II. liga – muži:

VK Hronov – Sokol Hrotovice 0:3 (-27, -16, -21) a 0:3 (-24, -24, -18). Na hronovský kádr zle zkoušený absencemi čekal soupeř z kategorie nejtěžších.

V úvodu šel sice do vedení výborně výškově i herně disponovaný soupeř, a to především díky drtivým atakům Pečenky, který útočil nad hronovským blokem. Postupně se ovšem domácí sestava konsolidovala a několik obranných zákroků potvrzených dobrým útočným úspěchem vyneslo Hronov do sedla. Hosté silně znejistěli a zdálo se, že závěr bude plně v domácí režii. Jasné vedení 24:18 ovšem jistotu neznamenalo. Taktické střídání, kdy do obrany na síti putoval Kůrka místo Jiránka se nesetkalo s úspěchem a soupeř začal nebezpečně dotahovat. Hronováci dále kupili chybu za chybou a uhasínající hrotovická jiskérka naděje se změnila v obrovský plamen, který domácí borce po 9 neproměněných setbolech sežehl. Z tohoto šoku se Hronovští neprobrali po celý druhý set. Mírné vedení z úvodu sady se podařilo uklidněným Hrotovicím postupně rozmnožovat až na konečný devítibodový rozdíl. Poslepovaná hronovská sestava vstoupila do třetího setu podstatně lépe a dokázala si vybudovat dvoubodové vedení. To bylo ale bohužel z hronovské strany vše. Hosté postupně díky své výškové a skokanské převaze vystavili na síti neprostupnou hráz, přes kterou se hronovským útočníkům nedařilo přejít. Misky vah se převážily na hrotovickou stanu.

Do druhého utkání na lavičku usedl zkušený Ševců. Zbylá šestice bojovníků se s vynikajícím soupeřem statečně pasovala. V rozletu ji ovšem limitoval příliš měkký servis. Za stavu 18:23 však po nepřesném výroku na obě strany chybujícího rozhodčího Petříčka svitla Hronovákům jiskérka naděje. Rozhození hosté začali kupit chyby a jejich náskok se začal povážlivě scvrkávat, až se zcela rozplynul. Dokonce z toho byl neuvěřitelný obrat na hronovský setbol při skóre 24:23. Domácí měli za tohoto stavu ještě na ruce bodovku, avšak hosté ji skvělým blokem odvrátili, čímž zazvonili Hronovu umíráček. Následné dvě výměny s přehledem zvládli a šli do uklidňujícího jednosetového vedení. I v dalším pokračování domácí drželi s výrazně lepším soupeřem krok. Riskovaný servis nevycházel, takže v pohodě přihrávající soupeř nedával sebemenší naději na úspěšné obranné zákroky. Přesto se v koncovce setu podařilo bojujícím Hronovským ubránit několik hrotovických útoků a znovu se z tohoto vzepětí zrodila setbolová příležitost. Bohužel i tentokrát přišla vniveč. Do třetího dějství nastoupil na smeč mladý Novotný, jenž přicestoval po utkáních B-družstva. A začátek byl opět vyrovnaný. A co víc, postupně se domácím podařilo díky zlepšení na servisu odskočit na dvoubodový rozdíl. Pak však provedl tzv. krátký proces s domácím odporem sudí Petříček. Hektickou situaci rozhození Hronovští nezvládli a rychle ztratili nabité vedení. Aby toho nebylo dost, přispěchal hlavní sudí s dalším dárkem pro hosty, když přehlédl blokovanou nahrávku hronovského Martince. Domácí toto neustáli a doslova se jejich hra zhroutila. Hrotovice již proti rezignovanému soupeři až do konce utkání na palubovce dominovali. Celkově lze konstatovat, že do Hronova zavítal dosud nejkvalitnější soupeř letošního volejbalového ročníku. Jeho dvě výhry proti silně oslabenému soupeři byly naprosto zasloužené.

Další výsledky 33. a 34. kola: Železný Brod – Dřevěnice 2:3 a 1:3; Slavia Hradec Králové – Havlíčkův Brod 3:2 a 3:0; Ústí nad Orlicí – Česká Třebová 3:1 a 3:0.

II. liga – ženy:

TJ Jiskra Jaroměř – TJ Sokol Dobřichovice 0:3 (-19, -13, -19) a 1:3 (-22, -9, 18, -24). Při svém posledním utkání na domácí půdě hostila Jaroměř celek Dobřichovic.

Předvedený výkon v prvním utkání nemohl mít za výsledek nic jiného, než jasnou výhru hostujícího celku v poměru 3:0. Dobrá obranná činnost na síti nebyla doprovázena tvrdým útokem ani kvalitní hrou v poli, jakou se naopak vyznačoval soupeř a tak domácí zaslouženě utkání prohráli.

Druhé utkání nezačalo o mnoho lépe. V prvním setu prohospodařila Jaroměř mnohabodový náskok a set prohrála. Následně se Dobřichovice ujaly rychlého vedení 2:0 na sety. Ve třetím setu se jaroměřské hráčky vzpamatovaly, zabojovaly a snížily stav utkání na 1:2. Čtvrtý set byl velmi dramatický a vyrovnaný. V koncovce byl šťastnější hostující celek a zvítězil tak i ve druhém utkání 3:1.

Další výsledky 33. a 34. kola: SF Praha – Vamberk 0:3 a 0:3; Nusle B – Havlíčkův Brod 0:3 a 3:2; Pardubice – Jihlava 3:0 a 3:0; Hradec Kr. – FTVS Praha 3:1 a 3:0. (ma, mp)