,,Soupeři byli lepší, o to míň to bolelo," pronesl v rozhovoru pro Deník brokový střelec David Kostelecký (41). Hlavně čtvrté místo na olympijských hrách mu vyneslo titul Nejúspěšnějšího sportovce Královéhradeckého kraje za rok 2016.

,,Vnímám to jako ohodnocení mojí práce a lidí, kteří mi v ní pomáhají a podporují. Jde o dobrou reklamu pro oddíl Dukly Hradec Králové a sportovní střelbu samotnou," řekl olympijský šampion z Pekingu 2008.

Slavnostní vyhlášení ankety se uskutečnilo v úterý v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

Díky čtvrtému místu na olympiádě v Riu jste byl nedávno rovněž vyhlášen nejlepším českým střelcem za rok 2016. Jak velkou váhu má tohle ocenění?
Ono se to těžko hodnotí. Střelba je dost specifické sportovní odvětví. Dostanete hlasy od trenérů či funkcionářů a vzejde z toho výsledek. Jednotlivé úspěchy se dají ale jen těžko porovnávat, disciplín je hodně a jsou velmi různorodé. Podobné ankety jsou spíše společenskou záležitostí.

Vy jste na tomto galavečeru převzal také cenu prezidenta střeleckého svazu pro svého oddílového kolegu Jana Sychru udělenou za dlouholetou reprezentaci. Udělal dobře, že ukončil v sedmačtyřiceti letech bohatou kariéru? Stále byl totiž v disciplíně skeet schopen konkurovat světové špičce?
Rozebírali jsme to. Ptal jsem se ho, jestli si je jistý na sto procent, protože jeho výkonnost byla stále výborná. Říkal, že v jeho letech je už cestování a všechno kolem stále těžší a těžší. Cítil, že toho tělo má dost. Na mistrovství Evropy získal stříbro v družstvech, bronz v mixu a v individuálním závodě byl pátý. Navíc na armádním mistrovství světa vyrovnal světový rekord. Odešel tedy na vrcholu, jako král.

Vy už také nejste nejmladší. Cítíte se pořád fit?
Výsledky za poslední čtyři roky mi ukázaly, že by bylo předčasné končit. Finále v Riu mi potvrdilo, že by to ještě mělo jít.

Medaile vám ale těsně unikla. Přebolelo to brzy nebo jste se k finálovému závodu v myšlenkách často vracel?
Paradoxně jsem se tím už nezabýval. Ti tři kluci, co stáli na stupních, byli prostě v daný moment lepší. Tak jsem to bral. Já jsem se tam po celu dobu necítil dobře. To, že jsem se probojoval do finále, bylo pro mě osobně velký úspěch. Střelnice mi absolutně neseděla a také podmínky, které v ten den panovaly, mi nevyhovovaly. Všichni jsme je ale měli stejné, člověk však podvědomě cítí, že to asi nebude to pravé ořechové. Snažil jsem se odstřílet své maximum. V semifinále jsem hodně riskoval a kdybych sestřelil jeden terč navíc, mohl jsem jít do souboje o zlato. Nestalo se. V rozstřelu o bronz byl ten kluk jistější, bral ho po zásluze. O to míň to bolelo.

Další Hry, které se uskuteční v Tokiu, jsou hodně daleko. Vy jste olympijský vítěz, mistr Evropy, ale schází vám titul světového šampiona. Bude se vaše pozornost upínat k tomuto lákavému cíli?
Člověk se vždycky snaží vyladit formu na vrcholy sezony. Samozřejmě se o to pokusím, ale pokud se to nepovede, věšet se kvůli tomu nebudu (směje se). Mám titul mistra světa jako junior. Tehdy mi to připadalo také nemožné ho získat. Uvidíme v září v Moskvě.

Jak bude vůbec letošní sezona vypadat?
Měli jsme trochu omezené finance, což v poolympijské sezoně vždycky bývá. Vynechali jsme první dvě kola Světového poháru v Indii a Mexiku. Ostrý závod nás tak čeká za necelý měsíc na Kypru. Hlavní pozornost se pak bude soustředit na ME v Baku a již zmíněné mistrovství světa v Rusku.

Trochu přehodíme výhybku. Doma vám rostou zdatní nástupci, synové Denis a Alan. Vedete je ke sportu?
Ten starší chodí do karate a na tenis. Mladší má ještě čas, zatím ho jen doprovází a blbne si bokem. Rozhodně nemám v hlavě, aby z nich jednou byli profesionální sportovci. S manželkou se snažíme, aby měli ke sportu zdravý vztah a ta láska k němu je provázela celý život.

Téměř každé dítě má dnes mobil či tablet. Jak nahlížíte na problematiku, kdy podobná lákadla odtahují velkou část mladé generace od sportování a doslova kradou čas?
Za naší doby, kdy tyhle vymoženosti nebyly, bychom do toho možná spadli taky. Mladí jsou v tomto směru pod tlakem. Je to složité. Vidím to i u střílení. Spousta lidí má jiné zájmy a priority. Vychovávat nové talenty, kteří tomu dají v tréninku maximum, ubývá. Zásadní je přístup rodičů. Ti to mohou nejvíce ovlivnit. Je potřeba nastavit mantinely.

Přehled udělených ocenění

Jednotlivci dospělí

1. David KOSTELECKÝ, sportovní střelba – trap, SSK Dukla Hradec Králové, 4. místo na OH v Riu, 8. místo v SP v Riu, 2. místo na ME jako člen družstva, 1. místo na MČR jako člen družstva.

2. Pavel JANEČEK, plavání, TJ Delfín Náchod, účast na OH v Riu, na MS v Kanadě a na ME, 2x 1. místo na letním MČR (200 a 400 m poloh), 2x 1. místo na zimním MČR (200 a 400 m poloh), 2x 2. místo na letním i zimním MČR (200 m mot., překonal rekord ČR na 200 m poloh. – 2:01.72).

3. Václav FEJFAR, motorismus, Autoklub Bohemia Jičín, 1. místo na ME v divizi Touring Autocross (plechová auta).

Další pořadí: 4. Stanislava Preclíková, skiboby, Skibob klub Dobruška, 5. Michal Desenský, atletika, TJ Sokol Hradec Králové, 6. Pavla Schorná Matyášová, atletika, TJ Maratonstav Úpice, 7. Jan Sychra, sportovní střelba – skeet, SSK Dukla Hradec Králové, 8. Jakub Klauda, thajský box, Spartak Trutnov, 9. Vojtěch Hačecký, cyklistika, Elkov Author Cycling Team Hradec Králové, 10. Jaroslav Kudrna, lední hokej, Mountfield Hradec Králové.

Jednotlivci mládež

Do 15 let: 1. Mikuláš Rudolf Cogan, plavání, SPK Delfín Jičín, 2. Adéla Sádlová, atletika, SK Nové Město nad Metují, 3. Klára Házová, mažoretkový sport, AC Hip Hop Hradec Králové, 4. Michal Jerman, plavání, TJ Delfín Náchod.

Od 16 do 19 let: 1. Lada Pejchalová, atletika, TJ Lokomotiva Trutnov, 2. Daniel Vandas, orientační běh, OK 99 Hradec Králové, 3. Ludmila Kotěrová, rychlostní kanoistika, TJ Černožice, 4. Dominik Harnach, skiboby, Skibob klub Dobruška, 5. Vlastimil Buben, stolní tenis, TJ Sokol PP Hradec Králové, 6. Radovan Pavlík, lední hokej, Mountfield Hradec Králové, 7. Romana Ptáčková, mažoretkový sport, AC Hip Hop Hradec Králové, 8. Jakub Šípek, fotbal, FC Hradec Králové.

Kolektivy dospělí

1. Mountfield Hradec Králové, lední hokej, tým mužů,
2. SSK Dukla Hradec Králové, sportovní střelba – skeet, smíšené družstvo (Jan Sychra a Libuše Jahodová),
3. FC Hradec Králové, fotbal, tým mužů.

Kolektivy mládež

1. OK 99 Hradec Králové, orientační běh, družstvo dorostu,
2. TJ Sokol Hradec Králové, basketbal, mladší žákyně,
3. FC Hradec Králové, fotbal, tým žáků do 14 let (U14).

Trenéři profesionální

1. Petr Luštický, SSK Dukla Hradec Králové, sportovní střelba,
2. Michal Lebeda st., TJ Sokol PP Hradec Králové, stolní tenis,
3. Jaroslav Krejcar, Park Golf Club Hradec Králové, golf,
4. Aneta Brindová, AC Hip Hop Hradec Králové, mažoretkový sport.

Trenéři dobrovolní

1. Pavel Reich, TJ Černožice, rychlostní kanoistika, 2. Eliška Vichtová, TJ Nové Město nad Metují, sport pro všechny, 3. Jaroslava Grohová, TJ Spartak Vrchlabí, skyrunning, 4. Karel Raich, KČT Dvůr Králové, značení cykloturistických tras.

Handicapovaní

1. Denis Murgoš, cyklistika a lyžování, Lvíčata Dolní Lánov, 2. Ondřej Sedliský, tenis, SK Integra Hradec Králové, 3. Jiří Soukup, stolní tenis, TJ Jičín, 4. Dalibor Havelka, lyžování, Lvíčata Dolní Lánov, 5. Tomáš Prouza, golf, Park Golf Club Hradec Králové.

Reprezentace kraje

1. Ondřej Fejfar, atletika, Spartak Vrchlabí a AK Kroměříž, 2. Michal Matějovský, tahače, CZ Buggyra China Racing, 3. Tomáš Nevěčný, basketbal na vozíku, handbike, WSP Pardubice, 4. Značkaři Klubu českých turistů, turistika, KČT krajská organizace.

Medailisté na zimní ODM 2016 – jednotlivci: 1. Alena Labaštová, alpské lyžování, mladší žákyně, Racing tým Pecka, 2. – 4. Johana Hradilová, skikros, starší žákyně, TJ Loko Trutnov, Anna Kulhánková, biatlon, mladší žákyně, KB Krkonoše-Vrchlabí, Zuzana Zálabská, biatlon, starší žákyně, KB Krkonoše-Vrchlabí.

Družstva: 1. – 2. Krajský výběr, lední hokej, žáci z oddílů Mountfield HK a HC Krkonoše.
Krajský výběr, klasické lyžování, žákyně (Baráková, Dohnálková, Leblochová).

Hvězda čtenářů Deníku

Tomáš Nevěčný.

Osobnosti KSO

Václav Horák, KČT Nová Paka, krajský svaz KČT.
František Karlík, Sokol Hradec Králové, KHKO ČUS.
Lubomír Kittner, Mountfield Hradec Králové, krajský svaz ledního hokeje.
Eva Víšková, TJ Meteor Hradec Králové, Česká ASPV.
Libuše Zedníková, TJ Lokomotiva Pardubice, sportovní gymnastika.