Alkohol je lidmi považován za tvůrce dobré nálady, jeho konzumace patří ke společenskému životu. Na silnici ovšem rozhodně nepatří. Tuto poučku si už asi uvědomují i řidiči na Královéhradecku. V regionu pod Krkonošemi a Orlickými horami za poslední dva roky sice došlo k nárůstu dopravních nehod, ale také k poklesu karambolů, u nichž hrál hlavní roli alkohol. Zatímco v roce 2016 byl u 4747 případů bouraček zjištěn alkohol u 247 šoférů, tak minulých dvanáct měsíců „nadýchalo“ po nehodě „jen“ 233 řidičů. Oproti roku 2016 se také snížila celková úmrtnost na silnicích. V roce 2016 vyhaslo na krajských silnicích celkem 33 životů. V roce loňském 24.

Ne všechny loňské nehody, kde hrál roli alkohol, se však obešly jen s pochroumanými plechy a ztrátou řidičského průkazu. Šest nehod skončilo pro jejich účastníky těžkým zraněním a dvě přinesly i ztrátu na lidských životech.

Dodávka smrti

První se odehrála na konci srpna na Náchodsku, kde přišel o život pětadvacetiletý muž. „K nehodě došlo 19. Srpna ráno, kdy pětadvacetiletý řidič dodávky nezvládl v náchodské části Pavlišov průjezd pravotočivou zatáčkou, vyjel mimo vozovku na zahradu domu, kde skončil na střeše,“ uvedla k nehodě policejní mluvčí Jan Čížkovský s tím, že muž, kterému byla posléze v krvi naměřena hodnota převyšující 1,5 promile alkoholu, na místě zemřel.

Jeho o čtyři roky starší spolujezdkyně skončila s těžkým poraněním v hradecké fakultní nemocnici. Alkohol hrál podstatnou roli i u další silniční tragédie. Tentokrát k ní došlo v polovině října na Rychnovsku, kde taktéž řidič dodávky jel 13. října od Kostelce nad Orlicí směrem na Kosteleckou Lhotu. „Při předjiždění v levotočivé zatáčce s největší pravděpodobností v důsledku nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení nákladního vozidla. Vjel částečně na pravou krajnici, s autem dostal smyk a přejel do protisměru,“ informovala rychnovská policejní mluvčí Alena Kacálková. D

Dvaapadesátiletý cizinec, který nebyl připoután, z dodávky vypadl a ta jej následně přimáčkla. „Přes veškerou péči kostelecké hlídky, která mu poskytovala první pomoc do příjezdu záchranářů, muž utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl,“ dodala policejní mluvčí. Následné šetření poté prokázalo, že řidič dodávky před jízdou pil.

Opilá řídítka

V loňském roce se však po alkoholu neumíralo pouze za volantem auta. Svou krutou daň si přemíra pití vybrala i na devětačtyřicetiletém cyklistovi, který 11. června nezvládl sjezd z kopce u Pšánek nedaleko Nového Bydžova. „Při sjezdu nezvládl řízení a zezadu narazil do cyklistky. Po pádu byl těžce zraněn a odvezen do nemocnice, kde za měsíc zemřel,“ informovala hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že v nemocnici odebraná krev u zraněného cyklisty prokázala alkohol ve výši 1,57 promile.

Hradec má víc hříšníků

Z pohledu okresů je na tom, co se týče alkoholu i nehod na vrcholu Hradec Králové. Zde oproti roku 2016 došlo k celkovému nehod,i počtu řízení pod vlivem alkoholu. Zatímco v roce řešili policisté 1485 nehod (u 46 byl na vině alkohol), tak v loňském roce jich bylo 1674 (alkohol u 70). Poklesl však počet mrtvých. V roce 2016 jih na Hradeckých silnicích bylo 14, loni 8.

Kde naopak počet lidí s alkoholem za volantem klesl, bylo Jičínsko. A to o sedm hříšníků. Čísla se tak zhruba pohybují na stejné úrovni roku 2016. Pod vlivem alkoholu policie v roce 2016 zachytila na Jičínsku 132 řidičů, v loňském roce 125. „Na sto zkontrolovaných řidičů je jeden pod vlivem alkoholu,“ doplňil statistku vedoucí dopravní policie v Jičíně Petr Dejmek. Za sedmi loňskými tragickými nehodami, při kterých zemřelo na Jičínsku osm lidí, však nestál alkohol ani v jednom případě.

Na Rychnovských silnicích zemřelo loni, stejně jako v roce předcházejícím totožně šest lidí. V roce 2016 policisté zaevidovali 558 dopravních nehod, při kterých bylo 33 osob zraněno těžce. Za rok 2017 se při 648 nehodách těžce zranilo 19 osob, což je tedy výrazný pokles. Z celkového počtu uvedených nehod v roce 2016 bylo 42 řidičů pod vlivem alkoholu a v roce 2017 pak 34 řidičů.

Na „svém“ počtů zaznamenaných nehod se za poslední dva roky pohybují policisté na Trutnovsku. Zatímco v roce 2016 zde došlo k 1268 nehodám, tak loňský rok byl jen o 20 nehod bohatší. Chudší však byl rejstřík poživačů alkoholu za volantem. A to o devět ( v roce 2016 jich bylo 70). „Smrtelné nehody způsobené vlivem alkoholu nebyly v těchto letech zaznamenány,“ dodala trutnovská policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Z loňských 900 dopravních nehod na Náchodsku, jich pod vlivem alkoholu bylo zaviněno 47. Jedna z nich skončila dokonce smrtí řidiče. I když 47 podnapilých bourajících účstníků provozu je sice o deset méně než v roce 2016, ale kousky některých jsou stěží uvěřitelné. O příběh jako z „béčkového“ filmu se postarala na konci listopadu i šestadvacetiletá žena, která po půlnoci po silnici křižovala ze strany na stranu, několikrát vjela do protisměru a dvakrát doslova „vymetl příkop“. Policisté při kontrole zjistili, že vozidlo má poškozený přední blatník a také dveře u řidiče. Ty se zpočátku nedaly otevřít a bránily dokonce ženě ve vystoupení. Na dotaz policistů řidička uvedla, že k nabourání vozu došlo prý v minulosti. Jak se ovšem dostala přes poškozené dveře do vozidla, nebyla schopna vysvětlit.

Opakovaná dechová zkouška potvrdila podezření na opilost, neboť prokázala hodnoty 1,77 a 1,82 promile alkoholu v dechu. Na dotaz, zda pila před jízdou nějaký alkohol, opakovaně tvrdila, že měla pouze bonbony. Policisté proto ženě zadrželi řidičský průkaz, zakázali další jízdu a vozidlo odtlačili na odstavnou plochu, aby netvořilo překážku v silničním provozu. Žena však využila chvilky a přes vyslovený zákaz se rozhodla z místa náhle ujet. Policisté začali ujíždějící vozidlo pronásledovat a po cca kilometru v obci Heřmanice spatřili v zatáčce havarované vozidlo převrácené na bok, ve kterém poznali podezřelou Fabii. Policisté ihned zastavili a pomohli řidičce z vozidla ven. I když žena uváděla, že se necítí být zraněná, přivolali na místo zdravotnickou záchrannou službu, se kterou později odjela na vyšetření.

Dodávka skončila na střeše na cizí zahraděPrvní tragédie se odehrála 19. srpna na Náchodsku. „Pětadvacetiletý řidič dodávky nezvládl v náchodské části Pavlišov průjezd pravotočivou zatáčkou, vyjel mimo vozovku na zahradu domu, kde skončil na střeše,“ uvedl policejní mluvčí Jan Čížkovský. Šofér, který měl v krvi 1,5 promile alkoholu, na místě zemřel. Jeho 29letá spolujezdkyně skončila s těžkým zraněním v nemocnici.

Nepřipoutaný řidič vypadl. Zabil ho vlastní vůzAlkohol hrál roli i u tragédie na Rychnovsku. Řidič dodávky jel 13. října od Kostelce nad Orlicí na Kosteleckou Lhotu. „Při předjíždění v levotočivé zatáčce zřejmě v důsledku nepřiměřené rychlosti nezvládl řízení. Vjel částečně na pravou krajnici, dostal smyk a přejel do protisměru,“ informovala rychnovská policejní mluvčí Alena Kacálková. Dvaapadesátiletý cizinec, který nebyl připoutaný, z dodávky vypadl. Vůz ho následně přimáčkl. „Přes veškerou péči kostelecké hlídky, která mu poskytovala pomoc do příjezdu záchranářů, muž zraněním na místě podlehl,“ dodala mluvčí. Další šetření prokázalo, že řidič dodávky před jízdou pil.