Hlavním bodem programu bylo ocenění nejúspěšnějších vesnických jednot. Už po sedmatřicáté v historii dominovali sportovci se Sokola Starkoč. Druhý letos skončil Sokol Mezilesí a třetí Sokol Žďárky. Z pohledu dnešní doby si symbolickou finanční odměnu a věcné ceny odneslo hned deset zástupců nejúspěšnějších jednot letošního ročníku.
Právě finance a klesající zájem mladších ročníků, to jsou dva aspekty, které nejvíce trápí vesnický sport. „Před dvaceti lety, kdy jsem se stal předsedou, tak byl vesnický sport v útlumu. Během dalších let se nám ho podařilo vzkřísit a věřím, že to potáhneme dál," doufá Josef Míl, předseda KVT Náchod. Josef Míl zároveň také přečetl výroční zprávu o činnosti Komise vesnické tělovýchovy za rok 2013. Ve své řeči neopomněl zmínit smutné zprávy o úmrtích zakladatele KVT Josefa Laštovičky, a Jiřího Vlčka, jenž se rovněž desítky let nemalou měrou podílel na rozvoji okresního sportu na té nejnižší, ale nesmírně důležité úrovni.
Na neveselou notu zahrál ve své řeči dlouholetý člen vedení KVT a stále aktivní organizátor i přímý účastník soutěží Jaroslav Rufer. „Finanční situace se mění k horšímu a dnes už sportujeme jen za své," zmínil smutnou skutečnost Rufer, který příliš nevěří tomu, že by se to mohlo do budoucna změnit.
Další věcí, která jej trápí, je minimální nebo žádný zájem mladých. „Úmrtím vedoucích jednot prakticky vesnický sport v obcích končí, po nás to nemá kdo převzít. Já to vidím u nás ve Starkoči, zorganizovat jednu, dvě soutěže, to by ještě šlo, ale věnovat se tomu celý rok, to dnes už nikdo nechce," dodává Rufer a předseda Míl, ač nerad, tak souhlasí. „Bohužel musím dát Jardovi zapravdu, mladí o to nejeví žádný zájem."
O zvednutí nálady se ve své krátké řeči pokusila předsedkyně Krajského i Okresního sdružení ČSTV (nově České unie sportu) Hana Kopecká, která věří, že se finanční prostředky přece jen pro vesnický sport najdou. Svůj krátký příspěvek pak zakončila slovy: „Věřím, že bude líp."
Závěrečné slovo si opět vzal předseda KVT Míl, jenž poděkoval všem, kteří se na bezproblémovém chodu soutěží podílejí a nezapomněl poděkovat ani těm, kteří se starají o chod jednotlivých jednot. (mr)