, se příjemné odpoledne změnilo v noční můru. Malé děti ve věku tři a pět let, které šly po přechodu pro chodce, srazil nepozorný řidič.

Podle očitých svědků do nich nacouval. „Pak zřejmě zpanikařil a začal na křižovatce kroužit jak smyslů zbavený. Přitom děti ještě nekolikrát přejel,” řekl jeden z nich.

Policejní mluvčí Jan Čížkovský k nehodě uvedl, že automobil řídil čtyřicetiletý muž. „Vůz prudce narazil do dvou malých dětí a dvou dospělých osob, které přecházely po přechodu pro chodce. Řidič se dále s vozidlem pohyboval v prostoru křižovatky a následně vjel na chodník a čelně narazil do domu.

Chlapci zemřeli krátce po neštěstí

Zranění obou dětí byla velice vážná už při převozu do nemocnice. Tříletý chlapec jim podlehl několik desítek minut po nehodě, pětiletý chlapec o život bojoval až do večerních hodin.

„U řidiče byla provedená dechová zkouška negativní, stejně jako test na přítomnost návykových látek,” dodal Čížkovský. Policie nehodu dále vyšetřuje. Prarodičům dětí, kteří byli zraněni pouze lehce, byla na místě poskytnuta psychologická pomoc.

Čtyřicetiletý řidič putoval od nehody přímo na policii, kde dlouho do noci osudový okamžik popisoval.

Řidiči hrozí šest let

„Muž spolupracuje. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šestiletý trest. Vyšetřovatel nyní podá podnět státnímu zástupci ke vzetí muže do vazby,” řekla tisková mluvčí královéhradeckých policistů Ivana Ježková s tím, že se nyní budou vypracovávat posudky ze soudního lékařství, zdravotnictví a dopravy.

Server Týden.cz napsal, že podle očitých svědků nezvládl řidič řízení z toho důvodu, že ho přepadl záchvat. „Spolujezdec na řidiče po nehodě řval: Jseš debil! Co lezeš do auta, když máš záchvaty!,” řekl serveru svědek. Tyto informace policie s ohledem na rodinu zveřejňovat nechce.

Ani ne o hodinu později se stala v Hradci Králové další tragická dopravní nehoda. V ulici Bratří Štefanů na úrovni pekárny z neznámých důvodů vyjel do protisměru a čelně narazil do stromu osobní automobil. Jednašedesátiletý řidič na místě zemřel a spolujezdce s těžkými zraněními převezla záchranná služba do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Příčina nehody je v šetření, předběžně to vypadá, že řidič nezvládl řízení a narazil do stromu,” uvedl operační důstojník. Provoz v ulici zůstal nepřerušen. Na místě zasahovali policisté, hasiči i záchranáři.

Utopený řidič

K dalšímu sobotnímu neštěstí došlo večer na Pardubicku. Teprve dvaadvacetiletý mladík zřejmě nezvládl řízení u Lohenic na Přeloučsku a se svým vozem sjel do slepého ramena Labe. „Samotný pád vozidla do vody nikdo neviděl. Svědci, kteří volali na tísňovou linku, už oznámili, že ve vodě leží osobní vozidlo, ze kterého nad hladinu koukají jen kola. Jednotka hasičů po příjezdu na místo zjistila, že uvnitř vozidla se na místě řidiče nachází člověk. I přes rychlý zásah ale už řidiče vyprostili mrtvého,” uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Na místě zasahovali hasiči z Přelouče a také potápěčská skupina z Pardubic. Potopené vozidlo vytáhli na břeh a místo nehody kvůli vyšetřování osvítili. Silnice mezi Lohenicemi a Přeloučí byla kvůli záchranným pracím uzavřena. Dvaadvacetiletý mladík měl, podle informací svědků kteří později dorazili na místo nehody, slavit narozeniny. Policie tak bude také prověřovat, zda se na nehodě nemohl podílet alkohol.„Kvůli objasnění příčin nehody byla u mrtvého nařízena pitva. V tuto chvíli existuje několik vyšetřovacích verzí nehody. Policisté musí prověřit, jestli za nehodu nemůže například technický stav vozidla, zdravotní komplikace řidiče, požití alkoholu nebo jiných návykových látek, nebo nepřizpůsobení stylu jízdy.

(P. VAŇOUS, J. PRUŠKA, J. SEJKORA)