V Královéhradeckém kraji odstartuje prvními zápasy už tuto neděli. Na startu sezony 2013/2014 je v severní oblasti Královéhradecka 83 týmů.
Ve strukturách soutěží nedošlo o letní pauze k žádným změnám. Jedinou je názvosloví, které se výrazně zjednodušilo. Top ligou zůstává Superliga České republiky, ve které bude hrát 12 týmů z různých koutů Čech a Moravy. Královéhradecko má v této elitní společnosti opět své zastoupení. Jmenovitě se o titul Mistra České republiky kategorie Elite poperou celky Kousal Twist Trutnov a Maséři z Veselky Jičín.
Nejvyšší krajskou soutěží, a tudíž druhou úrovní v republice, je Extraliga Královéhradeckého kraje. V její základní části skupiny sever, která sdružuje družstva z Náchodska, Trutnovska a Jičínska, se představí 8 celků. Ty budou bojovat o 4 postupová místa do finálové části Extraligy, v níž na jaře příštího roku poměří síly se čtveřicí nejlepších ze základní části jih (Hradecko a Rychnovsko). Po finálové části postoupí první trio tabulky na Mistrovství republiky kategorie A, které bude zároveň kvalifikací o postup do příštího ročníku Superligy.
Pod Extraligou je stejně jako vloni B liga. Od této úrovně se soutěž už dělí do tří větví. Západní část tvoří týmy z Jičínska, střední z Trutnovska (mimo Úpice a okolí) a východní pak celky z okresu Náchod plus Úpicko. Každá z těchto částí má svoje nižší soutěže C a D ligy. Termíny jednotlivých kol všech soutěží jsou rozloženy do devíti měsíců (září – květen). (ov)