Jako šéftrenéra Českého atletického svazu vás musí podobné projekty těšit. Co si od nich slibujete?
Kinderiáda valí už druhou desetiletku a není to v současné době jen jeden atlet, který si Kinderiádou prošel. Ferrero jako partner Kinderiády se zasloužilo o hodně mladých, talentovaných atletů už jen tím, že je dostalo na tuto soutěž. Český atletický svaz navíc rozjel před dvěma lety projekt Atletika pro děti, což je ještě masivnější tlak na obyvatele naší země, aby na atletiku nezapomínali.

Jak je to všeobecně s atletickou základnou u nás. Bojujete s mládeží jako ostatní sporty nebo si nemůžete, jako novoměstský Sportovní klub, na nezájem dětí stěžovat?
Je to boj, protože těch sportů je více než před dvaceti, třiceti lety a více dětí se bohužel nerodí. Nastartování Atletiky pro děti zaznamenalo velký přísun dětí do atletických přípravek, takže to se základnou není špatné. My ale nyní řešíme problém jiný. V devadesátých letech se pustila spousta trenérů, kteří by se o tyto děti starali, takže nyní máme mladé trenéry, kteří se to stále ještě učí.

Když se podíváte na podmínky pro dnešní mládež s těmi, které byly v dobách vašeho atletického růstu, nezávidíte trochu dnešní generaci?
(Úsměv). Já rozhodně nejsem závistivý a jsem tomu rád. Když už máme děti k atletice nalákat, tak je to snadnější třeba i stadionem, který je tady v Novém Městě, než takovým stadionem, na kterém jsem vyrůstal já. Škvárové popeliště zkrátka není úplně plus, nicméně atletika se dá dělat na louce i třeba v lese. Atletika, ač je individuální sport, je hodně komunitní. Už se to sice moc nenosí, ale funguje v ní klubismus a určitě spousta dětí chodí na atletiku kvůli tomu sociálnu, které skýtá.

Když už jsme u srovnávání generací. Nedá se ani asi příliš porovnávat mentalita obou generací. Tady bych dokonce řekl, že na body vyhrává ta vaše. Jaký je váš názor?
My jsme to měli jinak nastavené a v určitém ohledu to bylo jednodušší, protože v podstatě nebylo jiného co dělat. Neexistovaly počítače, hry a za hranice se nejezdilo jen tak, takže dělat sport znamenalo mít šanci podívat se za hranice všedních dní. Dnes jde všechno a na nás je vymyslet, jak je u toho udržet, protože atletika je dřina. Současné děti nejsou tolik trpělivé jako jsem byl já. Já jsem v patnácti letech rozhodně nebyl nějaká hvězda, ale jenom to, že jsem u toho vydržel, bylo základem mých úspěchů. Nemyslím si, že by dnešní děti byly nešikovné, naopak, šikovných jich je strašná spousta, ale je to o tom je objevit a udržet je u toho.

Trochu odbočme od mládeže a pojďme k „velké atletice". Vás si asi doma letos moc neužijí. Předpokládám, že v pátek budete na Zlaté tretře a do olympiády i bezprostředně po ní se asi také nudit nebudete. Můžete stručně říct, co vás v nejbližších dnech, týdnech a měsících čeká?
Doma si mě opravdu moc neužijí, protože kromě toho, že vysedávám v kanceláři a objíždím závody, tak se ještě snažím i trénovat. Dnes (ve středu pozn. autora) si tady prohlédnu drobotinu a zítra odjíždím do Ostravy, kde jsou v podvečer kladivářské závody a v pátek Zlatá tretra. Po ní se sbalím a jedu tisíc kilometrů do Götzisu na desetiboj, takže program tohoto týdne je… Jen doufám, že neodstartuji další dny jako ten dnešní, kdy jsem se ve tři v noci probudil astmatickým záchvatem. Ne že bych tomu nebyl rád, že mám práci, ale letošní sezóna je hodně náročná. Kromě toho, že máme olympijské hry, tak ještě na přelomu června a července máme mistrovství Evropy a týden na to mistrovství světa juniorů, takže se určitě nudit nebudu. Rodina samozřejmě trpí a konec školního roku.....(zamyslí se), no nejsem zrovna ten tatínek na pochválení.

Letošním atletickým vrcholem budou bezesporu Olympijské hry v Londýně. Nechci z vás tahat medailové odhady, ale z dosavadních výsledků našich atletů se už dá leccos odečíst. Mohl by tedy podle vás být Londýn z pohledu českého fanouška atleticky úspěšný a jaké disciplíny by si určitě neměl nechat ujít?
Určitě to budou jako v minulých letech vrhači oštěpaři a věřím, že i skokané. Skvěle se uvedl v halové sezóně Jakub Holuša, Pavel Maslák zaběhl český rekord na 400 metrů a uvidíme, jakou trať si nakonec vybere, protože ten záběr má širší. Na Zlaté tretře běží dvoustovku, kde ohlásil atak českého rekordu, tak doufám, že mu bude přát počasí. Atletika je „gró" olympijských her, takže kdo se bude dívat na atletiku, určitě neudělá špatně (úsměv).