„Letos budeme opět pořadateli lukostřeleckého Zvacího poháru handicapovaných, který už několik let pořádáme díky přízni hoteliérů převážně z Náchoda. Vloni jsme zde měli zastoupení třiadvaceti států a letos, kdy je navíc Zvací pohár jednou z možností plnění limitu na paralympijské hry v Riu, očekáváme účast daleko vyšší," vyhlíží v myšlenkách konec června (23. – 30.) ředitel Šnajdr a vzápětí odkrývá jednu pecku.

Na realizaci je 
už krátká doba

„Letos jsme chtěli připravit divácky hodně atraktivní novinku. Vloni byl v Paříži finálový rozstřel nepostižených situován pod Eiffelovu věž, což nás inspirovalo. My se tady můžeme pochlubit nádherným náměstím, a proto bychom chtěli finále přenést na historické náměstí v Novém Městě," říkal s nadšením ředitel Sportovního klubu.
Má to však hned několik háčků. „V současné době už je na realizaci moc krátká doba. Ochrana, zabezpečení a zajištění objízdných tras nás vyjde zhruba na půl milionu korun, a to tak narychlo nejsme schopni sehnat," lituje Šnajdr
Pokud by však novoměstský Sportovní klub dostal důvěru zorganizovat Zvací turnaj i za rok, sen by se mohl přeměnit v realitu. „My už dnes víme, že to chceme znovu pořádat. Nejdříve však naši žádost musí schválit Česká asociace handicapovaných sportovců, pak to musí posvětit paralympijský výbor a také lukostřelecký svaz. Pokud to tito všichni odsouhlasí, tak to teprve odchází na mezinárodní asociaci," popisuje zdlouhavé schvalovací kolečko ředitel SK.

Každý má nějaké výhrady

Zajímavé přitom je, že ač jde o špičkový mezinárodní závod, pořadatelé se příliš nehrnou. „V loňském roce byly dva závody – v Bangkoku a v Novém Městě nad Metují. Letos jsou tři – Bangkok, Nové Město nad Metují a Phoenix," upřesňuje Libor Šnajdr a dodává. „Problém je, že každý k tomu má nějaké výhrady. Oni si totiž myslí, že ten Šnajdr na tom musí vydělat balík. Přitom před třemi lety si to zkusili uspořádat v Nymburce. Těžce na tom prodělali a navíc k tomu byly výhrady jak závodníků, tak doprovodu. A k tomu všemu na to dostali ještě půlmilionovou dotaci, kterou já nikdy neuvidím," dodává Šnajdr. Pro něj, i celý pořadatelský tým, by tak bylo velkou satisfakcí, kdyby se příští rok konal finálový rozstřel na novoměstském Husově náměstí před televizními štáby z celého světa.