V posledním týdnu před konáním akce žáci i pracovníci školy s velkým smutkem přijali zprávu, že Honza bohužel po dvouletém boji nemoci podlehl. Výtěžek akce ve výši 20 000 korun byl poukázán na konto Ligy proti rakovině Náchod. Polovina částky bude na přání Honzových rodičů věnována nadaci Krtek Brno. Druhá část vytvoří základ fondu s názvem Martin, do kterého Liga proti rakovině přidá i prostředky z Květinového dne.
I vy můžete přispět jakoukoliv částkou na účet 8283470497/0100, v.s. 111.
Mladým mužem hotelové školy Hronov se pro rok 2007 stal Petr Lindr, Miss Hronov je Andrea Šedivá.


Šťastné vítěze jsme požádali o recepty na oblíbené pokrmy. Petr dodal recept na závitky a salát, Andrea pak na dort se šampaňským.

Hovězí závitky plněné slaninou a pikantním zelným salátem

600 g hovězí roštěné, 200 g slaniny, 2 menší cibule, kysané zelí, červená a zelená paprika,
1 pikantní klobása, 1 kostka hovězího bujonu, 4 polévkové lžíce plnotučné hořčice, olej, pepř, sůl, (ocet, cukr, kmín na dochucení salátu).
Kysané zelí si scedíme (šťávu si ponecháme), přidáme na kostičky nakrájené papriky a klobásu, podle potřeby dochutíme octem, cukrem, solí nebo kmínem. Plátky hovězí roštěné naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky slaniny. Doprostřed vložíme přiměřené množství salátu a dobře zabalíme. Na rozehřátém oleji závitky opečeme ze všech stran a poté je vložíme do pekáčku. Do výpeku přidáme trochu odcezené šťávy z kysaného zelí a kostku hovězího bujonu. Dobře provaříme a přelijeme jím závitky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, přiklopíme a asi při 140°C dusíme v troubě doměkka. Nejvhodnější přílohou tohoto pokrmu je bramborový knedlík.


Míchaný jarní salát s vejci, kuřecími nudličkami a hořčicovým dresinkem

300 g kuřecích prsou, 4 rajčata, 3 natvrdo uvařená vejce, hlávkový salát, rukola (můžeme nahradit pampeliškovými listy), jarní cibulka, 3 žloutky, plnotučná hořčice, citronová šťáva, vinný ocet, olej, sůl, pepř.
Z kuřecích prsou si nakrájíme nudličky, které osolíme, opepříme a usmažíme na malém množství oleje. Hořčicový dresink si připravíme vyšleháním žloutků s hořčicí a citronové šťávy, až vznikne pěna, do které za stálého míchání přidáme vinný ocet a olej. Na připravený talíř pokládáme na větší kusy natrhané saláty, na měsíčky nakrájená rajčata, na čtvrtiny rozkrojená vejce, opečené kuřecí nudličky a celé přelijeme připraveným dresinkem. Dozdobíme nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Jablkový dort se šampaňským

250 g polohrubé mouky půl balíčku kypřícího prášku, 340 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 140 g másla, 800 g jablek, 2 balíčky vanilkového pudinku, 400 ml suchého sektu, 200 ml jablečné šťávy, 250 ml smetany, 50 g čokoládových hoblin.
Mouku smícháme s kypřicím práškem, 140 g cukru, vanilkovým cukrem, vejcem a máslem nakrájeným na kousky, vypracujeme křehké těsto. Vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a uložíme na 30 minut do chladu. Vymastíme rozvírací formu o průměru 26 cm. Na náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, vykrojíme jádřince a jablka nakrájíme na malé kostičky. Na pomoučeném válu vyválíme těsto, položíme je do formy a vytvarujeme okraj vysoký 3 - 4 cm. Jablečné kostičky rozdělíme na těsto. Troubu předehřejeme na 180 °C. V hrnci smícháme pudinkový prášek s 200 g cukru a za stálého míchání vlijeme šampaňské nebo sekt a jablečnou šťávu. Směs jen krátce povaříme a nalijeme nahoru na jablkové kostičky. Pečeme asi 45 minut. Vychladlý dort ozdobíme šlehačkou a čokoládovými hoblinami.

Hotelová škola


Hronov a Vrchlabí

Zájemcům o studium připomínáme, že naše škola nabízí střední vzdělání s výučním listem, střední vzdělání s maturitou a nástavbové studium. Dny otevřených dveří jsou každou středu, podrobnosti lze dojednat s asistentkou ředitele paní Kačerovou, tel. 491 483 104, 491 483 809, linka 20.

Na školní rok 2007–2008 nabízíme denní a dálkové studium pro absolventy ZŠ i pro vyučené: HOTELNICTVÍ, OBCHODNÍ AKADEMIE, CESTOVNÍ RUCH, KUCHAŘ, ČÍŠNÍK, CUKRÁŘ, PEKAŘ, PODNIKÁNÍ, SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ.
http: www.hshronov.cz,
tel. 491 483 104, 602 642 670.
SOU a SOŠ SČMSD Hronov, Čapkova 193, 549 31 Hronov



Další kola přijímacího řízení pro školní rok 2007/2008 na všechny obory studia se konají do 27. června vždy ve středu od 8 do 17 hodin.

tel.: 602 163 890

e–mail: skola@hshronov.cz