Tisíce lidí se účastní různých kondičních programů s různým zaměřením, které mají vést k dosažení optimálního fyzického a psychického rozpoložení.

Celkem logicky se naskýtá otázka, co je pro koho vhodné, jakou aktivitu si vybrat, kam chodit pro rady, kolikrát týdně a jakou intenzitou se věnovat pohybu? A také jak to vše sladit s prací, rodinou a jídelníčkem?

Abychom našli snadnější odpovědi na položené otázky, možná se bude hodit informace o chystaném kurzu pro začínající i kondiční milovníky běhání, který by měl startovat začátkem října v Náchodě pod značkou „run4run".

Za projektem se skrývá čtveřice aktivních atletů a trenérů atletiky, kteří chtějí uchopit vzrůstající zájem veřejnosti o běhání a nabídnou
celistvý přístup s důrazem na individuální předpoklady a parametry běžců. Na základní informace jsme se zeptali koordinátorky projektu „run4run" Anety Žďárské.

Co si máme pod „run4run" představit?
Představte si snahu o co nejkomplexnější přístup k lidem, kteří běhají nebo chtějí s běháním začít. Máme jasno o formách, metodách i místě realizace. Rádi bychom oživili stezky v okolí Montace a v Montaci samotné, stejně jako na cyklostezce podél Metuje. Máme koncept, který vychází z našeho pojetí, jež se řídí heslem: „Vycházíme z vědy, ale neděláme z běhání vědu." Nabídneme různé formy pro dosažení optimálního stavu při běhání. Využijeme všechny možné i nemožné tréninkové prostředky. Rozhodně to nebude nuda.

Jak dlouhý je jeden kurz a kdo se bude běžcům věnovat?
Kurzy budou probíhat v homogenních skupinách. Nabízíme osmi-týdenní cykly pro úplné začátečníky i pokročilé. Vyzrálý trenérský tým (Zuzana Rousková, Aneta Žďárská, Kamil Krunka, Aleš Žďárský) provede zájemce vším, co patří k běhání a trénování – prakticky i teoreticky. Snažíme se běh chápat jako nejpřirozenější formu pohybu, která přináší blahodárné účinky pro tělo i duši.

Kdy projekt spustíte?
Nastartovat chceme hodinami zdarma, na kterých si zájemci mohou vyzkoušet sami na sobě, o co jde. Proto v úterý 11. října od 18 do 19.15 a ve čtvrtek 13. října od 18 do 19.15 nabízíme tyto testovací kurzy.

Je třeba si ovšem své místo na ukázkovém tréninku rezervovat na run4run@ seznam.cz, nebo na telefonu 732 576 492. Více informací najdete také na: facebook. com/run4run. (až, mr)