„Byli bychom rádi, kdyby se v Novém Městě objevovala v budoucnosti česká juniorská a dorostenecká špička“ plánuje do dalších let ALEŠ ŽĎÁRSKÝ (na snímku), ředitel mítinku Zentiva-Velká cena Nového Města nad Metují.

Jaké jsou ohlasy na Zentiva-Velkou cenu?
Zatím jsme zaznamenali pouze kladné ohlasy. Závodníci a kolegové trenéři si hodně pochvalují povrchy, na kterých se závodí, spokojeni jsou ale i se zázemím a pozitivně hodnotili také celkové příjemné prostředí v okolí stadionu. Hodně atletů bylo mile překvapeno slušnou diváckou návštěvou a fandění, které místy bylo skvělé. Zvlášť skokani-dálkaři a výškař Oqabi si atmosféru užívali.

Jste s letošní účastí spokojeni, nebo jste doufali v účast vyšší?
Po dvou letech, kdy jsme kvůli rekonstrukci stadionu Velkou cenu pořádat nemohli, si myslím, že můžeme být naprosto spokojeni. Je určitě pravda, že některé disciplíny mohly být obsazeny lépe, ale určitě je to dobrý krok k tomu, aby v příštím roce byl mítink obsazen dvojnásobně. Zčásti je ale letošní nižší účast ovlivněna i tím, že kolidujeme s plzeňským mítinkem, kde se pořadatelé vmáčkli do stejného termínu, čímž nám odebrali spoustu závodníků. Je to škoda pro Plzeň i Nové Město – brali jsme si vzájemně atlety. Vina byla na straně Plzeňských, kteří nebrali na zřetel, že termín 12. červenec je obsazen.


Pomohl vám v obsazování jednotlivých disciplín termín Olympijských her nebo vám naopak olympijský rok uškodil?

Termín byl vybrán úmyslně v týdnu po mistrovství ČR, těsně před uzávěrkou nominací na Peking. Někteří závodníci usilují o limity na poslední chvíli, proto se zde představil Libor Malina, Honza Marcell, Antonín Žalský či Jana Kárníková.

Na Zentiva-Velké ceně se představilo hodně zahraničních atletů, jak probíhají tyto „námluvy“?
Tohle většinou funguje prostřednictvím manažerů, kteří si náš závod zapíší do termínovky a kontaktují nás, zda máme o jejich závodníka zájem. Samozřejmě jejich požadavky jsou poté úměrné významu závodu a díky partnerům, kteří sponzorují jednotlivé disciplíny, jsme pak schopni jejich požadavky pokrýt.

Tento způsob platil i pro účast saudskoarabského výškaře Oqabiho?
Samozřejmě. On byl paradoxně jeden z těch levnějších, protože je v Česku na delší dobu a manažer Pavel Tunka pro něho potřeboval nějaký závod. Navíc je Pavel také trenérem, který s naším oddílem spolupracuje už roky a tak Hisham byl taková „kamarádská výpomoc“.

A on si v Novém Městě skočil osobní rekord…?
Hisham Al Oqabi má osobní rekord 221cm, u nás skočil 218 cm ale i tak je to skvělý výkon na tohoto vytáhlého mladíčka. Právě Hisham si velice pochvaloval prostředí na stadionu a skvělý povrch. Však také pokusy na 222 nebyly marné.

Chtěli byste v příštím ročníku přivést na Zentiva-Velkou cenu magnet typu Špotáková či Šebrle?
Kdo by nechtěl mít na závodech Báru, která před pár lety bojovala ještě jako vícebojařka s naší Žanetou Václavkovou na dorosteneckém MČR, nebo Romana, který za náš oddíl před lety závodil v 1. lize. Atleti světové špičky, do které oba patří, jsou v péči velmi zdatných manažerů nebo společností, které o ně po všech stránkách pečují a také je dokáží patřičně ocenit. Na to rozhodně nemáme finance – jedině, že by sami chtěli absolvovat nějaký start a náš termín by se jim hodil. Oba se sportem velmi slušně živí a lukrativních nabídek mají každý rok velmi mnoho. My bychom byli rádi, kdyby se zde objevila česká juniorská a dorostenecká špička a samozřejmě pokud možno řada závodníků s vysokou výkonností kategorií mužů a žen.