V podstatě to jsou romány Daneily Steelové pro chlapy.

Hrdinovi většinou někdo ublíží, jenže on se zvedne a „zloun" dostane na budku.

V čem je největší kouzlo? V propojení se skutečností. Často i sebevětší „blbina" v sobě nese reálný základ. Třeba Rocky… Že si to nemůže mistr světa v boxu rozdat s klukem z ulice?

To si pište, že může. Sylvester Stallone se při psaní scénáře inspiroval událostí, kdy slavného Muhammada Aliho vyzval Chuck Wepner, boxerská nula. „Každý čekal, že to bude otázka vteřin a Wepner půjde k zemi. Nakonec v ringu vydržel celých patnáct kol," prozradil Stallone, který natočil pět pokračování.

Existuje ale jeden hokejový film, ve kterém padlo víc ran než ve všech šesti dílech Rockyho dohromady. Ve světě je známý jako Slap Shot, v Česku se mu říká Nakládačka.

Jde o hokejovou klasiku ze 70. let. Tehdy bylo v zámoří docela fajn vyhrát. Ale stejně důležité bylo soupeře seřezat jako žito. A když měl dost, tak ještě přidat.

Zajímavé je, že role bratří Hansonů, krvelačných brýlatých rváčů, si zahráli tři hokejisté, kteří se skutečně prosadili v profi hokeji. Dave Hanson podepsal po natáčení smlouvu s Detroitem a mraky trestných minut sbíral i ve skutečnosti, Steve Carlson si zahrál za Los Angeles Kings a ve WHA dokonce nastupoval s Gretzkym a Jeff Carlson si vyzkoušel pár zápasů ve WHA.

Jedna z nejslavnějších scén filmu je, když Hansonové vyprovokují bitku ještě před zápasem a při hymnách pak stojí zkrvavení a s rozmlácenými brýlemi v pozoru.

Rozhodčí vybouchne. Začne jim nadávat, že chce čistou hru a dá si na ně pozor. „Já poslouchám tuhle zasr… píseň," umlčí malého muže v pruhovaném dresu rázný Steve Hanson (S. Carlson)…

Asi nepřekvapí, že nejvíc sportovních balad vzniká v Americe. Jen se ve skutečnosti nějaký outsider dostane k slávě a šup, Hollywood kupuje práva.

Příběh amerických studentů, kteří zazářili na olympijském hokejovém turnaji v Lake Placid, byl natočen dokonce dvakrát.

Klasikou je i snímek Nepřemožitelný, kdy se z fanouška Vince Papala stane profesionální hráč amerického fotbalu a nakonec velká hvězda (ano, skutečně se to stalo).

Dvakrát se natočil i film o fenomenálním běžci Stevu Prefontainovi, který nesnášel taktiku a každý závod napálil hned od začátku. Buď vyhrál, nebo skončil vzadu. Nic mezi. Cesta velkého talentu za slávou ale skončila ve 24 letech, kdy zahynul při autonehodě.

A české filmy? Poslední roky platilo, že když někdo něco natočil, většinou stál výtvor za starou belu.

Vážné kusy se ani náhodou nemohly měřit s „holešovickým Rockym" Vildou Jakubem (Markem Vašutem), komedie nesahaly ani po trenýrky Mužům v ofsajdu z roku 1931. Gentlemanské špičkování pánů Načeradce s Habáskem jen tak nějaký „prdící" humor a rány do rozkroku netrumfnou.

Naštěstí se ale objevil Okresní přebor. Ano, není to meta, okresní přebor je dno. Ale krutě vtipné. Snad se blýská na lepší časy…

Perličky z natáčení

ve filmu „Přežít", který popisuje ztroskotání ragbyového týmu Uruguaye v Andách, museli herci držet drastickou dietu, aby během natáčení zhubli o 20 kilo a byli kost a kůže

- manželka fotbalového trenéra Briana Clougha se distancovala od filmu „Prokletý klub". Její manžel prý nikdy nemluvil sprostě

- vedlejší roli ve filmu „Maurice Richard" si zahrála i hvězda NHL Vincent Levavalier nebo vyhlášený „zloduch" Sean Avery

- prvním filmem ze západní produkce vysílaným v KLDR byl „Blafuj jako Beckham". Stopáž ale byla upravena ze 112 minut na hodinu

- přehlídku fotbalových hvězd nabídl snímek „Vítězství". Spojenecké vojáky, kteří si to na hřišti rozdali proti nacistům, zastupují Pelé, Paul van Himst nebo Bobby Moore. Zápas se musel hrát na Hidegkuti Nándor Stadium v Maďarsku. Filmaři totiž dlouho nemohli najít stadion bez věžového osvětlení. To se totiž začalo používat až po 2. světové válce

„Dlouhá míle" dala hercům pořádně zabrat

Pardubice Na české poměry je to pomalu na Oscara, sochy a celoživotní poklony pro všechny zúčastněné.

Jan Čenský.Šestidílný seriál „Dlouhá míle" vznikl v roce 1989. Jestli jste aspoň jednou dobíhali autobus, tak vás chytne. Atleti v něm nevypadají jako banda ňoumů, všichni herci měli natrénováno. Třeba Svatopluk Skopal, alias hlavní postava zkrachovalý mílař Vesecký, který se drápe zpátky nahoru, v civilním životě běhání nikdy moc nedal. V průběhu natáčení ale zvládl i 50 km týdně.

Velkou výhodu měl Jan Čenský (na snímku vlevo), jenž se v průběhu seriálu vyprofiloval do role největšího „klaďase". V mládí závodil za TJ Bohemians a konkurzem, kdy měli herci oběhnout jedno kolo na ovále, prošel hravě. „ Odborný konzultant Milan Jílek, který nás později trénoval, panu režisérovi doporučil, že s Čenským by to šlo," vzpomínal herec v rozhovoru pro běhej.com. „Šest měsíců před natáčením jsme museli tvrdě trénovat jako skuteční atleti," dodal Čenský. Nejedna fanynka sebou asi škubla, když ho scenárista nechal zemřít po pádu rogala…

Na seriál se klidně můžete podívat i teď. V žádném případě si u něho nebudete klepat na hlavu jako u „Plechové kavalerie" a dalších podobných skvostů. A pak že nejde natočit dobrá sportovní věc bez neustálého muchlování pod peřinou… 

Troška by sportovní film netočil ani za milion

Domácí hit o velkém triumfu? Docela by pomohl nějaký hollywoodský balík peněz…

Pardubice Scénářů z české sportovní historie je mraky. Filmů? Zatraceně málo. „Dokument by možná šel. Ale hraný film? Nevím, nevím," nejdřív pochyboval režisér ZDENĚK TROŠKA (na snímku), že by existoval příběh, který by táhl do kina. Po chvíli z něho ale začaly padat náměty.

Patricia Janečková pokřtila ve středu své CD a za kmotry si vybrala Evu Urbanovou a Karla Gotta, přítomen byl i režisér Zdeněk Troška.Napadá vás, proč kategorie „sportovní film" není u českých producentů moc v oblibě?

Těžko říct. Víte, jsem totální antisportovec, mým nejoblíbenějším sportovním náčiním je příbor, v tom jsem přeborník. Ale že bych se podíval na nějaký film o fotbalistech nebo hokejistech, tak do toho bych asi nešel. Vím, že o hokeji byl jeden seriál (Poslední sezona) s Filipem Blažkem a Martinem Dejdarem. Ale neviděl jsem z toho ani minutu.

A co kdyby vám někdo nabídl scénář s ryze sportovním příběhem?

Poděkoval bych, řekl nezlobte se a odmítl ho. Takové věci musí dělat režisér, který je aspoň trochu sportovec.

Česká sportovní historie je na velké scénáře docela bohatá. Nepřekvapuje vás, že třeba ještě nikdo neudělal příběh fotbalového zlata z ME v Bělehradu?

Vždycky jde o rozhodnutí producentů. Když se rozhodne, že by příběh daného člověka někoho zajímal a sežene peníze, musí najít někoho, kdo k dané problematice má vztah. Já bych to nevzal, ani kdyby mi nabízeli milion. Navíc si ani nevybavuji, čí příběh bych chtěl vidět. Dokument by možná šel. Ale hraný film? Nevím, nevím… Schválně, o kom byste natočil film vy, aby to bylo zajímavé?

Klidně o Emilu Zátopkovi. Chlap, který od šestnácti pracoval v Baťově továrně a tvrdým tréninkem se probojoval ke čtyřem zlatým olympijským medailím. Po pražském jaru 1968 si pak i užil s komunisty…

To je hodně zajímavé, máte pravdu. Úplně špatný by nemusel být ani příběh sourozenců Romanových, slavných krasobruslařů, několikanásobných mistrů světa. Eva žije v Americe, Pavel tragicky zahynul jako mladý při autonehodě. Nebo Hanička Mašková, další výborná krasobruslařka, která měla podobný osud jako Pavel Roman a zemřela při havárii.

Vidíte, že by to šlo. Ale takové filmy by se asi lépe točily s americkým kapitálem pod židlí, co?

Rozhodně, to je docela klíčová věc. 

Musíte vidět!

Slap Shot (1977, USA)

Kritik bude tvrdit asi něco jiného, ale pro hokejového fanouška, který chce zažít zámořskou brutalitu ze 70. let, je to geniální a vtipná podívaná. Reggie Dunlop (Paul Newmann) do svého týmu přivede brutální rváče, bratry Hansonovy, a začne jízda. Film vystihuje Dunlopův výlev ke svému spoluhráči: „Ty lidi po tobě nechtěj góly, chtěj krev, ty posero." A nebojte, bude happy end!

Rocky I-IV a VI (1976 2006, USA)

Realita vypadá jinak, kdyby boxer vykrýval všechny údery hlavou, druhého dílu se nedožije… Ale co, je to film. Tohle se Stallonovi vážně povedlo, popřel všechna pravidla, že se nemají natáčet pokračování. Jenom vynechte pětku!

Mystery, Aljaška (1999, USA)

Neřešte děj, je to blbost, parta zálesáků z Aljašky se utká s NY Rangers. Ale užívejte si scénu venkovních hokejových zápasů. To je bomba! A Russell Crowe se kvůli filmu naučil bruslit.

Hokejový zázrak (2004, USA)

„Trenér tady není od toho, aby se s hráči kamarádil, na to mají asistenta," prohlašuje hokejový kouč Herb Brooks (Kurt Russell) a drží se toho až do konce filmu. Vítěznou jízdu bezejmených amerických mladíků za olympijským zlatem v Lake Placid si nemůžete nechat ujít. A pak že největší ras byl Tichonov…

Maurice Richard (2005, Kanada)

Film ukazuje skutečný život, první velký střelec v dějinách NHL Maurice Richard zdaleka nebyl bezchybný Mirek Dušín, ale místo v NHL si ve 40 letech musel těžce vydřít. Když v roce 1955 zbil rozhodčího, málem v Montrealu vypukla válka… Palec nahoru, skvělý film!

Prokletý klub (2009, Brit.)

Brian Clough byl jedním z největších britských fotbalových trenérů, který by arogancí a jedovatostí strčil i Mourinha do kapsy. V Leedsu vydržel jen 44 dní, než naštval snad i tu poslední uklízečku. O jeho největším úspěchu, vítězství s Nottinghamem v PMEZ, už film nemluví. Schválně, díval se Martin Pulpit?

Utíkejte od televize!

Youngblood (1986, USA)

Chlapec z venkova má hokejový talent pomalu jako Gretzky, jenže neumí hrát tvrdě, a to se v zámoří neodpouští. Na chvíli zmizí, dře a vrátí se jako král. Na jednu stranu fajn oddechovka. Ale když uvidíte v rolích hokejistů Patricka Swayzeho a Roba Lowa, brzy upalujte na záchod. Jsou tak strašně sladcí, že vás za chvíli bolí břicho, jako kdybyste spořádali metrák cukrové vaty. Hrůza!

Caddyshack II (1988, USA)

Nejhorší věc, kterou může producent udělat? Natočit k snímku, který ujde, dvojku. Zopákne pár gagů, ale film má přitom jediný důvod: parazitovat na jedničce a vydělat prachy. Zase jde o golf a znovu se bojuje se syslem, který ničí hřiště. Nebýt zákeřného malého mrzáka, unudili byste se k srmti.

První liga III (1998, USA)

Za tohle by se mělo fackovat. První liga byla geniální komedie o baseballu. Parta divných týpků a bláznů začne hrát jako tým z jiné planety… Dvojka potvrdila pravidlo, byla příšerná. Trojka? Filmový děs na milion způsobů.

Veni, Vidi, Vici (2009, ČR)

Zvítězil ten, kdo nepřišel a neviděl. Golfová (prý) komedie je něco tak nechutně otravného a protivného, že by ji nevytrhl ani Jack Nicholson. Filip Tomsa se stal z chudého kluka skvělým golfistou, za chvíli machýrkem, pak dostal „přes držku" a znovu byl obyčejným klukem. Na poučení, že prachy kazí charakter, stačil minutový šot. Celovečerní film je velký luxus!