SILNÝ POKLES
INDIKÁTORŮ DŮVĚRY


Konjunkturální průzkum
za říjen 2008

V průmyslu se v říjnu oproti září snížilo hodnocení současné celkové ekonomické situace. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se v říjnu snížilo výrazně. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace jsou pro příští tři i šest měsíců nižší než v září. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se oproti předchozímu čtvrtletí snížilo a dosáhlo 85,3 %, zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 8,1 měsíců. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu meziměsíčně snížilo o 8 bodů. Je o 25,6 bodu nižší než před rokem.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v říjnu oproti minulému měsíci snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se snížilo také. Pro příští tři měsíce však respondenti předpokládají udržení tempa stavební činnosti při příznivém vývoji zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti na 9,1 měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v září, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně snížilo o 3,5 bodu, ale je o 2,5 bodu vyšší než před rokem.

V odvětví obchodu se v říjnu ve srovnání se zářím snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se také snížila. I zásoby se podle mínění respondentů v říjnu snížily. Celkově se saldo indikátoru důvěry v říjnu oproti září snížilo o 2,3 bodu a je o 11 bodů nižší než v říjnu 2007.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v říjnu ve srovnání se zářím mírně zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se téměř nezměnila. Očekávání ekonomické situace se pro příští tři měsíce nepatrně zvýšila, pro období příštích šesti měsíců se snížila. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci zvýšilo o 0,3 bodu a je o 8,4 bodů nižší než před rokem.

Ze šetření mezi spotřebiteli v říjnu vyplynulo, že ve srovnání se zářím očekávají pro příštích dvanáct měsíců zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v říjnu oproti minulému měsíci značně zvýšil. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil. Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci snížil o 12,6 bodu, v meziročním srovnání je o 14 bodů nižší.