Výstavba a vybavení závodu, který doplnil areál společnosti s již fungující továrnou na stavební fólie, stála přibližně 250 miliónů korun. Díky tomu vznikla nová pracovní místa. Zatím v závodě na trávníky pracuje více než třicet osob. Celkově by tu ale mělo postupně najít práci kolem stovky zaměstnanců. Pro město, které se od loňského roku potýká se zvýšenou nezaměstnaností, je to dobrá zpráva.

Výrobku, který nese název Jutagrass a dodává se v šesti modifikacích, má nová továrna vyrobit až dva miliony metrů čtverečních. Lze ho využít jako sportovní povrchy pro profesionální, tréninková a rekreační hřiště, ale i na terasy, okolí bazénů nebo budov.

Výhodou umělého trávníku Jutagrass je univerzálnost a možnost využití prakticky pro všechny míčové hry. „V současné době už máme vyrobenou sérii, s kterou chceme získat mezinárodní certifikát FIFA na fotbalová hřiště,“ prozradil při slavnostním otevření továrny generální ředitel Juty Jiří Hlavatý. Připomněl také úspěchy, které společnost na zahraničních trzích už dosáhla, především při dodávkách stavebních fólií. Ty se používají například při výstavbě dálnice u francouzského Lille. Juta je také „jedničkou“ na trhu s podstřešními fóliemi ve Velké Británii a Irsku.

Hlavatý nezapomněl zmínit problémy, které výstavbu provázely. Jedná se o spory s některými občany Žirečské Podstráně, kterým se výstavba nových hal nelíbí. „V současné době podali připomínky k výstavbě skladovací haly a expedice syntetických trávníků, která má stát vedle této haly,“ doplnil generální ředitel Juty Hlavatý. Účastníci slavnostního otevření továrny si prohlédli nejen vlastní výrobu. Mohli se seznámit i s možnostmi úprav umělého trávníku nebo s technikou jejího testování.

Společnost Juta v současné době disponuje dvanácti závody v Čechách a na Moravě. Více než osmdesát procent produkce vyváží, roční obrat převyšuje čtyři miliardy korun.