Turnaj se uskuteční ve dnech 16. – 20. července 2008, pořadatelem je Sportovní klub Nové Město nad Metují. V letošním paralympijském roce, kdy už je o nominacích do Pekingu rozhodnuto, a kdy navíc termínově kolidují dva vrcholné mezinárodní lukostřelecké závody v Evropě (v Novém Městě a ve Stoke Mandeville), se novoměstským pořadatelům přihlásilo 31 závodníků ze sedmi zemí: Lotyšska, Francie, Irska, Nizozemí, Slovenska a domácí reprezentace. Závody mají statut FITA Star s mezinárodním technickým delegátem a klasifikací.


Střílí se ve dvou dnech systémem olympijské sestavy, tedy s kvalifikací i eliminací na 70 m. Bojovat o vavříny se bude ve čtyřech divizích – kladkový luk (kvadruplegici společně s kategorií OPEN) a reflexní luk (vozíčkáři společně se stojícími) zvlášť muži a ženy a v kategorii nevidomých (muži i ženy dohromady). Většinu startovního pole tvoří závodníci, kteří budou své země reprezentovat v září na XIII. paralympijských hrách v Pekingu. Dnes čeká lukostřelce FITA 70 - kvalifikace, zítra je pak na programu Olympijská sestava a vyhlášení výsledků. Závody začínají po oba dva dny od 9.30 hodin.
Tradiční součástí programu je lukostřelba nevidomých, která patří do oficiálního programu mezinárodní lukostřelby handicapovaných (kromě paralympijských her), nicméně ve světě se stále střílí konzervativním způsobem již dříve schváleným IBSA (Mezinárodní sportovní federací nevidomých), zatímco český nevidomý lukostřelec Jiří Mojžíšek vynalezl zcela novou a revoluční metodu míření a střelby. Ta umožňuje nevidomým rovnocennou soutěž s ostatními paralympijskými kategoriemi, ale i s nepostiženými, a maximálně je osamostatňuje, takže nejsou vůbec závislí na doprovodu. Svou metodu, kterou v České republice rozšířil již asi mezi deset dalších nevidomých zájemců, představí opět v Novém Městě nad Metují.


Ostatní paralympionici budou v Novém Městě nad Metují testovat svou formu šest týdnů před odletem do Pekingu. Zvací turnaj v lukostřelbě 2008 patří k sérii paralympijských závodů, kterými Sportovní klub Nové Město nad Metují letos slaví dvě desetiletí organizovaného sportu handicapovaných. První z akcí svého druhu bylo na novoměstském stadionu Mistrovství Československa v atletice handicapovaných v roce 1988. Sérii letošních oslav začal na jaře turnaj v curlingu vozíčkářů pořádaný v Trutnově, následuje Zvací turnaj v lukostřelbě, spolu se sérií sedmi kol českého lukostřeleckého Archery HandiCUPu, pokračovat bude českým pohárem v atletice vozíčkářů (2. srpna), v rámci kterého se uskuteční také jedno kolo českého poháru handbikerů a sérii zakončí mistrovským šampionátem lukostřelci v polovině srpna (16. – 17. srpna).