„Po organizátorské stránce byla pro nás tato soutěž asi nejnáročnější v historii, proto moc děkuji všem, kteří se podíleli na jejím hladkém průběhu, ať už se jedná o stránku logistiky či rozhodčích,“ nešetřil chválou ředitel závodu Aleš Žďárský na skvěle sehraný tým lidí starajících se o hladký průběh mistrovství.

A že to byl šampionát povedený, dokazuje nejen spokojenost pořadatelů, ale hlavně výkony těch, pro něž bylo mistrovství vypsané. Hned třikrát se totiž měnily historické tabulky této věkové kategorie, navíc novopečení rekordmani šampionátu, Hodboď, Sasínek a Jelínková, mají ještě jednu věc společnou: všichni tři získali individuální mistrovský double.
Sprinter Lukáš Hodboď zlomil na třístovce sedm let starý výkon Petra Vaňka o tři setiny a posunul jej na 35,77. Hodinu poté se radoval i z triumfu na poloviční trati za 16,81.

Hodonínský Filip Sasínek umazal z dosavadního maxima Petra Kaminského na 1500 metrů steeplechase dvě a půl vteřiny na hodnotu 4:25.74. Druhý den pak v sólozávodě marně útočil na hladké tříkilometrové trati, titul však získal s velikým přehledem.
Vrhačskou královnou se stala Kateřina Jelínková z Nové Včelnice. V sobotu začala stříbrem v disku, v neděli pak pokračovala zlatem v koulařském sektoru a vše završila rekordem mistrovství 43,66 metru v oštěpu. Jelínková vylepšila dosavadní maximum Anny Medkové z ročníku 2003 téměř o dva metry, na dohled měla i absolutní český rekord.

Vědět o sobě ale dali také regionální závodníci. Pořádající SK Nové Město nad Metují vyslalo do boje o republikové vavříny dva Aleše – Steklíka a Krále, mezi dívkami pak trojici Koloprutská, Sedláčková a Pohořelá.

Prvně jmenovaný vyhrál druhý rozběh osmistovky, ve finálovém běhu pak skončil osmý. Do diskařského kruhu se postavil Aleš Král a výkonem 35,39 skončil v republikové konkurenci devátý. Král se ještě představil v běhu na 300m, kde skončil už v rozbězích. Podobně se zde vedlo i Dominiku Mojžíšovi z TJ Sokol Jaroměř.

Mezi dívkami se představila novoměstská štafeta na 3x300 metrů, mezi jednotlivkyněmi pak Iveta Pohořelá, která v dálce skončila výkonem 471 centimetrů na patnáctém místě. (Michal Procházka, Michal Rojšl)