VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hospůdkou roku 2009 se stal penzion U Lípy v Kunvaldu

Kunvald - Více než tři měsíce se mohli čtenáři Deníku zapojovat do soutěže o nejoblíbenější restauraci, penzion, hospodu, bar či kavárnu ve východních Čechách.

23.5.2009
SDÍLEJ:

Slavnostní předávání certifikátu se uskutečnilo přímo v penzionu U Lípy, kde se sešli také vylosovaní čtenáři Deníku, kteří pro hospůdku hlasovali. Majitel Milan Borek si ocenění nesmírně váží.Foto: DENÍK

Pomocí kuponů, které se v Deníku pravidelně objevovaly, lidé posílali hlasy pro svou Hospůdku roku 2009. Ve čtvrtém ročníku v pořadí o titul zápolilo pětadevadesát hospůdek z celých východních Čech.
KONEČNÉ POŘADÍ
HLASOVÁNÍ ČTENÁŘŮ


1. Penzion U Lípy
Kunvald, hospůdka č. 18

2. C.K.Restaurant Ferdinanda d´Este
Hradec Králové, hospůdka č. 19

3. Pivnice U Skoby
Ústí nad Orlicí, hospůdka č. 61

4. Pivnice Na Bouchalce
Trutnov, hospůdka č. 34

5. Restaurace Česká stodola
Heřmanův Městec, hospůdka č. 74
Hospůdka roku 2009: Kdo soutěžil? Podívejte se ZDE!
Prvenství za přízeň svých návštěvníků si nakonec vybojoval penzion U Lípy v Kunvaldu. Jeho majitel Milan Borek byl neskutečně šťastný. „Za ocenění vděčím všem lidem z Kunvaldu. Kdyby si nepřišli posedět a nebyli by spokojení, žádnou cenu bych nedostal,“ říkal jen chvíli poté, co převzal vítězný certifikát.
Jak jste se vůbec do penzionu U Lípy v Kunvaldu dostal?
Já mám rád kopečky a přírodu. Když jsem sem přišel, začal jsem pozorovat i lidi, jaký jsou. Jsou skvělý a kamarádský, nedělají si naschvály a to je pro mě důležité. Chodil jsem si mezi ně sednout, abych poznal, jací jsou, a zjistil jsem, že si rádi povídají, posedí a pobaví se. To je pro vznik hospůdky to nejlepší prostředí.
Jak dlouho už penzion U Lípy obhospodařujete? Pomáhá vám s tím někdo?
Mám ho už čtyři roky. Nejprve jsem byl s manželkou v nájmu, ale poté jsme se rozhodli to koupit. Takže nyní je to už naše. Právě moje žena je taková druhá půlka toho všeho a určitě i tohoto úspěchu. Za to jí ode mě patří obrovský dík. No a rozhodně nesmím zapomenout na personál. Bez něj bychom to všechno také nezvládli.
Co dělá podle vás restauraci tou vyhlášenou v celém kraji?
Určitě kuchař. Pokud se tam dobře nevaří a lidé se nemohou pořádně najíst, je to špatné. Já mám naštěstí výborného a šikovného kuchaře. Kuchyně je srdcem restaurace.
Měl jste už před penzionem U Lípy nějakou jinou restauraci či hospůdku, nebo to je vaše „první dítě“?
Kdepak, není to žádné „první dítě“. Já jsem původem z Hnátnice. To je má zamilovaná vesnička. Ale první restauraci jsem měl v nájmu v Lanšperku. Poté jsme přešli s manželkou do Dolní Dobrouče. Tam jsme dostali výpověď z nájmu, a tak jsme si museli najít nové místo. Tím se stal Hostinec u Jelena v Helvíkovicích a také Kotel v Žamberku.
To máte za sebou pěknou řádku zkušeností s vedením restaurace. Ale pokaždé jste byl v nájmu. Co vás vedlo k tomu si tento penzion koupit?
Už těch nájmů bylo hodně. Chtěli jsme mít konečně něco vlastního, co bude jen naše. Naskytla se nám příležitost tady v Kunvaldu, a tak jsme to zkusili. Penzion bylo možné vzít jak do pronájmu, tak jej koupit. No a my jsme nejdřív zvolili také tu pronájemní variantu. Chtěli jsme si to vyzkoušet, jak nám to tady půjde. Moc se nám tady zalíbilo, tak jsme si penzion nakonec koupili.
V jakém stavu jste celý objekt přebíral? Podle místních se tady před vámi hospodští točili jeden za druhým.
O tom se těžko mluví. Nechci předchozí nájemce pomlouvat, ale bylo to tady v katastrofálním stavu. Stále ještě není všechno úplně podle našich představ. Teď jsme dokončili přestavbu podkroví, kde jsme vybudovali další tři pokoje. Celkem tak můžeme ubytovat už třicet lidí.
Lákáte návštěvníky také na nějaké speciální akce či nabídky?
Rozhodně. Každý víkend pořádáme nějaké hody. Velmi oblíbené jsou zvěřinové, bramborákové, řízkové nebo nyní máme steakové hody. Snažíme se nabízet i různé typy kuchyní, jako je kupříkladu italská nebo staročeská.
#nahled|http://g.denik.cz/17/65/ftg_hospudky_2_kolo_vychod_005_denik_flash_big.jpg|http://g.denik.cz/17/65/ftg_hospudky_2_kolo_vychod_005.jpg|PENZION U LÍPY - Kunvald#

Jak to při předávání titulu a cen vypadalo?

Kunvald - Vítězný penzion U Lípy se rozhodně nenechal zahanbit. Oslavu svého úspěchu pojal majitel Milan Borek velkolepě.
„Za ten úspěch jsem opravdu rád, ale musím to ještě jednou zopakovat. Vděčím za to místním lidem. Jsou báječní,“ říká hrdě majitel.

Na pětici vylosovaných věrných štamgastů, kteří pro svou hospůdku hlasovali, čekalo kromě cen od Deníku v podobě dárkového balení vín pro dámy a dárkového balení piva pro muže také bohaté pohoštění.

„Nejraději sem chodím na smažené žampiony. A dám si je i dneska,“ uvedl jeden z oceněných Josef Hotmar.

Dalšími pochoutkami na stole se staly steaky či řízek Ondráš.

„Dávám si ho poprvé, ale kuřecí maso v bramboráku musí být dobré. A navíc kuchař tady vaří skvěle,“ pochválila prvního muže kuchyně výherkyně Jitka Šejnohová. Po vydatném obědě nechyběl ani „panáček“ na posilněnou a dobrá káva.

„Máme to tady rádi,“ shodli se všichni ocenění.

Do hospůdky chodíme hned po kostele

Jedním ze štamgastů penzionu U Lípy je spolek, který si říká Berušky. Do něj patří i jedna z výherkyň z řad čtenářů Deníku, dvaaosmdesátiletá Marie Trejtnarová.
Kunvald - Jen co bylo ocenění za nejúspěšnější Hospůdku roku 2009 předáno, hned majitel penzionu Milan Borek prohlásil: „Jsem moc rád, že jste vylosovali jako jednoho z výherců z řad čtenářů právě Marii Trejtnarovou. To je moje nejvěrnější návštěvnice.“
A také má být proč. Do restaurace chodí s železnou pravidelností. „Přijdeme si posedět vždycky v neděli hned po kostele. Už jsem se dokonce ptala pana faráře, co na to říká, že jen co vyjdeme ze svatostánku, jdeme do restaurace. A on na to, že by šel nejraději s námi,“ vypravuje Marie Trejtnarová.

Hned vedle ní seděla Jitka Jindrová, další z výherkyň a také „beruška“. „Když jsme byly mladé, tak jsme měly estrádu. Bylo nás hodně mladých holek, a tak jsme si říkaly Berušky. No a scházíme si tady pořád,“ dodala Jitka Jindrová.

Oblíbených jídel mají ocenění čtenáři mnoho. „Mají tady skvělý krůtí řízek s bramborovým salátem nebo zvěřinu,“ říká jediný muž z řad vylosovaných čtenářů Josef Hotmar.

Dalšími obdarovanými se staly Jitka Šejnohová a Marie Hájková.
(red)

Autor: Silvie Špryňarová

23.5.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Českoskalické zápasy asi nudné nebudou

Jak reklamovat koupený dům či byt

Broumov po svém sestupu zatím dost tápe

Náchodsko - Čtyřgólovou normu si pravděpodobně domluvili v sobotním programu fotbalového Krajského přeboru mužů hráči Červeného Kostelce, Jaroměře i Náchoda. Tento regionální trojlístek si totiž z hřišť soupeřů odvezl tři body za vítězství 4:0.

Zraněného motorkáře transportoval vrtulník do nemocnice

Spyta - V neděli srpna odpoledne vyjížděli profesionální hasiči z požární stanice Jaroměř k dopravní nehodě na hlavním tahu z Hradce Králové do Náchoda u obce Spyta.

Historický spolek Antares a tanečnice potěšily svým vystoupením

Náchod - Vystoupení šermířů, rozvlněné křivky břišních tanečnic a večerní ohnivá show – to a další zábavu v sobotu nabízela dětem i dospělým návštěvníkům Hospůdka u Mílů. O reprodukci historického šermu se postaral spolek Antares z Náchoda, který zábavné odpoledne započal příběhem Jana Koldy ze Žampachu v 16 hodin.

Folklorní festival patří k nejvýznamnějším svého druhu v Evropě

Červený Kostelec - Je až neuvěřitelné, jak krásné chvíle rychle utíkají. Už uplynuly čtyři dny, kdy z úst pana starosty zazněla slova, na která čekali fanoušci folkloru dlouhých 360 dní: „Šedesátý třetí folklorní festival Červený Kostelec považuji za zahájený!“ Tím se rozjelo pět krásných, folklorem naplněných dní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení