„Přešli jsme do půlky cesty a čekali na ostrůvku. Pak nás pustil kamion, který přijížděl od Náchoda. Tak jsme šli. Bohužel, v dalším pruhu jel Polák, který ani nepřibrzdil. Já jsem to ještě stihl přeběhnout, ale Honza už ne," vypráví sedmnáctiletý Tomáš Ditrich z Náchoda. Události pak vzaly rychlý spád. Přihlížející zavolala záchranku a o něco později přiletěl vrtulník. Šestnáctiletý Honza nyní leží v královéhradecké nemocnici po operaci nohy. Zraněnou má lýtkovou i holenní kost. „Každý den si voláme, rád bych kamaráda navštívil. Snad ho brzy propustí domů," přeje si Tomáš.

O nebezpečnosti křižovatky je přesvědčen i Tomášův otec. „Není to první neštěstí, které se na této křižovatce stalo. Mělo by se to co nejrychleji začít řešit," míní Vladimír Ditrich. Podle jeho slov je nebezpečná situace i u nedalekého hypermarketu Albert, kde byl ze strany od železničního přejezdu sice vybudován chodník a ostrůvek, ale zebra či dopravní značení chybí. Lidé při cestě do obchodu přecházejí přes křižovatku jak chtějí, někdy i napříč a kličkují mezi projíždějícími automobily a kamiony.

Nespokojení jsou i další rodiče, kteří každodenně řeší nebezpečí vzniklé kvůli křižovatce u Kauflandu. „Chodíme se syny na dopravní hřiště v Bělovsi a kolikrát máme co dělat, abychom ve zdraví přešli. Nejenže kamiony projíždějí neskutečnou rychlostí, ale i osobní auta mají problém zastavit a pustit nás. Rodiče vozí děti do běloveské základní školy raději autem, než by je pustili samotné a riskovali jejich životy. Přitom pěšky by tam byly za pár minut," komentovala tuto situaci jedna z nespokojených maminek.

Případ šestnáctiletého Honzy není ojedinělým. Na přechodu se od začátku roku už jedna nehoda udála. Byla v květnu, zavinil ji cizinec. Měla i podobný průběh. Auto jedoucí v levém jízdním pruhu zastavilo a chodce pouštělo, v druhém jízdním pruhu však řidič nezastavil a chodce srazil. Porušil tím ustanovení silničního zákona. „Křižovatka s dvěma jízdními pruhy je vždy nebezpečná. Řidiči tam často překračují povolenou rychlost, dochází tak nejen ke sražení chodců, ale i k častým srážkám aut," uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Město hodlá problém s křižovatkou řešit. Bude vybudována nová okružní křižovatka. Zásadní změnou v organizaci dopravy v těchto místech bude příjezd z ulice Kpt. Jaroše ve směru od Kladské ulice. Tato část komunikace bude obousměrná po železniční přejezd, od železničního přejezdu povede pouze příjezd na nový kruhový objezd. Nebude z něj tak možné odbočit do ulice Kpt. Jaroše a dále pokračovat do ulice Kladské. Přechody pro chodce budou dva, jeden bude umístěn na ulici Polské ve směru od Náchoda před kruhovým objezdem, druhý mezi dopravním hřištěm a nákupní zónou. „Budeme se snažit plán na zlepšení bezpečí našich občanů splnit už letos," uvedla mluvčí Městského úřadu Nina Adlof. (mon, reh)

Křižovatka v číslech

Od začátku roku do současnosti byly u policie evidovány dvě dopravní nehody, každá s jedním těžkým zraněním. V loňském roce byly na křižovatce zaznamenány dopravní nehody čtyři. Při nich byla zraněna jedna osoba lehce. Příčinami dopravních nehod bylo ve případech všech nedání přednosti při přecházení nebo v jízdě.
Na křižovatce také často dochází k drobným střetům aut, které policie jako nehody neeviduje. Účastníci si vše vyřídí sami mezi sebou za pomoci vyplnění euroformuláře a vzájemně mezi svými pojišťovnami. K většině z těchto drobných nehod, při nichž nejsou žádná zranění a jedná se většinou o poškozené plasty či plech, policie ani nevyjíždí. Jde zhruba o dvě až tři desítky případů.