Ozdobou dvoudenního mítinku se stal nový český rekord Petry Chocové na 50m prsa časem 0:30,81. Celkem bylo překonáno devět rekordů AXIS Cupu. Zasloužili se o ně kromě Chocové také Tomáš Fučík, Petr Bartůněk, Barbora Závadová a Pavel Janeček.

Právě posledně jmenovaný plavec oddílu Delfín Náchod přiváží z 25metrového bazénu domů kompletní sbírku medailí dvě zlaté, stříbro, bronz i dva překonané dlouhodobé rekordy mítinku.

V jeho nejsilnější disciplíně 400m polohově atakoval v závěrečném kraulovém finiši limit blížícího se šampionátu starého kontinentu ve francouzském Chartres. Ten mu unikl nakonec dohmatem za 4:18,61 o 23 setin sekundy. Tím překonal rekord mítinku Květoslava Svobody o 9 desetin sekundy.

Poslední možností splnit náročný limit ME bude jeho start na VC Brna.

Polohovkový závod na 200m byl dramatický až do finální koncovky, kde rozhodovaly setiny. Štěstěna se tentokrát přiklonila k Janečkovi, který o 8 setin porazil domácího brilantního polohovkáře Tomáše Fučíka, který v Jihlavě triumfoval na poloviční distanci. Janeček se tak vyhoupl do čela letošních českých tabulek mužů výkonem 2:02,69.

Stříbrnou medaili vybojoval svěřenec trenéra Hakla na trati 100m polohový způsob, kde doplaval druhý právě za Fučíkem.

Překvapením byla nečekaná, ale zasloužená bronzová medaile na 200m prsa. Zde Janeček v osobním rekordu 2:22,77 rozčeřil stojaté prsařské vody českého plavání a v drtivém závěru za sebou zanechal i české juniorské reprezentanty, specialisty na prsařské tratě, Simbartla a Ševčíka. Zúročila se tak jeho specializovaná prsařská příprava na Kypru, kterou absolvoval společně s naším nejlepším prsařem Bartůňkem z Chemičky Ústí.

V kraulařském vyrovnaném finále na 50m vyplaval Janeček pátou pozici 7 setin za medailí. (pj)