SED Havlíčkův Brod - FTS Florbal Náchod 11:9 (2:3, 5:1, 4:5)

V sobotním zápase sehráli náchodští florbalisté bojovné utkání, s řadou vyloučení a individuálních chyb.

Utkání začalo pro Náchodské výborně, když jejich první střely skončily po tečích v brance domácích a z další, oku lahodící akce, střílí gól v čase 5:08 Jirák 0:3. Tento stav drželi hosté až do 9. min., kdy chybu Suchánka trestá Čapek. Náchodští jsou rázem jak opaření a o minutu později inkasují znovu 2:3. Do této doby dominovali na hřišti Náchodští, ale rychlé dvě branky daly vítr do zad Havlíčkovu Brodu.

Druhá třetina Náchodu vůbec nevyšla, když řadou zbytečných oslabení dávají možnosti přesilovým hrám domácím, kteří je nemilosrdně trestají. Za zmínku stojí jen gól Havla, který prošel celým hřištěm a nedal brankáři šanci. Škoda také neproměněné šance Pádra, který ani nadvakrát sám před brankářem neuspěl a tak druhá třetina končí hrozivým rozdílem 7:4.

Obrat z 0:3 na 7:4 byl krutý, ale Náchodští nechtěli utkání vzdát. Bohužel po minutě třetí třetiny zvyšují domácí na 8:4. Když i hosté dostávají výhodu přesilové hry, trefuje se po souhře Batěk. Od 50. minuty se Náchodští tlačí dopředu a napadají rozehru soupeře, čehož soupeř využívá 9:5. Následují dvě slepené branky na obou stranách. Konec utkání je hodně nervózní, když nejprve domácí zvyšují až na 10:6, aby poté od 57. do 60. minuty padly ještě čtyři branky. Náchod zkoušel i hru bez brankáře a třikrát skóroval, hosté je jednou potrestali do prázdné branky. Freestyle z hole Ad. Moravce byl neúspěšný a tak utkání končí 11:9 pro domácí, kteří se ujali vedení 1:0 v sérii.

Martin Havel, trenér Náchoda: „Kvalitní zápas rozhodla druhá třetina, kterou domácí vyhráli 5:1.“

Fakta branky: 8., 42. a 56. Dušan Čapek, 9. a 40. Petr Liška, 32. a 58. Karel Virgl, 22. Ondřej Míka, 22. David Coufal, 31. Radek Krajcigr, 55. Lukáš Zelenka 1. a 3. Aleš Moravec, 6. a 60. Jan Jirák, 24. Martin Havel, 46. Zdeněk Batěk, 56. Josef Čejpa, 57. Jan Matyska, 58. Petr Jenka. Rozhodčí: Martin Kotala Pavel Hála. Vyloučení: 5:4. Využití: 3:1. Diváci: 47.

Sestava Náchoda: Hála (Seidl) Jirák I, Hauschke, Batěk, Jenka, Čejpa; Oubrecht, Vlček, Nosek, Ad. Moravec, Havel; Pádr, Al. Moravec, Jirák II; Matyska, Suchánek, Feistauer.

 

SED Havlíčkův Brod - FTS Florbal Náchod 4:5 PP (0:2, 1:1, 3:1, 0:1)

Tak jak začalo sobotní utkání, tak stejný začátek mělo i to nedělní. Náchodští se ujali brzo vedení z hole Baťka, který svým důrazem protlačil míček do branky 0:1. Po této vstřelené brance následovala dvě vyloučení na straně Náchoda. Hosté se však přes noc na přesilové hry domácích dobře připravili a nedovolili jim vážněji ohrozit Hálu v brance Náchoda. Poté přišlo vyloučení i na straně domácích. Deset sekund stačilo na souhru Jiráka a Jenky, aby zvýšili na 0:2.

Snížit se podařilo domácím až ve druhé třetině v přesilovce, když trestají špatné střídání Náchoda 1:2. Další zbytečné vyloučení Noska již ale domácí nevyužili, a tak udeřilo na druhé straně ze standardní situace z hole Vlčka 1:3. Třetina se dohrává s mnoha tvrdými zákroky na obou stranách, ale bez gólového efektu.

Další zbytečné vyloučení Noska trestají domácí v přesilové hře a snižují na 2:3. Havlíčkobrodští však v dalších minutách neudrží nervy, nevybíravými zákroky se snaží likvidovat náchodské hráče a jsou za to třikrát vyloučeni. Toto neunášejí ani domácí diváci a slovně napadají hráče hostů, trenéra a rozhodčí, který je tak musí nechat vyvést. To dostává do varu náchodské hráče, kteří zvyšují svou aktivitu. Nejprve Vlčkova pumelice míří jen do břevna a poté přichází opět faul za 2 minuty na unikajícího Čejpu následuje trestné střílení. Havel si povodil domácího brankáře, ale před prázdnou brankou mu míček odskočil mimo. V následné přesilovce Náchodští přece jen trestají a Jenka dává na 2:4. Bezmocní domácí nahazují všechny míče na branku hostí a tlačí se do zakončení. Hosté čelí „tlaku“ do 54. minuty, kdy domácí snižují na 3:4 po střele ze střední vzdálenosti. Poslední minuty jsou opravdu hektické, Náchodští hrají jednoduché dlouhé balony do rohu a domácí tlačí. Toto vše se daří až do šedesáté minuty, kdy z jednoho takového závaru chce míček vyvést Jenka, ale ihned jej ztrácí a domácí srovnávají na 4:4.

Lehký tlak domácích přichází i v prodloužení, ale Jenka dlouhým pasem nachází Noska a ten ukončuje zápas.

Martin Havel, trenér Náchoda: „Vyhráli jsme zaslouženě, náboj utkání odpovídal jeho důležitosti.“

Fakta branky: 28. Jan Suchý, 43. Karel Virgl, 54. Tomáš Rezek, 60. Tomáš Rezek 6. Zdeněk Batěk, 16. a 51. Petr Jenka, 31. Jiří Vlček, 64. Ondřej Nosek. Rozhodčí: Stanislav Chvosta Jiří Vápeník. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:2. Diváci: 103. Zásahy brankářů: Zdeněk Tvrdý 16 Michal Hála 32.

Sestava Náchoda: Hála (Seidl) Jirák I, Hauschke, Batěk, Jenka, Čejpa; Oubrecht, Vlček, Nosek, Ad.Moravec, Havel; Pádr, Al.Moravec, Jirák II; Matyska, Suchánek, Feistauer. (vl)