Pozvánkou pro diváky by mohla být například sestava závodu na 400m překážek. V tomto závodě nastoupí všichni medailisté letošního mistrovství České republiky Josef Prorok, Jiří Mužík a Michal Uhlík. Naši překážkáři ovšem nebudou mít jednoduchou roli. Na startu se objeví jeden z nejlepších překážkářů polské historie Marek Plawgo, ale také vynikající atlet z Jamajky – Josef Robertson. Elitní sextet doplní ještě jeden polský elitní sprinter – Radoslaw Czyz.

Pokud budou mít diváci větší zájem o technické disciplíny, je třeba je pozvat především k sektoru pro skok daleký. V soutěži mužů nastoupí druhý a třetí z domácího šampionátu Štěpán Wagner z Dukly Praha a Milan Pírek z AK Kroměříž. Svou přihlášku poslal novoměstským pořadatelům také osmý dálkař z olympijského Pekingu, Roman Novotný. V dálkařském sektoru bude s napětím očekáván start japonských skokanů Suraie, Saruyami a Sogame. Ti odcestovali do Evropy z Asijských her, Surai a Sogame mají letos skočeno 805 cm respektive 810cm.
Ve stejném sektoru se v soutěži žen představí česká mistryně Kateřina Líbalová z Kladna, ale také Renáta Medgyesová ze Slovenska, které zbývá k limitu pro MS pouhých 11 cm. Ve stejné soutěži se domácímu publiku představí šestnáctiletá Michaela Broumová, která se blýskla na MČR žen krásným osobním rekordem 563cm, ale také bronzem při MČR dorostenek.

Diváky vždy zvedají ze sedadel atraktivní závody sprinterů na 110m překážek. Při sobotním mítinku asi málokdo zůstane v klidu sedět na tribuně. Na startu se objeví český šampión Martin Mazáč, tréninkový partner Petra Svobody z Olympu Praha. Ovšem bude mít více než zdatné soupeře. Zejména Jeff Porter z USA, který letos v Eugene zaběhl osobní rekord 13,26, je obrovským favoritem tohoto závodu. Mazáč musí počítat i s Piotrem Taranowskim a Maciejem Pogonowskim z Polska. Na trati 100m př. by měla roli favoritky potvrdit česká jednička Lucie Škrobáková. V tomto závodě nastoupí také bronzová z MČR Kateřina Rajmová z Tábora, ale i Monika Banasic a Martyna Swierczyk z Polska.

Vysokou kvalitu představí také soutěž v hodu kladivem, které se zúčastní Igors Sokolovs z Lotyšska s osobním rekordem 80,14m, čeští siláci Michal Fiala a Lukáš Melich budou mít tedy více než zdatného soupeře. Ve stejné disciplíně žen se k českým kladivářkám přidají sestry Zalina a Marina Marghieva z Moldavska – obě umějí „zahodit“ kladivo daleko za hranici 70m. Do diskařského kruhu by měla v Novém Městě nad Metují vkráčet dlouholetá reprezentantka Věra Cechlová, „duchnu“ ve výškařském sektoru si přijede vyzkoušet již jistý účastník mistrovství světa v Korei, Jaroslav Bába.

Kompletní startovní listina je k nahlédnutí na webových stránkáchwww.sportklub.cz a www.atletika.cz

V každém případě stojí za připomenutí, že Velká cena Nového Města nad Metují začíná v sobotu v pravé poledne předprogramem (kladivo, disk, chůze). Slavnostní zahájení je naplánováno na 14.50 hodin. Hlavní program začíná na Stadionu generála Klapálka v 15 hodin. (až, mr)