Pořadatelem tohoto byl sportovní klub Redpoint team ve spolupráci s městem Teplice nad Metují a společností Teplické skály. Den před závodem postavily své expozice na náměstí vystavovatelé, z nichž největší byl Specialized, který nabízel možnost bezplatného zapůjčení testovacích kol na závod. V osm večer proběhlo za přítomnosti starosty města Milana Brandejse a ředitele závodu Tomáše Čady oficiální zahájení závodu.

Pořadatelé zajistili možnost přespání ve školní tělocvičně nebo v městském parku a úschovnu kol, čehož využilo velké množství závodníků, bohužel i přes zvýšenou kontrolu MO Policie ČR došlo ke čtyřem odcizením kol ze zaparkovaných vozidel.

Sobotní bikerské snídaně v Občerstvení Na hřišti jsou teplickou specialitou, kterou využili nejen závodníci a jejich doprovody, ale i pořadatelé. Mytí kol v areálu nákupního střediska zajišťovali ke všeobecné spokojenosti místní hasiči.

Hlavní závod dlouhý 123 km s převýšením 3300 metrů dokončilo 472 startujících a vítězem se stal Milan Spěšný (SH Superior MTB team), který jel Sudety poprvé a dosáhl času 5:21:17. Jako druhý dojel se ztrátou 51 sekund Jan Jobánek (Merida Biking Team) a z třetího místa se ztrátou 7:44 se radoval Michal Bubílek (Kellys Bikeranch Team). Mezi ženami si na Sudetech odbyla premiéru a zvítězila Petra Tlamková (Merida Biking Team) za 6:57:00. Na druhém místě byla další premiantka tohoto závodu Pavlína Černá (MTB Příchovice) –2:37 a na třetím stejně jako vloni Lucie Čuříková (Veus Vyškov) – 15:46.

V masters 1 vyhrál Karel Hartl (Kellys Bikeranch Team), v masters 2 Pavel Jiřena (Eleven-BMC) a mezi hobíky Marek Nebesář (Big Shock Team). Soutěž družstev na 123 km vyhrál Merida Biking Team (Jobánek, Rybařík, Nepustil), druhý byl Kellys Bikeranch Team (Bubílek, Hartl, Tatíček) a třetí Giant Pítrs Bikes (P. Sulzbacher, T. Sulzbacher, Lecnar).

Závod na poloviční, 63 km dlouhé trati, dokončilo 300 startujících a první trojice byla stejná jako v roce 2009. Absolutním vítězem se stal Michal Kaněra (AxitDoldy) v čase 2:15:44 před druhým Martinem Splítkem z Rockmachine –Cyklomax (–0:52) a třetím Pavlem Skalickým z SK Žamberk Tessuti sport (-1:08).

Z žen byla nejrychlejší Hana Ježková (Hnízdil Team) s časem 2:43:49, za kterou dojela druhá Alžběta Havlasová z Haibike.cz (-4:39) a třetí Jana Martínková z Cyklotrenink. com (-4:41).

V soutěži družstev na 63 km zvítězil tým AxitDoldy (Kaněra, Hušek, Berka) před druhým Loko Trutnov (Adámek, Holub, Voňka) a třetím SK Žamberk Tessutti Sport (Skalický, D. Štancl, J. Štancl).

V kombinaci silničních a bikových Sudet, nazvané SUDETOMAN, zvítězili na dlouhých tratích Karel Hartl a Pavla Nováková, a na krátkých tratích Michal Kaněra a Jana Martínková.

(Tomáš Čada)