Florbalisté Jaroměře sahali ve čtvrtfinále Národní ligy-Západ po senzaci.

Poté, co zvládli jedno ze dvou utkání na palubovce favorizovaného Králova Dvora, měli jistotu dvou domácích zápasů.

V prvním domácím utkání nesehráli Jaroměřští vůbec špatný zápas, konečný výsledek 2:8 tak vůbec neodpovídá dění na palubovce. „O výsledku paradoxně rozhodla druhá třetina, kdy šli hosté do vedení na 3:2. To i přes náš velký tlak, který pokračoval celou druhou třetinu. Ve třetí třetině pak bohužel hosté potrestali naše chyby," vrací se ke klíčovým momentům třetího čtvrtfinálového zápasu této série jaroměřský trenér Kamil Munzar.

Po tomto utkání vedli hosté z Králova Dvora 2:1 na zápasy a měli k dispozici první mečbol. Ten ale Jaroměř po nervy-drásajícím průběhu čtvrtého zápasu série nakonec odvrátila a vynutila si rozhodující pátý zápas na palubovce Králova Dvora. „Zasloužené vítězství. Od druhé třetiny jsme byli lepším týmem a nakonec v prodloužení neskutečně zvítězili před opět výbornými diváky. Těšíme se na pátý zápas play-off, který je po dnešku zcela otevřený," jásal po výhře 7:6 v prodloužení domácí trenér Munzar.

Celá čtvrtfinálová série byla tedy po čtyřech utkáních srovnaná na 2:2 a o postupujícím do semifinále musel rozhodnout pátý zápas.

T.B.C. Králův Dvůr – TJ Sokol Jaroměř 9:6 (2:2, 5:0, 2:4)

Fakta – branky: 15. Marek Sluka, 16. Marek Sluka, 23. Michal Kubert, 29. Marek Sluka, 31. Jaroslav Pokorný, 31. Marek Sluka, 33. Karel Horký, 57. Marek Sluka, 60. Radek Križko – 6. Jiří Novotný, 6. Jan Hrobský, 43. Vojtěch Schwarz, 45. Jiří Novotný, 49. Jiří Novotný, 53. Jiří Novotný. Rozhodčí: David Bezucha – Michal Bezucha. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:1. Diváci: 232. Zásahy brankářů: Tomáš Novák 22 – Lukáš Flégl 20. Třetiny: 2:2, 5:0, 2:4.

Do klíčového zápasu vstoupila lépe hostující Jaroměř, která se už na začátku 6. min. ujímá vedení 1:0. Jaroměřský tlak gólově zužitkoval Petr Hašek. O čtyřicet vteřin později sudí pouští hraniční zákrok, akce pokračuje na domácí polovině hřiště, míček se dostává k Hrobskému, jenž posílá hosty do dvoubrankového náskoku – 0:2. To domácí vyburcovalo k aktivnějšímu pojetí, přebírají otěže utkání a zamykají Jaroměř na její polovině. Z tlaku domácích zákonitě rezultuje snížení Sluky v začínající 15. minutě – 1:2. V polovině následující minuty je potrestán menším trestem hostující Petr Rezek a domácí vzápětí srovnávají stav utkání na 2:2. V závěru první části dostává Jaroměř dvě po sobě jdoucí přesilovky, žádnou z nich ale nevyužívá.

Skóre se tak mění v končící 23. min., kdy domácí Kubert prochází přes tři jaroměřské hráče a ze vzduchu trefuje míček přesně do růžku hostující branky – 3:2. Domácí jsou rázem na koni a kontrolují hru. Pohodu Králova Dvora podtrhuje ve 29. min. Sluka, který zvyšuje na 4:2. Neuběhly ani dvě minuty a ukazatel skóre se opět mění. Zásluhu na tom má domácí Pokorný – 5:2. Hosté ihned sahají po time-outu. Ani ten jim ale nepomáhá. O dvacet vteřin později Jaroměř chybuje v rozehrávce a je to 6:2. Vzápětí si jde odpočinout na trestnou lavici hostující Šimon Kubina a jedenáct vteřin před jeho návratem Horký zvyšuje na 7:2.

Vstup do třetího dějství měli hosté z Jaroměře vynikající. V polovině 43. min. Vojtěch Schwarz snižuje na 7:3 a o dvě minuty později je to po trefě Jiřího Novotného už jen 7:4. Domácí okamžitě sahají k time-outu a uklidňují situaci. V končící 48. min. si v rozporu s pravidly počíná domácí Vágner a jeho prohřešek Jaroměř trestá gólem na 7:5. V nástupu do závěrečné desetiminutovky dostává Jaroměř možnost další přesilovky a opět v ní je úspěšná – 7:6. Zápas dostává zcela nový náboj, takřka ztracené utkání dokázala Jaroměř během deseti minut prakticky vyrovnat, šťastný konec ale její počínání na palubovce Králova Dvora tentokrát nemá. Tři minuty před koncem třetí třetiny se totiž z volného úderu trefuje domácí Sluka a na konečných 9:6 upravuje při vstupu do poslední minuty zápasu Križko.

„Dokázali jsme všem, že jsme do play-off nepostoupili náhodou a favoritovi na vítězství v celém play-off jsme dokázali vzdorovat až do pátého zápasu. Chci poděkovat fanouškům obou táborů, kteří vytvořili výbornou atmosféru hodnou tomuto sportovnímu zážitku," nechal se slyšet jaroměřský trenér Kamil Munzar.

Další čtvrtfinálové série: 1. MVIL Ostrava – FbC BD STAV Frýdek-Místek 3:0 na utkání, FbC 98 Chomutov – TJ Turnov 3:2 na zápasy, Florbal Torpedo Havířov – Z.F.K. AQM Petrovice 3:2 na zápasy, Sokol Brno I EMKOCase Gullivers – IMOS FbC Aligators Klobouky 3:2 na zápasy, FBC Vikings Kopřivnice – ASK Bystřice nad Pernštějnem 3:1 na zápasy, FBC Plzeň – FBC Štíři Č. Budějovice 0:3 na zápasy, TJ Sokol Mukařov – Tago Mago – ASK TEMPISH Orka Čelákovice 3:1.

Semifinálové dvojice: FbC 98 Chomutov – TJ Sokol Mukařov – Tago Mago a T.B.C. Králův Dvůr – FBC Štíři Č. Budějovice. ⋌(mr, dop)