Spolu s ideálním vývojem povětrnostních podmínek si své zásluhy na krásných závodech a jejich bezchybné organizaci opět může připsat zkušený pořadatel, jachetní oddíl TJ Slávia – jachting Česká Skalice, z.s..

Do kroniky jachtklubu život bohužel připisuje smutnou poznámku, že při sobotním slavnostním zahájení těchto závodů byla pronesena již jen tichá a uctivá vzpomínka na nedávno zesnulého dlouholetého významného činovníka českého jachtingu, uznávaného rozhodčího a jednoho ze zakládajících členů jachetního klubu na Rozkoši, Jaroslava Dvořáka z Nového Města nad Metují.

Také tento víkend šlo o závod vysoké prestiže, započítávaný do celostátního „pohárového" bodování. Závodníci se na Rozkoš proto sjeli téměř z celé republiky. Soutěž byla vypsána pro dvě lodní třídy – jednoposádkové Evropy a dvouposádkové lodi Fireball.

Podle třídy Fireball byl závod oficiálně pojmenován Jarní fireballistická Rozkoš a lodí tohoto typu se závodu zúčastnilo rovných dvacet. Jde o plachetnice rozměrné, štíhlé a rychlé, neboť jsou oplachtěné poměrně velkou výměrou plachet; vybaveny jsou hlavní plachtou, kosatkou i spinakrem, pro laiky barevným „balónem" pro plavbu s větrem v zádech.

Lze tedy tušit, že ve větrném počasí je už takový počet těchto lodí v pohybu na hladině české přehrady velkou podívanou.

Menší lehoučké Evropy byly zastoupeny v počtu 13, žádná pověrčivost pro toto číslo však nebyla namístě, všichni lodníci si počínali v chladných podmínkách zkušeně a závod dokončili.

Díky stálému západnímu větru o síle okolo 7m/s byly rozjížďky (osm rozjížděk pro obě lodní třídy) velice živé a po oba dny nebyly lodi převrácené dnem vzhůru žádnou výjimkou. Nechtěná koupel závodníků v ledové vodě při manipulaci s převrácenou lodí za prudkých nárazů větru se chvílemi táhla dlouhé minuty. Pořadatelská služba, vyzbrojená motorovými čluny, tak byla stále v pohotovosti. K náročnosti podmínek přičtěme i celodenní nízké teploty, pranostika „zmrzlých" se v neděli naplnila.

Pro domácí jachetní klub TJ Slávia bylo radostí bravurní soutěžní účinkování úspěšné sesterské dvojice na lodi fireball, Martiny a Petry Žákových z Nového Města nad Metují. Pro zdejší jachtařské patrioty je vždy zadostiučiněním, když má jejich oddíl v závodu své želízko v ohni. Na stupních vítězů stanuli jako absolutní vítězové ve třídě Fireball Martin Kubový a Roman Roček (JK Toušeň, YC Neratovice), v lodní třídě Evropa to pak byl Marek Směšný z Jacht klubu Prostějov.

Ohlédnutí za těmito závody plachetnic na Rozkoši může opět být ve znamení spokojenosti, že jim vyšší moc dopřála pěkný vítr k regulérnímu a kvalitnímu zápolení na vodě. A že se sem na závody stále rádi sjíždějí ti nejlepší jachtaři z celé vlasti.

Český jachting měl v Rozkoši od počátku velký potenciál a byla by nevýslovná škoda nechat jej zajít na úbytě pro nejisté vyhlídky s financováním dalších počinů nebo třeba pro vleklé neshody kvůli pobřežním pozemkům. Tedy – snad brzy zase na vlnách Rozkoše!