Především díky účasti Saúdských Arabů a Poláků budou nesmírně kvalitní běhy na 110m př. a 400 metrů překážek. „Atleti ze Saúdské Arábie jsou v Česku na dlouhodobém kempu před blížícím se mistrovstvím světa v Berlíně,“ vysvětluje účast těchto sportovců ředitel mítinku Aleš Žďárský.

Podle jeho slov by se měl v Novém Městě představit stříbrný z mistrovství Asie ze štafety na 4x100 Yasir Baalghyth Alnashri či mistr Asie z roku 2005 na 200 m Hamed Hamdan Albishi. „Kromě nich by měli dorazit i dva vynikající překážkáři na 110 m. Oba s osobními rekordy pod 14 vteřin a dva závodníci ze stejné země na 400 m překážek,“ dodává ředitel mítinku. Na stejné trati by se mohl objevit po zdravotních komplikacích také halový mistra světa z roku 2000 ve štafetě na 4x400 metrů a stříbrný medailista v běhu na 400 metrů z mistrovství Evropy v roce 2002 v Mnichově Jiří Mužík či výborný překážkář Ockert Cilliers z Jihoafrické republiky, který má osobní rekord na 400 m překážek 48:02. Spolu s ním možná dorazí i Juanee Cilliers, půlkařka, která ještě v roce 2008 startovala v barvách Jihoafrické republiky. Ta se může pochlubit osobním půlkařským maximem 2:03,38 minuty.

Výborná společnost by měla přicestovat také z Polska. „Marcin Bodzek a Piotr Taranowski se postaví na start běhu na 110 m překážek. Bodzek je vicemistr Polska z roku 2004, Tarnowski je juniorský mistr Polska z roku 2008,“ představuje polské závodníky Aleš Žďárský. Třetím do party polských atletů je dálkař Tomasz Bodzek, který má již skočeno 730 centimetrů.

Kladiváře čeká křest sektoru

Z českých sportovců se divákům na Stadionu generála Klapálka určitě ukáže již jistý limitář berlínského světového šampionátu a náš v současnosti nejlepší kladivář Lukáš Melich. Kladiváři se zároveň postarají o křest sektoru, který byl pár dní před Velkou cenou dokončen. Do Nového Města se po roce opět vrací koulařka Kárníková, která zde vloni neúspěšně bojovala o olympijský limit. „Také letos nemá Jana ještě berlínský limit splněn. Zatím má vrhnuto 16,94 a limit je 17,40, teoreticky by se jí to mohlo u nás povést,“ věří v úspěch české koulařky Aleš Žďárský. Ve vrhačských sektorech bude pěkný nával, neboť přihláška dorazila také od slovenského reprezentanta Žitňanského či českého koulaře Antonína Žalského.

Nejčerstvější jsou pak přihlášky výtečného půlkaře ze Slovenska Brona Bundzika s osobním rekordem pod 1:49,20, jednoho z nejlepších našich překážkářů na dlouhé distanci, Jaroslava Růži, který se připravuje pod vedením Dalibora Kupky a Václava Zicha - sprintera, který už příští týden startuje na MEJ v Novim Sadu.

Závodní formu by před nadcházejícím mistrovství Evropy juniorů měli ladit také svěřenci Tomáše Dvořáka. Nabitou konkurenci se budou snažit překvapit i domácí borci Sportovního klubu. Určitě nastoupí půlkař Milan Vlček i univerzál Kamil Krunka, kladiváři Bartůněk a Chlupová. Pořádající oddíl také obsadí vložený závod žákyň na 150 metrů.

Pořadatelé srdečně zvou i nejmenší

„Počítáme s tím, že si na své přijdou všichni, kteří k nám dorazí. Kromě výborných atletických výkonů zde budou k dispozici i různé prodejní stánky se sportovním materiálem. Nezapomněli jsme ani na nejmenší návštěvníky, kteří zde budou mít svůj koutek, který bude v režii Rádia Magic,“ uzavřel ředitel mítinku.

Zentiva Velká cena Nového Města nad Metují začíná v sobotu ve 13 hodin, předpokládaný konec je po čtvrté hodině odpolední, vstupné se platit nebude.