A aby těch úspěchů machovského BKL nebylo málo, tak v HOP – Českém poháru 2017 si oba machovští kombiňáci místa prohodili, když celkově vyhrál Jan John a Lukáš Doležal skončil „až" třetí.

„Ve čtvrtek ráno jsme odjížděli do Harrachova Lukášovým „bydlíkem". Dopoledne se ale nedalo skákat, neboť můstky ještě nebyly připravené," začíná líčení skvělého machovského víkendu předseda BKL Stanislav Jirásek.

I proto si machovští závodníci připravili alespoň základní mázu a vyrazili do běžecké stopy. „Slovo tratě by totiž bylo hodně nadnesené. Bylo to oraniště firnového sněhu, kde se to bořilo do hloubky dvaceti centimetrů. Prostě jarní sníh se nedá při teplotách nad nulu již upravit. Navíc pořadatelé připravili dost těžký profil, takže bylo zaděláno na velkou dřinu," věděl Stanislav Jirásek.

O den poději měl začít skokanský závod, jenže stopa přes noc nevymrzla. „A tak se tam sypal salmiak. Spíš než sypal, se jen tak drobil a tím bylo po závodech. Ve zkušebním kole to jelo jen prvním pěti a pak se stopa zpomalovala až se místo pětatřicet, čtyřicet metrů skákalo jen nějakých čtyřiadvacet. Jury závod odpískala a šlo se odpoledne netypicky nejdřív běžet," popisuje zvláštní průběh závodu předseda BKL Machov.

Podle něj jury zabodovala, když pustila do běžecké stopy závodníky od nejslabšího po nejlepší jen s odstupem dvaceti vteřin. „Naši kluci jich předjeli šestnáct a ztratili při tom mnoho vteřin. U bruslení se totiž nemusíte rychlejším závodníkům uhýbat," vysvětluje Jirásek.

I přesto z toho byl nejrychlejší čas pro Lukáše Doležala a druhý nejrychlejší pro Jana Johna. „Čekal jsem to v obráceném pořadí, ale Jenda je silový běžec a v tom oraništi se bořil víc než ostatní. Lukáš jel stylově perfektně a po právu běh vyhrál," těšilo Jiráska.

Ihned po vyvěšení výsledků běhu začali Machovští přepočítávat, kolik metrů mohou jejich závodníci ztratit na soupeře ve skokanské části závodu.

„Věděli jsme, že když Lukáš nespadne, je to jasné. Jenda byl na hraně druhého – třetího místa a mě čekala dlouhá a bezesná noc," líčil své pocity před klíčovým skokem předseda BKL Machov.

Papírové výpočty se ale nakonec potvrdily – Lukáš Doležal zvítězil, jenže na výsledek umístění jeho oddílového kolegy se muselo čekat až do podvečerních hodin. „Původní vyvěšené výsledky byly chybně spočítané, tak se muselo čekat. A nakonec dopadla i stříbrná medaile," oddechl si Jirásek.

V Mistrovství ČR ve skoku, které se uskutečnilo po skoku do kombinace, skončil Lukáš Doležal na krásném osmém místě a Jan John obsadil sedmnáctou pozici.

Ve skokanské soutěži MČR dvoučlenných družstev pak Machováci John s Doležalem skončili pátí.

(dop, mr)