VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za divočinou na Jiráskovu chatu

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnes vás pozveme k návštěvě Jiráskovy turistické chaty na Dobrošově. Výhled, který nabízí patnáctimetrová rozhledna, je skutečně nádherný a opravdu stojí za to.

23.9.2007
SDÍLEJ:

Vrchol Sněžky.Foto: DENÍK/David Taneček

Z výšky více než 622 metrů nad mořem máte možnost vidět kompletní panorama Krkonoš včetně jejich nejvyšší hory Sněžky. Při optimální viditelnosti můžete pozorovat města a vesnice vzdálené přes sto kilometrů. Při návštěvě chaty byste neměli opomenout restauraci, kde mají studenti naší školy jedno ze svých pracovišť určených k získání praktických zkušeností.

Na požádání vám připraví kterýkoli z teplých míchaných nápojů, namátkou vyberme názvy Dobrošovský fičák, Hruškový punč, Sváteční káva, káva Dublin a ještě mnoho dalších. Ve dnech od 12. do 14. října budou pro návštěvníky opět připraveny oblíbené zvěřinové hody a na své si přijdou i milovníci dobrého vína.

Hosté se mohou těšit na pestrý jídelní lístek, který zahrnuje pokrmy z jeleního, kančího a daňčího masa. K tomu předkrm ze zvěřinové paštiky doplněné vinnou omáčkou s ovocem a celé menu je možno doplnit dezertem. Třeba piškotovým dortíkem ze zakysané smetany s ovocem.

 

Máte–li chuť vyzkoušet si něco z jídelníčku Jiráskovy turistické chaty a posunout své kuchařské umění zase o krok dál, můžete se nechat inspirovat recepty z tamního jídelníčku:

Drůbeží ragú v mušli (1 porce)

50 g kuřecích prsou, 3 g podravky, olej, 20 g cibule, 30 g žampionů, 20 ml mléka, 3 ml sójové omáčky, 2 g soli, 10 g hladké mouky, 30 g sýru eidam.

Kuřecí prsa nakrájíme přes vlákna na tenké nudličky, které okořeníme podravkou a na oleji orestujeme dozlatova. Přidáme na čtvrtkolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony. Směs zalijeme mlékem, necháme chvíli podusit, dále zahustíme moukou rozmíchanou v troše mléka. Ragú dochutíme solí a sójovou omáčkou, přelijeme do keramické mušle, posypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct v troubě.

Králičí filety s brusinkovou omáčkou (1 porce)

150 g králičího hřbetu, 3 g soli, 3 g koření na divočinu, olej, 70 ml červeného vína, 30 g brusinek, 20 g másla, 30 g smetany na vaření, citron.

Z králičího hřbetu nakrájíme filátka, která jemně naklepeme, osolíme a okořeníme kořením na divočinu. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém maso orestujeme, podlijeme červeným vínem, přidáme dvě třetiny brusinek a dusíme doměkka.

Měkká filátka přeložíme na talíř, omáčku zjemníme máslem. Maso přelijeme omáčkou a pokapeme smetanou, která v omáčce vytvoří mozaiku. Zdobíme řezem citronu a zbylou třetinou brusinek.

Srnčí ragú na víně (4 porce)

500 g srnčího masa, 150 g slaniny, 100 ml oleje, 500 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel, cibule), 50 g rajského protlaku, mletý pepř, mleté nové koření, bobkový list, jalovec, sůl, 120 g švestkových povidel, 50 g hladké mouky, 300 ml červeného vína, 50 g perníku na strouhání.

Omyté srnčí maso nakrájíme na kostky, okořeníme mletým pepřem a novým kořením. Do rozpáleného oleje vložíme kořenovou zeleninu a restujeme až dohněda, přidáme rajský protlak, bobkový list, jalovec, necháme opéct, vložíme okořeněné maso, necháme zatáhnout, zalijeme vodou, okořeníme pepřem, novým kořením, solí a dusíme do poloměkka.

Přidáme povidla a víno, dodusíme doměkka. Maso vyjmeme, omáčku zahustíme nasucho opraženou moukou, necháme povařit a dohustíme nastrouhaným perníkem. Omáčku procedíme na maso a společně prohřejeme. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

23.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dorost si prožil poločas hrůzy

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Boj o život kočky dopadl dobře, hasiči zachránili nešťastnou Mařenu

Česká Skalice - Na zdejší poměry velmi raritní výjezd absolvovali v pondělí odpoledne českoskaličtí dobrovolní hasiči. Záchrana z výšky se totiž v České Skalici nekoná příliš často.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Střelným prachem se na úvod šetřilo jen ve Velichovkách

Náchodsko - Fotbalový Jopeco Okresní přebor mužů má za sebou úvodní mistrovské kolo.

Právě jsme se narodili - srpen 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v srpnu roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení