VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na oheň nemyslíme, chceme vařit pivo

Východní Čechy - Dobrušský pivovar se po dvou letech vypořádal s následky ničivého požáru.

28.2.2008
SDÍLEJ:

Spáleniště dobrušského pivovaruFoto: Archiv pivovaru

Jedna z nejmenších sladoven v České republice ze sebe oprášila poslední zbytky popela a znovu rozjíždí výrobu.
Přesně před dvěma roky se sladovna místního pivovaru ocitla v plamenech. Přestože tu na smutnou událost nikdo ze zaměstnanců už nechce vzpomínat, ohořelé, zčernalé dveře si tu jako memento nechávají dál.
„Bylo to tu jedno velké spáleniště. Původní masivní trámoví, unikátní systém výtahů i zásoby ječmene a sladu skončily v ohni. Z budovy zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomíná ředitel pivovaru Milan Vedra.
Krátce po rozsáhlém požáru sladovny propukl v areálu další, tentokrát ve varně piva. Založil ho jeden z tehdejších zaměstnanců pivovaru. Celkem způsobil škody za 10 milionů korun.

Žhářův motiv neznají

Vratislav Novotný pracoval v pivovaru i před požárem. Podílel se na odklízení jeho následků.
„Od podzimu minulého roku tu jsem čtyři roky. Já jsem rád, že už je to za mnou, pro nikoho tady to nebylo jednoduché,“ odpověděl na otázku, zda zná motiv paličova jednání.
„My už se k tomu nechceme vracet, nebyla to příjemná etapa. Díváme se raději dopředu,“ ukončil téma požáru ředitel Vedra.
V současné době se v Dobrušce připravují k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun.

Tradiční technologie

„I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel Vedra. Takzvaná humnová sladovna je už v provozu.
„Nejprve ječmen namáčíme. Poté se rozprostře na podlaze z pískovcových kvádrů, kde klíčí. Musí se přitom pravidelně orat, tedy obracet. Naše sladovna je opravdu jedna z mála, kde se pracuje takhle tradičně. V této fázi je podíl ruční práce při výrobě sladu největší,“ popsal postup přímo v prostorách s hromadami rozprostřeného klíčícího ječmene Vedra.
Posezení ve sklepích
Dodal, že při další fázi, sušení, už není příliš potřeba dohled člověka. Vše totiž řídí počítač, který kontroluje teplotu ječmene i jeho vlhkost.
Přestavbou prošly i další prostory pivovaru. V podzemním sklepení vzniklo několik místností s posezením a restaurace a menší varnou piva.
Sklepy bude pivovar využívat i tradičně. Pro výrobu menšího množství zlatavého moku tu jsou připraveny ve zdech zazděné nádrže, pivovarské tanky, kde by už letos měl zrát dobrušský ležák.

28.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČESKÁ výprava získala letos na Světovém žebříčkovém turnaji v lukostřelbě handicapovaných v Novém Městě nad Metují jednu zlatou medaili, a to díky Davidu Drahonínskému.

Šnajdr: Snažíme se přispívat k rozvoji paralympijské lukostřelby

Jan Pirk.

Kardiochirurg Jan Pirk bude přednášet o experimentech lékařů na sobě

Folklorní svět se sešel v Červeném Kostelci

Červený Kostelec - Na pět dní i nocí se od dnešního dne stane Červený Kostelec středem folklorního světa.

Z procházky se stala pátrací akce, osmiletou dívku našli až policisté

Červenokostelecko – Oznámení o pohřešování osmiletého děvčete přijali v úterý ve čtyři hodiny odpoledne policisté na tísňovou linku. „Volali prarodiče, že holčička se jim ztratila při procházce v lese u Trubějova nedaleko Červeného Kostelce,“ uvedla k případu tisková mluvčí náchodské policie Eva Prachařová

Startuje fotbalová TIP liga. Vyhrajte sud plzeňského!

Náchodsko - Podzimní část čítá 13 dějství. Oceněni budou i vítězové kol.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení