„Kapr je na špičce pomyslného žebříčku kupovaných ryb. Je to prostě tradice. Ale na druhé straně přibývá také těch, kteří dají i na Štědrý den přednost při večeři sumci, štice, candátu, okounu, jeseteru nebo amurovi. Například sumec a štika, to jsou prostě lahůdky. Trochu výjimkou jsou candát, jeseter a okoun, jsou to opravdu výborné ryby,” řekl nám Karel Dunas z Rybářství Holohlavy. Jak dodal, letos nabízejí zhruba osmdesát tun ryb na vánoční stůl, těch doplňkových je ale méně - přibližně dvě až tři tuny.

Samotný prodej na Vánoce začíná přímo v Holohlavech ve čtvrtek 15. prosince. „My jsme tu každý den, takže se zřejmě přesně tímto datem zákazníci řídit nemusejí. A ceny? Oproti loňskému roku jsme je neměnili, zůstávají na stejné úrovni,” poznamenal Dunas. Podle něho za kilogram výběrového kapra dáte třiaosmdesát korun.

A pokud máte mlsnější jazýček, dodejme, že za kilo jesetera zaplatíte 290 korun, za kilo candáta 280 korun a za kilo okouna 120 korun.

Přímo v malšovické rybárně místní organizace Českého rybářského svazu Hradec Králové nejprve budou prodávat vánoční stromky a o pár dní později přijdou na řadu kapři. „Prodej stromků začne v pondělí 12. prosince, v sobotu 17. prosince bude následovat nabídka vánočních ryb,” řekl nám hospodář malšovické organizace Václav Mikeš. K dispozici budou podle něho mít sto metráků kapra. Přidají také například sumce, štiku, tolstolobika, amura či pstruha. „Ceny jsme ještě neurčili, ale předpokládáme, že zůstanou na stejné úrovni jako loni, kdy se rovněž ceny nezvyšovaly,” uvedl Mikeš. Také v Malšovicích mají pravidelné páteční odpolední prodeje ryb, takže zákazníci, kteří nechtějí čekat na sedmnáctého prosince, mohou přijít každý pátek od 13 do 17 hodin.

„O cenách na vánočním trhu je předčasné spekulovat. Výrazně by se měnit neměly,” uvedl ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou Ladislav Vacek. Jak dodal, zákazníci se nemusejí obávat, že by byl ryb nedostatek. Podle něho se již pravidelně ryby prodávají na jednotlivých sádkách. Například v Chlumci nad Cidlinou se prodávají v pátek od 15 do 17 hodin, v sobotu pak od osmi hodin ráno do jedenácti hodin dopoledne. Podle něho lidé na Vánoce nakupují hlavně kapra.

(pov)