Inov 8 Gladiator race. Tento unikátní překážkový závod spočívá v běhu, v jehož průběhu se překonávají různě těžké překážky umělého či přírodního charakteru.

Pořadatelé ze Sportvisia využívají atraktivních lokalit a snaží v nich využít originální překážky. Ty se mohou dělit na klasické jako přeskakování ohně, podlézání pod ostnatým drátem, hod oštěpem, silové překážky s pneumatikami, nošení břemene či plazení i brody bahnem, a specifické překážky, které jsou dané lokalitou. Mezi takové patří například plazení se pod tankem, přelézání těžké techniky, probíhání podzemními chodbami, vybíhání hradeb a další!

V letošním roce pořadatelé zařadili ke každému podniku i vysoce zážitkový noční závod Inov 8 Gladiator race, který se bude odehrávat v pátek večer závodního víkendu. Ochuzeni nejsou ani nejmenší gladiátoři, pro které je připravena trať vždy v sobotu ráno. Na start se mohou postavit jak jednotlivci, tak mixy, což znamená, že spolu v jednom týmu běží muž a žena a společně překonávají celou trať.

Inov 8 Gladiator race je dlouhý 5 až 10 km a skrývá v sobě 20 až 30 překážek. Startuje se intervalově v průběhu celého dne. Díky tomu nedochází k ucpávání na jednotlivých překážkách a celá trať je lépe průchodná. Závodník musí všechny překážky překonat. Pokud mu to nejde či z nějakého důvodu nemůže, má možnost udělat náhradní cvik či předem stanovený úkol.

Tento typ závodu v sobě skloubí jak běžeckou, tak i silovou složku. Ideální je tedy pro běžce, kteří si chtějí zpestřit svůj tréninkový plán, či pro silové typy, které se pilně připravují v posilovnách. Popularita těchto závodů stále stoupá a na start se staví také široká veřejnost, která bere závod jako společenskou událost a v podstatě i únik z reality.

„Závodníci na trati úplně vypnou, probudí se v nich hravost a chuť překonávat sebe, překonávat překážky a posunovat svoji zónu diskomfortu. To se jim hodí i do běžného života. Budují se přátelské vztahy a vznikají komunity, které těmito druhy závodu žijí. Společně několikrát týdně trénují a sdílejí prožitek ze závodů, které absolvují," vyzdvihuje i společenskou důležitost jeden ze zakladatelů Pavel Cibulka.

Skloubení síly a vytrvalosti spolu s atraktivními lokalitami i určitou show okolo dělají z překážkového závodu jedinečný a neopakovatelný zážitek plný emocí i dobrodružství, které se ze současného světa postupně vytrácí.

Poslední ze série Inov 8 Gladiator race se odehraje v pevnostním městě Josefov 2. a 3. září. Na start se postaví více jak 2000 statečných. Na programu je páteční noční závod, v sobotu ráno vyběhnou nejmenší gladiátoři a vrcholem akce je hlavní závod, jehož délka je 10 km s více jak 30 překážkami. Trať zavede závodníky do podzemních kasemat, přes hradební valy, říční koryta i do opuštěných vojenských budov. Kapacita jednotlivých tratí je omezena a téměř z 90% je vyprodáno.

Během víkendu na aktéry čeká bohatý doprovodný program. Organizátoři ve spolupráci s městem Jaroměř na závěr série připravili Afterpárty. Ta startuje 3. září v 18 hodin přímo v centru závodu, vystoupí zde kapely United Flavour, New Sound Orchestra a Wishmasters.

„Chtěli jsme koncertem lidem poděkovat, že s námi závodili. Spousta z nich se zúčastnila celé série, takzvaně Triumphalis, což nebylo vůbec jednoduché. V tak úžasné lokalitě, která je vyhledávaná i světovými filmaři, to bude mít své kouzlo," říká Cibulka a zve diváky na atraktivní podívanou. Vstupné na koncert je 150 Kč, závodníci mají vstup zdarma. Více informací naleznete na webech www.gladiatorrace.cz nebo www.pevnostjosefov.cz.   (wer)