Jardo, vzpomenete si, kdy jste naposledy odehrál mistrovské utkání na náchodské palubovce?
Už to nějaký pátek bude. Nevím to úplně přesně, ale tuším, že to bylo v sezóně 2006/2007, kdy jsem hrál současně extraligu za Třeboň a pomáhal Náchodu v 1. lize až do pro mne osudného zápasu v Litovli, kde jsem si poprvé přetrhl přední zkřížený vaz v koleni.

Těšíte se vůbec do Náchoda nebo byste raději cestoval na utkání někam jinam?
Samozřejmě, nemám jediný důvod se do Náchoda netěšit, ba naopak. Vždycky se sem rád vracím, a když jsem třeba občas přijel během mého působení v Německu, snažil jsem se tu aspoň individuálně trénovat, což se díky ochotě současného brankáře Náchoda Petra Vaněčka i dařilo. Navíc spoustu lidí uvidím po dlouhé době, takže i mimosportovní stránka hraje v mém velkém těšení se důležitou roli. Co mě trochu mrzí, je můj současný zdravotní stav, kdy se potýkám s velkými problémy s kolenem. V jarní části jsem toho moc neodehrál a uvidí se až v sobotu, jak budu moci do utkání zasáhnout. Samozřejmě bych chtěl hrát celý zápas, ale to je spíše sen než realita.

V zápase půjde o souboj třetího týmu s druhým. Co podle vás divákům nabídne?
V loňské sezóně Náchod dvakrát porazil Strakonice o gól. Letos na podzim jsme doma ve Strakonicích vyhráli o gól my. Z toho lze, myslím, předpokládat, že půjde minimálně o vyrovnané utkání, i když sport bývá občas nevyzpytatelný a papírové předpoklady se naplnit nemusí. Dále si myslím, že oba týmy mají chuť hrát moderní rychlou házenou, což určitě přidá na atraktivitě. Zápas očekávám napínavý, který bude určitě bojovný, avšak ne zbytečně vyhrocený a záludný. Oba týmy jsou v tabulce na místech, kde jsou určitě spokojeni a nejsou tudíž tlačeny k vítězství za každou cenu. Mám i zprávy od kluků z Náchoda, že se na utkání těší a očekávají především pěkný zápas.

Na podzim jste měli v zápase s Náchodem trochu štěstí. V čem bude podle vás sobotní měření sil obou týmů stejné a v čem jiné?
V každém zápase, který vyhrajete o gól, je trochu štěstí třeba. Jak jsem již zmínil, očekávám utkání vcelku podobné. Víme o souhře Kloudy s Frájou (Klouček a Freiberg – pozn. autora), o nebezpečných střelách Hráška a Osobiče (Hrachový a Osoba – pozn. autora) i o rychlosti obou křídel. Nezvykem pro nás určitě budou i oba fyzicky narostlí brankáři, protože těch moc v soutěži není. Dost možná, že právě oni budou jazýčkem na vahách. Jak znám trenéra Šulce, tak i on má soupeře do detailu rozebrané a snaží se vždy tým po taktické stránce maximálně informovat a připravit. Asi rozhodne to, kterým tým dokáže lépe přenést taktické pokyny na hřiště a potká se s momentální formou.

Z náchodského kádru můžete ze společného působení pamatovat snad jen Jiřího Kloučka a brankáře Kociána. Jste s nimi v kontaktu a proběhlo už nějaké hecování?
Znám se s více hráči, i když jsem s nimi možná nehrál, setkal jsem se s nimi buď na trénincích, nebo mimo házenou. Je faktem, že většina mladých hráčů je mi neznámá, ale oni mě znají z dob, kdy jsem za Náchod hrál a oni chodili fandit, takže ví, co ode mě mohou čekat. S Kloudou i Kockou (Kocián – pozn. autora) v kontaktu jsme, ale na nějaké hecování si myslím, že máme dost odehráno a jsme natolik zkušení, abychom to udrželi v přátelském duchu. Z Německa jsem si hodně psal třeba i s Tomášem Osobou, takže jsem vývoj ve svém rodném městě neustále sledoval.

Jedou Strakonice do Náchoda vyhrát, nebo byste byli spokojeni i s bodem?
Každý sportovec jde do zápasu za vítězstvím, ale jen správný sportovec se umí smířit i s prohrou, pokud byl soupeř lepší, nebo pokud mu ten den prostě sportovní štěstěna nebyla nakloněna. Takže určitě jedeme do Náchoda vyhrát, máme koneckonců reálnou šanci na vítězství v celé soutěži. Do zápasu půjdeme ne pod tlakem a bojácně, ale určitě se zdravým respektem, protože si jsme dobře vědomi kvalit domácích. Pro mě to bude z tohoto pohledu zvláštní utkání, protože úspěch Náchodu přeji, ale sám chci také vyhrát. Takže když získáme dva body, budu spokojený. Pokud však budou domácí lepší a porazí nás, i když necháme  na hřišti vše, budu jim to s klidem přát.