V kategorii dorostenců byl jako pořadatel vybrán oddíl TJ Avia Čakovice, jenž přivítal největší naděje tohoto sportu.

Středočeskou oblast zastupoval domácí oddíl TJ Avia Čakovice, severočeskou oblast TJ Šroubárna Žatec, západočeskou TJ Plzeň Újezd, severomoravskou SK Studénka, jihomoravskou Draken Brno a z východočeské oblasti se této akce zúčastnilo družstvo TJ Sokol Krčín, obhájce loňského mistrovského titulu.

TJ Sokol Krčín – TJ Šroubárna Žatec 30:21 (12:9). První utkání turnaje bývá vždy jedním z těch nejdůležitějších, protože hráči bývají nervózní, aby se jim vstup do turnaje vydařil.

A přesně to se také v prvním poločase souboje se Žatcem potvrdilo. Žatec držel s Krčínem krok, a to jak ve hře, tak především ve skóre. „Hned na začátku turnaje se potvrdilo, že v útočné fázi bychom neměli mít žádný problém se prosadit, neznámou ale zůstávala otázka, zda a kolik míčů budeme schopni získat vzadu," shodovali se krčínští trenéři Tomáš Pavlík a Martin Leugner.

Až od 20. minuty byl zápas zcela vyrovnaný, pak se Krčínu podařilo několikrát získat v obranné fázi míč a odskočit nejprve ve 21. min. na 9:7 a ve 27. min. na 11:8, čímž se trochu krčínští mladíci uklidnili. Na začátku druhé půle Krčín odskočil na čtyřbrankový rozdíl, čímž prakticky rozhodl o výsledku utkání a dokráčel si tak pro první dva body do turnajové tabulky.

Branky Krčína: M. Fišer (10), Marek (10), J. Fišer (5), Pavlík (4), Syrovátko (1).

TJ AVIA Čakovice – TJ Sokol Krčín 20:23 (9:12). „Druhé utkání bohužel rozhodlo o našem celkovém umístění," shodli se krčínští trenéři Leugner s Pavlíkem.

Úvod zápasu Krčínu vyšel na výbornou, vpředu krčínští dorostenci několika rychlými a pohlednými akcemi ničili obranu domácích, vzadu pak hráli asi nejlépe na celém turnaji, takže ve 12. min. svítilo na ukazateli skóre nadějných 5:0. V dobré hře celé družstvo Krčína pokračovalo i nadále, a to až do 26. min., kdy hráči Krčína vedli 10:5. „Malou ztrátou koncentrace, kdy jsme vepředu ztratili několika technickými chybami pár míčů, jsme hostům povolili snížení na poločasových 12:9," mrzelo krčínské trenéry.

Asi do 8. min. druhé půle se oba týmy střídaly ve střílení branek (16:12). Pak ale došlo k velmi nepříjemnému zranění krčínského útočníka Martina Marka, které znamenalo jeho konec na turnaji.

Krčín poté sice ještě navýšil své vedení dvěma brankami M. Fišera (18:12), ale pak dovolil Čakovicím snížit na 18:16. Po oddechovém čase se Krčín přece jen opět vzchopil a dovedl i druhé utkání do vítězného konce.

Branky Krčína: M. Fišer (12), Marek (5), J. Fišer (5), Pavlík (1).

Draken Brno – TJ Sokol Krčín 18:30 (9:15). Za velikého vedra nastoupil Krčín k utkání velmi koncentrovaně, bohužel se mu nepodařilo odskočit soupeři hned na začátku utkání, takže až do 20. minuty byl stav vyrovnaný. „Prakticky z každého útoku jsme sice vstřelili branku, nedařilo se nám ale příliš v obraně," všimlo si krčínské trenérské duo.

To neplatilo v poslední desetiminutovce první půle, kdy zlepšenou hrou a několika dobrými zákroky Filipa Rýdla nedovolili domácím skórovat a odskočili na uklidňujících 9:15. A když navíc do druhého poločasu vstoupil Krčín stejně dobře, bylo o třetím vítězství téměř rozhodnuto. Ve druhém poločase se tak mohli předvést všichni hráči Krčína. „Je na místě je za předvedený výkon pochválit," dodali k zápasu trenéři Pavlík s Leugnerem.

Branky Krčína: M. Fišer (14), J. Fišer ( 10), Pavlík (6).

SK Studénka – TJ Sokol Krčín 29:23 (16:13). V dalším utkání již bylo zřejmé, že se bojuje o medailové umístění.

„Domácí Studénka disponovala na turnaji velmi sehraným a líbivě hrajícím útokem, tvrdě hrající obranou a dobře chytajícím brankářem. Naše družstvo tedy stálo před jasným úkolem, nenechat se v útoku rozhodit a hrát svoji hru, v obraně se pak pokusit získat alespoň pár míčů, abychom soupeři odskočili ve skóre," poodkryli taktiku zápasu trenéři Krčína.

V průběhu utkání se však Krčínu nepodařilo ani jedno. Mladí krčínští útočníci se trochu zalekli tvrdě hrajícího soupeře a nechali tak veškerou odpovědnost na svém starším spoluhráči Michalu Fišerovi. „V zadních řadách se nám nedařilo už vůbec a zahráli jsme velice podprůměrně," netěšilo trenéry Krčína.

Bylo tak jen otázkou času, kdy soupeř uteče, což se mu ještě v prvním poločase příliš nedařilo. Ve druhé půli však již hru zcela kontroloval a zaslouženě si dokráčel k vítězství.

Branky Krčína: M. Fišer (18), J. Fišer (5).

TJ Sokol Krčín – TJ Plzeň Újezd 28:31 (11:17). „K poslednímu zápasu turnaje jsme nastupovali s odhodláním zabojovat o co nejlepší výsledek. Opět bylo jasné, že musíme hlavně v obraně zahrát všichni na hranici svých možností, abychom mohli proti dobře hrajícímu soupeři uspět," byli si vědomi situace trenéři Leugner s Pavlíkem.

Začátek utkání se také jejich svěřencům vcelku vydařil, v 9. min. drželi nerozhodný stav 4:4, pak jim však soupeř odskočil na 5:8. Tento náskok se Krčínu podařilo stáhnout na 9:10, ale pak přišel výpadek v útoku, čehož Západočeši využili a odskočili ve 23. min. na 9:14 a poločasových 11:17. Ve druhé půli se přes veškeré snahy Krčína měnilo skóre na obou stranách, a i když posledních pět minut Krčín vyhrál 5:2, celkově prohrál a svému poslednímu soupeři na turnaji mohl pogratulovat k zisku mistrovského titulu.

Branky Krčína: M. Fišer (16), J. Fišer (7), Pavlík (2), Syrovátko (3).

„Celkově je potřeba všem hráčům poděkovat za odpovědný přístup k celému mistrovství. I když se nám vždy nedařilo, bojovali všichni za tým a za co nejlepší výsledek. Bohužel jsme doplatili na menší množství zkušených hráčů a zejména v obraně neměli dostatek kvality, což nás ale musí motivovat do další práce. Bronzová medaile je ale pěkným rozloučením starších kluků, kteří již opouští mládežnická družstva a přesouvají se do kategorie mužů a dostatečná motivace ke zlepšení pro ty, kteří budou mezi dorostenci hrát ještě několik let," dodali k turnaji trenéři Leugner s Pavlíkem.

Sestava TJ Sokol Krčín – brankáři: Filip Rýdl a Jan Viesner. Obránci: Josef Verner, Radim Šmída, Patrik Esender a Vojtěch Červinka. Útočníci: Michal Fišer (70 branek), Martin Marek (15), Jiří Fišer (32), Jan Pavlík (13) a Jakub Syrovátko (4). Trenéři: Tomáš Pavlík a Martin Leugner. (dop, mr)

Konečné pořadí MČR dorostu
1. TJ Plzeň Újezd 5 5 0 0 115:89 10
2. SK Studénka 5 4 0 1 110:96 8
3. Sokol Krčín 5 3 0 2 134:119 6
4. Draken Brno 5 2 0 3 103:128 4
5. TJ Avia Čakovice 5 1 0 4 96:103 2
6. TJ Šroub. Žatec 5 0 0 5 93:116 0