Provozovatelé restauračních i ubytovacích kapacit v Krkonoších se již připravují na zimní sezonu. Hned před jejím zahájením je stát skřípne do klepet. I u nich musí procházet všechny tržby elektronickou evidencí.

Názory na tento krok a postoje k němu jsou různé. Například proslulý pecký hotel Bouda Máma, kam jezdí řada populárních osobností,  s chystanou změnou nemá problémy. „Elektronickou evidenci tržeb podporuji, klidně může odstartovat hned zítra," vyjádřil se pro Deník majitel Vladimír Nikl. „Kázeň a pořádek musí být. Pro všechny jsou potřeba rovné podmínky. Patříme k těm, kteří se už včas zaregistrovali," dodal majitel Boudy Máma.

Na druhé straně vládne k systému mnohde nechuť a živnostníci spustili petici na zrušení zákona o EET. „Tato mocenská intervence jednoznačně přináší ztrátu motivace podnikat, a to především v oblastech, kde jsou podmínky k podnikání nejobtížnější. A pokřivuje mezilidské vztahy, neboť šíří nedůvěru a třídní nenávist," vysvětlil za petiční výbor Ivo Hucl ze Šťáhlavic. „K petici se připojují i podnikatelé z Krkonoš, mezi které patříme i my na Rýchorské boudě a další boudaři," potvrdila provozovatelka Rýchorské boudy Alena Dušková. Petici umístila na facebook boudy a na 20.listopad chystá kvůli ní další setkání krkonošských boudařů.

Trutnovsko - Podobně jako někteří další krkonošští provozovatelé bud, i Alena Dušková z Rýchor při prvním setkání podnikatelů kvůli EET prohlásila, že bufet na Rýchorské boudě zavře. „Nechceme, aby od nás těžce vydřené peníze tekly do Babišových firem. System EET  je celodenní monitorování hospodského.Je to byrokratická a destruktivní zátěž. Je to socialisticko-inženýrská představa,že stát je moudřejší hospodář než ten,kdo ho svojí prací buduje. Je to návrat k toalitě," netají se veřejně svými názory provozovatelka na Rýchorách. „Deset tisíc sebraných podpisů během listopadu by znamenalo, že se vláda musí znovu tematem zabývat," vysvětlila smysl petice Alena Dušková.

Restauraci u svého penzionu zavře například letos i Alan Pertlík v Penzionu Mája na Benecku. „U nás na Benecku není jednoduché  v této oblasti podnikat. V malém penzionu restauraci dál provozovat nelze. Elektronická evidence tržeb sice není hlavním důvodem našeho rozhodnutí restauraci zavřít, ale situaci by ještě zhoršila. Kdybych se nesnažil udržet  penzion po babičce a dědovi, určitě bych to už vzdal," řekl Deníku.

Poštovnu na Sněžce čeká EET sice až od března, ale ani její provozovatel Milan Blaha se systémem nesouhlasí, a proto petici podepsal.

„Už teď vím, že mě zařízení přijde na 70 tisíc korun, aby tady na vrcholu Sněžky vůbec fungovalo. Navíc se signálem, který máme, přijdeme my o peníze a zákazníci o nervy. Budou se tvořit fronty. A účtenky budou akorát poletovat po celé Sněžce. Už teď uklízíme ráno v sezoně pytel odpadků," řekl Deníku.