„Musím se přiznat, že jsem se v enduru doslova našel,“ říká nadšeně František Žilák, čerstvý mistr České republiky v kategorii Masters 30-39 let.

Žilák si s myšlenkou vyzkoušet enduro pohrával už pár let, až vloni však tomuto odvětví doslova propadl.

A zatímco u nás mají jezdci většinou před závodem čas v klidu si trať vyzkoušet, především v Polsku se jezdí jen tzv. na oči. „A to mě strašně baví. Člověk neví o trati vůbec nic, takže musí až v průběhu erzety reagovat na terén a odhadovat, jak kde jet,“ popisuje hlavní rozdíly dvou typů enduro závodů Žilák.

Ten jel na domácí republikový šampionát do Sušice posílen vítězstvím v náročném etapovém závodu Trilogy. V něm o pár vteřin zvítězil v kategorii Enduro před svým týmovým kolegou z týmu Rock Machine-Cyklomax Vojtěchem Bláhou. „Už v prologu jsem se navlékl do trikotu nejlepšího jezdce a do posledního dne jsem šel s náskokem 45 sekund. Poslední den jsme si s průběžně třetím Tomášem Kutinem říkali, že pojedeme v pohodě. A Tomáš mě uvedl do takové pohodové nálady, že jsem na to málem doplatil,“ říká už s úsměvem Žilák.

Do té doby druhý Vojtěch Bláha totiž poslední den zabral a na Žiláka najel 33 vteřin, což mu ale nakonec na vítězství stejně nestačilo.

Enduro závody mají podle letošního mistra České republiky budoucnost, o čemž svědčí i fakt, že zatímco před pár lety jezdily na závody desítky bikerů, dnes jsou to už stovky. (mr)

Letošní úspěchy Františka Žiláka

1. místo
MČR v kategorii Masters 30-39
(ČR – Sušice)

3. místo
Blinduro Lipno Elite
(ČR – Lipno)

1. místo
Kellys Enduro Series
(Srebrna Gora – Polsko)

1. místo
Kellys Enduro Series
(Szklarska Poreba – Polsko)

1. místo
Etapový závod Trilogy
(Teplice nad Metují)

12. celkově a 3. v kategorii
Slovinský pohár v Enduru
(Slovinsko)