V programu akce najdou jeho účastníci dvě odlišné soutěže.

Tou první bude zvýhodněný turnaj Mistrovství SVČ tzv. Double Open v kategorii žen i mužů, který bude do krajských žebříčků započítán za dvojnásobné body. Druhou soutěží dne pak bude závěrečný finálový turnaj série Pohár W-Sportu smíšených dvojic, jejíž konečné pořadí ročníku 2016/2017 bude vyhodnoceno právě na Hořičkách.

Zatímco Pohár W-Sportu bude odehrán standardním systémem oboustranného pavouka neboli dvojitého KO, Double Openy se odehrají systémem švýcarským.

Zajímavý je především v tom, že všem startujícím garantuje stejný počet odehraných zápasů (kol), které jsou stanoveny před startem soutěže dle počtu zaprezentovaných (v konečném pořadí poslední odehraje stejně zápasů jako vítěz). Krom úvodního kola turnaje, do kterého jsou hráči nalosováni náhodně, se v těch následujících přihlíží na jejich aktuální bodová konta a párují se proti sobě ti se stejným počtem bodů. Dále je v systému garantováno to, že se v turnaji nepotkají stejní soupeři dvakrát.

Všechny turnaje jsou otevřené, což znamená, že zapojit se mohou i neregistrovaní. Hrát se bude o trofeje, finanční a věcné odměny.

Oproti akcím tohoto typu, které se v různých koutech severní části Královéhradecka konají pětkrát do roka, bude ta hořičská netradiční v tom, že se odehraje ve venkovním prostředí před hostincem pod party stany (v případě nepříznivého počasí bude připravena náhradní suchá varianta).