Přihlášeni jsou mimo jiné i vítězové dvou předchozích ročníků, Tomáš Doležal startující za ApolloDoldy Náchod a František Žilák z Rock machina cyklomax X Tri.


Oba borci patří do kategorie Elite a oba mají za sebou bezpočet startů na tratích u nás i v zahraničí. Doležal má na svém kontě dva tituly Mistr ČR v XC v kategorii do 23 let a dvakrát vyhrál nejtěžší bikerský maraton u nás, Rallye Sudety. Žilák je ověnčen starty na Havaji, kde absolvoval MS v terénním triatlonu (Xterra), patří mezi nejlepší české terénní triatlonisty a na horském kole dokáže zajet skvěle. Společně s Petrem Sulzbacherem patří například již druhý rok k lídrům etapového závodu BikeChallenge, který se jezdí v horách na území Polska a ČR.


Pořadatelé Wzdechů očekávají nádherné souboje nejen od této dvojice, na startu se ukáží elitní jezdci ale i celá řada „hobíků“, kteří do pedálů šlapou s nemenším zaujetím a chutí.


Navíc se jedná o jeden z posledních závodů na horských kolech, většina jezdců si zařazuje do dalších týdnů odpočinek, takže v Novém Městě nad Metují se pojede tak trochu podle první části motta závodu: „ Wo nic nejde, takže jedem wostře“.