VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoce, literatura, med a Helsinky patří k sobě

HRADEC KRÁLOVÉ - Dnes se budeme věnovat literatuře, Helsinkám, medu, Vánocům a gastronomii. Asi vás napadne, jak asi může souviset literatura s Helsinkami, medem, Vánocemi a ještě navíc s gastronomií. Nechte se překvapit.

18.11.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ARCHIV HD

Nakonec zjistíte, že všechno souvisí se vším. Ale pěkně po pořádku. Začneme literaturou, medem a Vánocemi. „Byl to zvyk jak ve mlýně, tak v myslivně i na Starém bělidle, že kdokoli přišel na Štědrý den a Boží hod, dostal jíst a pít do sytosti, a kdyby nikdo byl nepřišel, babička by šla hledat hosta na rozcestí. Jakou radost měla ale tenkrát, když z nenadání přišel před Štědrým dnem bratrův syn z Olešnice! Celého půl dne plakala radostí a přes tu chvíli odběhovala od pečení vánoček do sednice …“ Poznali jste? Ano, určitě. Božena Němcová v příběhu Babičky bez zaváhání provádí čtenáře celým rokem na české vesnici. Tradiční zvyky a rituály jsou doprovázeny pokrmy. Protože se mílovými kroky blíží Vánoce, mohou to být medové perníčky.

Medové perníčky

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 50 g rozpuštěného tuku, dvě vejce, tři polévkové lžíce tekutého medu, půl lžičky sody, mletý anýz, hřebíček, nové koření, skořice (směsi koření dohromady necelá lžička)

Bílková poleva: bílek, asi 200 g několikrát prosátého cukru moučka, pár kapek citronové šťávy

Těsto zpracujeme, necháme uležet v mikrotenovém sáčku minimálně do druhého dne. Vyválíme asi pět milimetrů silnou placku, vykrajujeme tvary, pečeme v dobře vyhřáté troubě na pomaštěném plechu dorůžova. Horké potíráme celým rozšlehaným vejcem. Vychladlé zdobíme pomocí kornoutku z pergamenu bílou nebo barevnou polevou, kterou připravíme šleháním surovin tak dlouho, až vznikne bílá hladká hmota.

Marcipánky

400 g hladké mouky, 100 g medu, dvě vejce, citronová kůra, hřebíček, půl lžičky skořice, tuk na vymazání plechu, ještě jedno vejce na potření, 50 g spařených a loupaných mandlí

Na vále zpracujeme všechny suroviny dohladka s malým množstvím vody. Těsto můžeme dále zpracovávat buď hned, nebo zabalené v alobalu asi po šesti hodinách. Z hmoty vytvoříme plát asi čtyři milimetry silný a vykrajujeme tvary dle libosti. Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme půlkami mandlí. Dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme. Po vychladnutí vždy dva a dva tvary pojíme k sobě džemem. Horní část vždy ozdobíme, třeba kouskem ovoce, a necháme zaschnout. Nejlépe marcipánky chutnají po 14 dnech, uložené v chladném prostředí.

Medové řezy

tři celá vejce, tři lžíce medu, vanilkový cukr, 90 g másla, 300 g práškového cukru, 700 g hladké mouky

Tyto suroviny smícháme ve vodní lázni, aby směs trochu zhoustla. Poté přidáme dvě lžičky jedlé sody a vše pomalu ušleháme. Na vál nasypeme mouku a do ní vlijeme ušlehanou směs. Uhněteme těsto a rozdělíme na tři díly, ze kterých upečeme pláty. Plechy předem proložíme pečícím papírem a pečeme v horké troubě, dokud pláty nezískají světle hnědou barvu.

Po vyjmutí je důležité okamžitě podebrat pláty nožem. Potom je necháme vychladnout a nakonec slepíme krémem. Z 500 ml mléka a pěti vrchovatých lžic hrubé mouky uvaříme kaši, do které po vychladnutí postupně přidáme máslo, 200 g cukru, vanilkový cukr, vejce a lžíci rumu.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

18.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dorost si prožil poločas hrůzy

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Boj o život kočky dopadl dobře, hasiči zachránili nešťastnou Mařenu

Česká Skalice - Na zdejší poměry velmi raritní výjezd absolvovali v pondělí odpoledne českoskaličtí dobrovolní hasiči. Záchrana z výšky se totiž v České Skalici nekoná příliš často.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Střelným prachem se na úvod šetřilo jen ve Velichovkách

Náchodsko - Fotbalový Jopeco Okresní přebor mužů má za sebou úvodní mistrovské kolo.

Právě jsme se narodili - srpen 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v srpnu roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení