Nejoblíbenějším masem je telecí. Maso se jí většinou grilované, pečené či dušené. Častou součástí jídelníčku jsou kuřata, na jejichž zpracování existuje řada receptů, například s použitím vína, rajčat, paprik atd.
Velké oblibě se těší i ryby a plody moře, ty se nejčastěji grilují, smaží nebo pečou s přidáním olivového oleje. Těstoviny jsou v mnoha podobách obvyklé hlavně v jižní Itálii, kde si je lidé často připravují doma. Oblíbené jsou i těstoviny plněné (ravioli, tortellini), nejčastější náplní jsou maso, šunka nebo sýr.
V severní Itálii je častým pokrmem rýže, která se, stejně jako těstoviny, podává jako hlavní chod dušená ve víně a vývaru, s hráškem, masem a podobně.
Pizza se připravuje s různými náplněmi a v odlišných velikostech. Základ tvoří většinou rajčatové sugo, na které se přidávají další přísady včetně zeleniny a sýra.
Sýr je velmi důležitý, dodává pokrmům konzistenci a chuť – z italských jmenujme například mozarellu, gorgonzolu nebo parmezán.
Ze zeleniny si Italové oblíbili zejména chřest, fenykl, artyčoky, lilky, rajčata a další. Zeleninu je možné jíst syrovou, dušenou či zapečenou jako přílohu. (vab)