Michale, ještě než půjdeme k letošní sezóně, vraťte se ve zkratce k té loňské.
Začátek minulé sezóny byl dobrý, dvakrát jsem startoval v Polsku, kde jsem byl druhý a první, což jsem si říkal, že není na úvod vůbec špatný…

Jenže?
Pak přišla trochu smůla. Na mistrovství republiky v maratonu, kde jsem pomýšlel na umístění kolem pátého místa, přišel defekt a bylo z toho dvanácté místo. Vloni mi vůbec nevyšel ani Český pohár v cross country, kde jsem se hodně trápil.

Čím to?
To právě nevím. Sám jsem hledal příčiny, ale na nic jsem v podstatě nepřišel. Dva výsledky do desítky byly určitě zklamáním, ambice byly jezdit podstatně výše.

A tak to bylo výkonností, nebo smůlou?
Spíš možná špatnou přípravou na samotné závody. Je pravda, že mi ani příliš neseděly tratě, které byly hodně do tahu, což není moc pro mě. Já mám radši delší kopce a více techniky. Je také pravda, že za nepovedenou minulou sezónou bylo možná i přetrénování nebo přemotivování, těžko říct.

Pojďme tedy k sezóně letošní. Co jste změnil v přípravě na ní?
Příprava na letošní sezónu byla trochu jiná. Chtěl jsem ten loňský model změnit, takže jsem v podstatě prosinec a leden prolyžoval. V únoru jsem přemýšlel, jestli se vydat někam do tepla, ale nakonec jsem se rozhodl, že zůstanu doma a jezdil jsem tady.

Takže na prahu nové sezóny můžete říct: „Jsem připraven"?
Myslím si, že jsem najezdil přesně tolik, kolik jsem potřeboval. Začátkem března jsme odjeli na čtrnáct dnů do Chorvatska. První týden nám však počasí vůbec nepřálo, ale co bylo v plánu, to se odjelo, takže celkem spokojenost. V současné době se cítím dobře, a myslím si, že jsem to tentokrát nepřehnal.

Kdy přijdou první závody?
V prvním dubnovém víkendu jsem měl závodit v Polsku, jenže mi na poslední chvíli poslali zprávu, že závod kvůli špatnému počasí ruší. Ale potom už určitě nějaké závody budou, stačí nějaký menší, na rozjetí, aby se do toho člověk dostal. Koncem dubna už přijde Český pohár v cross country a čtrnáct dnů na to Český pohár v maratonu.

Na jaký typ závodu budete letos klást větší důraz?
Před letošní sezónou jsem trochu přehodnotil své ambice a chtěl bych se více soustředit na maratony.

Proč?
Zalíbilo se mi to a navíc jsem zjistil, že mi to docela jde. Možná, že moje cesta povede právě tudy. Cross country ale na druhou stranu nechci vypustit, protože si myslím, že rychlostně na tom jsem dobře.

Kolik maratónů vás tedy letos čeká?
Maratónů v rámci Českého poháru je asi pět včetně Sudet. Vrcholem letošní sezóny pro mě určitě budou oba mistráky, jak v cross country, který se jede v Bedřichově, tak maratonu – Malevil. Vloni jsem ještě startoval na etapovém závodu v Chorvatsku, kde jsem skončil druhý, takže i tam bych se letos chtěl podívat.

A co Polsko, kde se vám vloni dařilo?
V Polsku určitě něco v plánu taky mám.

Před loňskou sezónou jste přestoupil do týmu Ghost-moje kolo, zůstáváte nebo se opět stěhujete?
Zůstávám.

A stále na šestadvacítce?
(úsměv) Na té už ne.

Ale…?
Je to tak. Já vím, ještě vloni jsem tvrdil, že devětadvacítku nikdy a letos jsem ji dostal a hned po prvním dni jsem poznal, že je to úplně o něčem jiném. Jsem s ní nesmírně spokojený.

Doneslo se mi, že kromě závodních ambicí máte i ty pořadatelské, prozraďte více?
To je pravda. Vloni jsem v Červeném Kostelci pořádal takový malý závod, který spadá pod Středeční pohár. V Kostelci máme krásný les, kde je skvělé bikování, takže jsem se rozhodl něco uspořádat. Jak jsem už řekl, je to součást Středečního poháru, ale do budoucna bych z toho chtěl udělat i trochu větší závod. Kromě toho se ještě jako instruktor techniky jízdy na horském kole účastním jedné hezké akce, která se koná koncem října v Teplicích nad Metují a je určená pro kohokoliv, kdo se chce naučit správné technice jízdy na horském kole. Je to pohodová akce od pátku do neděle a všichni jsou tam srdečně zváni.