Historie machovských skokanských můstků však sahá poměrně daleko do minulosti. Zdejší můstky na 34 a 19 metrů si před 34 lety postavil místní Borský klub lyžařů (BKL) svépomocí. Před deseti roky k nim ještě přibyly můstky K 6 metrů pro nejmenší a K 13 metrů.
„Na skokanské můstky jsme před třemi desítkami let koupili starší vyřazenou hmotu z velkého můstku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Postupně se hmota vlivem UV záření opotřebovala a můstky začaly být nevyhovující," vzpomíná na dávnou historii předseda BKL Machov Stanislav Jirásek.

Předseda BKL Machov rovněž popisuje peripetie při shánění prostředků na rekonstrukci machovských můstků. „Poprvé jsme o dotaci na rekonstrukci můstků požádali MŠMT před sedmi lety. Náš areál totiž byl už jediný v Česku, kde nebyla nová hmota. A navíc je jediný v Královéhradeckém kraji. Žádosti jsme každoročně opakovali, ale bez výsledku," smutně konstatoval Stanislav Jirásek. Stav můstku K 34 metrů navíc dospěl do takové fáze, že pro letní provoz byl technickým delegátem Svazu lyžařů České republiky uzavřen a totéž hrozilo také menšímu můstku K 19 metrů.

„V roce 2012 ale došlo k zahájení rekonstrukce můstku v bavorském Breitenbergu, kde jsme trávili s naším klubem desítku let na soustředěních. Je to hmota stará zhruba 20 let, ale ve velmi dobré kvalitě, proto jsme využili našich dobrých vztahů s místním klubem a na podzim 2013 jsme si nákladním autem odvezli asi 10 tun této vyměněné hmoty," pokračuje v příběhu se šťastným koncem Jirásek.

Jediní, kdo nakonec vyslyšeli machovskou prosbu o finanční pomoc, byli lidé z Královéhradeckého krajského úřadu, díky nimž a desítce dobrovolníků z Machova se rekonstrukce můstků podařila během tří měsíců.

„V současnosti máme můstky s umělou hmotou s kritickým bodem 6, 13 a 19 metrů. Ostatní můstky s kritickým bodem 7, 14 a 34 metrů slouží jen pro zimní provoz," upřesňuje předseda BKL Machov. „Naším dalším cílem je zrekonstruování můstku K 34 metrů a položení hmoty, ale to představuje sumu 1,8 milionu korun, kterou zatím nemáme," krčí rameny Stanislav Jirásek.

Ten přesto láká všechny děti, a to jak kluky, tak i holky, kteří mají zájem o tento krásný, adrenalinový sport, aby do Machova zavítali a přidali se k rozšiřující se mládežnické základně BKL Machov. Tam nyní také probíhá nábor dětí od 6 let, který je každou středu od 18 hodin v Machově na Hůrce. Více informací o něm najdete na: www.bklmachov.eu. (dop, mr)