Právě se vraceli z fotbalového utkání Audi cupu v Mnichově. Šestnáctiletý mladík z Chrudimi kolizi nepřežil. Většina jich pocházela z Jaroměře, Dvora Králové nad Labem, Chrudimi či Hradce Králové.

„Většina z pasažérů byli kluci ve věku od 24 do 30 let. Jel s námi, ale i třináctiletý kluk a jeho táta,“ říká Tomáš Otradovský, který vyvázl z karambolu s naraženým loktem a ramenem. Sám si vybavuje jen obrovskou ránu a okamžik, kdy se autobus převrátil na bok. „Seděl jsem zrovna u okna na té straně, přes kterou se autobus převalil. Jen jsem se instinktivně chytil sedačky a zapřel se,“ popisuje situaci. Poté se rozhostila panika a všichni se snažili rychle vylézt ven.

„Vůbec jsem nevěděl, kde jsme. Chytil jsem kluka, co seděl vedle mě a rychle jsme se snažili rozbitým oknem dostat ven. Pak jsme se vyškrábali po rozbláceném svahu ven a začali jsme zastavovat auta,“ vzpomíná na hrůzný zážitek Otradovský. Sám byl promáčený od benzinu či nafty a byl rád, že se dostali ven.

Rychlá akce záchranářů

Záchranáři dojeli podle odhadů lidí na místo tak do pěti minut. Na místě podle policie zasahovalo 180 záchranářů a několik vrtulníků. „Snažil jsem se pomoc asi dvěma lidem. Bylo neuvěřitelný, jak rychle to všechno klapalo. Fungovali jsme jako bychom k tomu byli vycvičení,“ uvedl mladík, který zájezd organizoval.

Jakmile se však rozpomněl na šestnáctiletého mladíka, který se už domů nevrátí, roztřásl se mu hlas. „Neznal jsem ho osobně. Seděl úplně vzadu. Snad údajně vypadl po nehodě z autobusu a dlouho ho i hledali,“ řekl tiše. Ostatní cestující utrpěli lehká či těžší zranění. Dva těžce zranění stejně jako ostatní s menšími šrámy byli rozvezeni do nemocnic v prostoru mezi bavorskými městy Řezno a Weiden. V současnosti zůstávají hospitalizovány už jen tři osoby. Ostatní, méně závažně zranění odjeli po ošetření spolu s nezraněnými zpět do ČR. U oběti státní zástupce nařídil pitvu.

Nezranění účastníci byli pro zbytek noci ubytováni v hasičárně v Nabburgu, kde o ně pečovaly orgány tísňové pomoci a tým školených policistů.

Náhradní autobus

Pavel Kosina ze společnosti P-transport řekl, že náhradní autobus, který firma vyslala na místo, dopoledne dorazil do Německa a jede zpět. „Autobus v 10:15 vyrazil na cestu zpátky, naložil lidi, kteří jsou schopni cesty, jejich počet ale neznám,“ řekl Kosina. Firma zajišťuje linkovou i zájezdovou dopravu autobusy, podle Kosiny zatím žádný z jejich autobusů podobnou tragickou havárii neměl.

„Autobus byl objednaný agenturou z Jaroměře, ale podrobnosti k tomu výletu nemám,“ řekl Kosina, který zatím nechtěl spekulovat o možné příčině nehody. „Autobus byl v dobrém technickém stavu, byl rok starý,“ dodal.

Po výslechu by se měli všichni vrátit zpátky do Čech.

Příčina neznámá

Příčiny nehody zatím policie nezná. „Na místo se dostavil soudní znalec,“ řekl mluvčí policejního prezídia v Řeznu Michael Rebele. 62letý řidič seděl za volantem teprve půldruhé hodiny. Test na alkohol měl „absolutně negativní“, jak zní zpráva z Bavorska. Podle předběžných závěrů nebyla do havárie zapojena žádná další vozidla.

Po nehodě byla dálnice A 93 v obou směrech přes šest hodin zablokována a vytvořila se tam zhruba dvoukilometrová kolona. Provoz v tomto úseku se plně obnovil až kolem 08:00. Na místě podle policie zasahovalo 180 záchranářů a dva vrtulníky. Zcela zdemolovaný autobus byl už odtažen.

Jde nejméně o pátou nehodu nebo problém českého autobusu v zahraničí od začátku června. Nejvíce nehod se událo v polovině června, kdy havarovaly dva autokary v Rakousku. Obě nehody všichni cestující přežili, na 30 lidí se zranilo. Smrtí dvou řidičů ale skončila srážka českého autobusu a slovenského kamionu v Maďarsku nedaleko hranic se Slovenskem. Slovenský řidič kamionu, který byl mezi mrtvými, byl silně opilý.

Počátkem července rakouská policie ve Vídni zadržela plně obsazený český autobus, který projížděl Rakouskem bez jednoho ze zadních kol a vykázal rovněž dalších 11 závažných nedostatků na brzdách, osvětlení, ložiscích či oknech.

Dojmy zraněných hráčů z Bílé Třemešné

Trutnov/Plzeň – Ze šestice účastníků havárie autobusu z Královédvorska, se nám podařilo se telefonicky spojit s dvěma zraněnými. Před pár minutami jsme je zastihli na cestě domů náhradním autobusem, když obědvali v Plzni. Oba hrají fotbal za Bílou Třemešnou.

Při havárii seděli na předposlední sedačce v autobuse napravo. „Když se s námi autobus převrátil, nějak jsem vypadl oknem ven. Uhodil jsem se do hlavy a bylo mi špatně. Hlavně jsem však marně hledal kamaráda, který seděl v autobuse vedle mne. Odvezli mě do nemocnice s rozbitou hlavou. Okamžitě mne ošetřili,mám na hlavě čtyři stehy, lékaři se ke mně chovali super. Jinak to byl hodně nepříjemný zážitek. Bál jsem se, že Martin je ten, koho odváželi vrtulníkem, jak se o tom mluvilo. Naštěstí jsme oba už na cestě domů,“ svěřil se Jiří Stárek.

Jeho kamarád Martin Bednář zůstal po nehodě zaklíněn v autobuse. „Byl to strašný pocit. Nemohl jsem ven, nevěděl jsem, co se stalo a jak se dostanu ven. Nakonec mě ze sedačky vystříhali němečtí hasiči. Zraněn jsem byl v třísle. V nemocnici mi poskytli alespoň základní ošetření, bolí to, ale jsem šťastný, že naše šestice jede celá domů. Na to, jak vypadal autobus, je to vážně klika. Po parádním fotbale máme tak smutný zážitek…,“ řekl Deníku Martin Bednář. Oba zranění fotbalisté i další čtveřice účastníků zájezdu z Královédvorska si přeje jen jediné. Dostat se co nejdříve domů.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU + ČTK

Čtěte také: Řidič je z nehody psychicky na dně, vrak autobusu v Německu zkoumají