„Není to ani pět měsíců, co jsme otevřeli rozšířené výrobní prostory, a už otevíráme nové logistické centrum, logistický sklad. Neznamená to jen, že se tady budou skladovat nějaké výrobky, ale společnost OneMed (distribuční část společnosti Batist totiž patří do struktury švédské nadnárodní skupiny OneMed, pozn. red.) důvěřuje schopnostem Batistu natolik, že se rozhodla, abychom řídili její logistické aktivity ve středoevropském prostoru. Z naší původně české výrobní společnosti se stává distribuční a logistická společnost v rámci středoevropského regionu," řekl na úvod ředitel společnosti Tomáš Mertlík.

Pomohli jiným a voda je vypláchla

Sklady se podařilo otevřít, ač je před třemi týdny zatopila voda po přívalovém dešti, která do areálu firmy stekla z okolních svahů. Bylo jí tam až 40 centimetrů. Hasiči dokonce na člunu evakuovali 20 pracovníků z haly. Batist sám přitom jen pár dnů před tím poslal čtyři kamiony čistících prostředků na pomoc zatopeným oblastem.

Nové skladovací prostory budou podle sdělení Tomáše Mertlíka stačit firmě na rozvoj v následujících pěti letech. Sklady obslouží i díky investicím do technologií současný tým zhruba patnácti zaměstnanců, další pracovní síly však najdou uplatnění v přípravě balíčků pro jednotlivá oddělení nemocnic.

Pozvání Batistu k otevření nových prostor přijala například poslankyně Soňa Marková, která firmě popřála hodně dalších úspěchů. „V této ne úplně lehké době, kterou Česká republika prožívá i díky místu, odkud přicházím, tj. z poslanecké sněmovny, bych vám popřála jistotu zaměstnanosti, dobrý výdělek a to, aby se firma rozvíjela natolik, aby mohla poskytovat ještě více pracovních míst," uvedla i směrem k zaměstnancům Marková. Dodala, že by byla ráda, kdyby i poslanci sdělovali lidem takové pozitivní zprávy, jaké sděluje vedení Batistu.

Na otevření skladů zavítal i náchodský starosta Jan Birke. „Víte, proč nás je tolik tady, kteří k vám mluvíme? Brzy budeme bez práce a Batist je jediná firma, která je ochotna nás zaměstnat," žertoval starosta na adresu přítomných politiků. Vážně však zdůraznil, že k firmě má obrovský respekt, neboť se z regionální firmy stala hráčem na evropské úrovni. „Gratuluji jim a přeji hodně úspěchů," dodal Birke.

Červenokostelecký starosta Petr Mědílek si je dobře vědom toho, jaké „rodinné stříbro" společnost pro město představuje. „Jsme rádi, že Batist tady je. Jsem už pamětník, takže vím, jak areál firmy vypadal, když zde byla traktorová stanice a opravovaly se tady kombajny. Klobou dolů, jak se to tady opravilo a co vše se zde dělá. Stačí se podívat okolo. Už jen zahrada a vše napovídá, že nejsme ve firmě, kde by si nevážili zaměstnanců a prostředí, ve kterém jsou," uvedl Petr Mědílek.

V doprovodném programu vystoupila zpěvačka Madalena Joao, Marcela Brezinová či houslistka Niki. Velkou atrakcí především pro děti byla ukázka exotických a divokých ochočených zvířat od hadů a chameleona až po lišku, jezevce či kunu.