Když bychom se vrátili k minulé sezoně, největší obavy vládly z toho, zda se podaří zachránit starší dorost a nakonec to bylo vcelku pohodové…
Svým způsobem ano. Starší dorost vybojoval záchranu už pět kol před koncem soutěže, takže kluci vlastně mohli pravidelně nastupovat za dospělé béčko. Tomu samozřejmě napomohlo i to, že hodně utkání si dorost předehrával v týdnu. Za jedno chtěli soupeři, ale pochopitelně i my.


Hodnocení mládeže za uplynulou sezonu je tedy pozitivní?
V globálu zde převládá spokojenost


Jak se po skončení sezony proměnily jednotlivé kádry?

V dorostu skončilo osm kluků, kteří plynule přešli do kategorie mužů, u žáčků došlo k ještě větší obměně. V současné době do kategorie starších, ale i mladších žáků přišlo asi patnáct kluků, ale to je jev každoroční.


Kdy začaly mládežnické týmy s přípravou na novou sezonu?

Mladší dorost začal před čtrnácti dny a již má za sebou i soustředění v Deštném. Starší žáci začali o den později a v současné době polykají dávky v Horní Brané, mladší žáci zahájili přípravu v tom samém týdnu a soustředění absolvovali hned v úvodu přípravné fáze. Minulé pondělí se zapojil do přípravy i mladší dorost, který odjíždí na soustředění tento pátek.


Nedílnou součástí přípravné fáze jsou přátelská utkání, máte již nyní vytipované své soupeře pro přípravu?

Určitě, objevují se tam kvalitní týmy jako třeba Pardubice nebo Hradec Králové, takže zápasů bude určitě dost.


Když už jste zmínil kluby jako Pardubice a Hradec. Každoročně je o zdejší mládež zájem, bylo tomu tak i letos?

Samozřejmě. V Náchodě se v posledních letech vychovává poměrně dost kvalitních hráčů, což sem pochopitelně láká i manažery nejznámějších českých klubů. To samozřejmě pro nás není úplně nejpříjemnější, protože odchodem těchto hráčů nemůžeme naplňovat ty cíle, které bychom chtěli.


Tyto hráče prodáváte nebo chodí na hostování?

Řeší se to hostováním, což je do určitě míry výhoda i pro nás, protože ty kvalitní kluby nám naše kluky vlastně vychovávají a pro případné přestupy samozřejmě i zhodnocují. Za tyto prostředky pak my můžeme nakupovat hráče do přípravek, případně mladších či starších žáků.


Můžete zmínit některé z hráčů, kteří nyní odešli?

Do kategorie mladšího dorostu odešla do Hradce Králové trojice Šoupal, Ježek a Prouza, Dominik Šulc šel pak na hostování do Liberce. Stejným směrem zamířil i Jaroslav Jaroš, který u nás byl na hostování z Broumova, takže Liberec nejednal přímo s námi, ale s Broumovem.


V kádru jste měli nejen hráče z náchodského regionu, ale i z Rychnova, jaký je jejich osud nyní?

V současné době se jeden z nich vrátil z Olomouce, takže bude u nás nastupovat za starší dorost. Ostatní kluci pokračují tam, kam odešli.


Hráčské změny jsme už probrali, co změny na postech trenérů?

Starší dorost dál povede Martin Vrabec, kterému sháníme asistenta, u mladšího dorostu zůstává nadále hlavním trenérem Bohuslav Pöpperle, kterému dělá asistenta Jaroslav Valenčin, u starších žáků jsem já, asistují mi Lukáš Panenka a Tomáš Lupínek. U mladších žáků je hlavním trenérem Pavel Holbík, kterému pomáhá dvojice Hanel - Ducháček.


Na výchově mladých talentů se svým způsobem podílí u plhovská základní škola, kde jsou fotbalové třídy, jak tato spolupráce funguje?

Naše spolupráce je na velmi dobré úrovni, za poslední roky nám z této školy vyšlo hned několik úspěšných hráčů. V současné době máme v obou žákovských kategoriích opět několik hráčů, kteří půjdou od září do této sportovky. Spolupráce se školou na Plhově je tedy maximálně vstřícná. Tímto bych zároveň chtěl poděkovat skončivší ředitelně Simonové, kterou nahradí pan Honzů a pevně věříme, že i tato spolupráce bude fungovat k oboustranné spokojenosti.


Kromě klasických divizních zápasů si žáci FK Náchod-Deštné zahráli i v krajských reprezentacích, jak se jim vedlo zde?

Výběr U15 každoročně směřuje k jediné věci, a to Kouba cup. Jedná se o závěrečný turnaj, který se hraje vždy v květnu. Letos si na něm v krajském výběru zahrálo i pět našich hráčů, kteří přispěli k výbornému třetímu místu. Ve výběru čtrnáctiletých jsme měli čtyři hráče, tento výběr skončil čtvrtý. V kategorii U13 jsme měli pět hráčů a všichni se dostali do finále České republiky, kde skončili na čtvrtém místě v republice.