Plechové modely udávají trend

S výrobou plechových modelů vláčků začal Merkur před třemi lety a navázal s ní na výrobu, která v Polici skončila před desítkami let.

„Byl to risk, ale povedlo se. Nyní v této oblasti udáváme trend v Evropě. Na export jde asi šedesát procent produkce, začínáme expandovat do Francie, Nizozemska, Velké Británie a Německa," řekl Kříž.

Vláčky podle něj tvoří asi čtvrtinu prodeje, který by letos měl dosáhnout zhruba 36 milionů korun. Proto tržbám z před třech let to představuje asi čtvrtinové zvýšení.

Další růst si firma slibuje od robotických a mechatronických stavebnic a kompletů, které lze vedle hry použít i ke vzdělávání ve školách od základních až po vysoké.

„Robotické stavebnice jsou vybavené elektronikou, dají se programovat a ovládat například chytrými telefony. V oblasti používaného softwaru spolupracujeme i s firmou Microsoft. Pro vývoj je mohou využít i firmy," informoval  Kříž.

Vedle sériově vyráběných různých kolových, kráčejících a jiných robotů lze z dílů Merkuru sestrojit i originální roboty.

Zapojením svých stavebnic do vývoje a vzdělávání by Merkur nepřímo navázal na to, že klasickou stavebnici před půl stoletím použil k sestrojení přístroje na výrobu kontaktních čoček akademik Otto Wichterle. Například gymnazista Aleš Stejskal z Letohradu z Merkuru sestrojil zařízení na usměrňování nanovláken a loni s ním vyhrál světovou soutěž mladých vědců v USA.

Před třemi lety skupina studentů z Litomyšle vyhrála v USA s robotem z Merkuru titul mistrů světa v robotice.

Podpoří upadající technické vzdělání

„Robotické stavebnice mohou jako učební pomůcky významně podpořit technickou vzdělanost, která v Česku v poslední době rapidně upadá," míní Kříž. O robotické stavebnice firma už podle něj registruje zájem například v Rakousku, na Slovensku, Kanadě, Turecku či USA.

Základ produkce firmy stále tvoří klasické stavebnice z různých dílků spojovanými šroubky a matičkami. „Zájem o ně neupadá. Lidé ji kupují proto, že vědí, že hra s nimi rozvíjí schopnosti dětí," vyzdvihl Kříž. Merkur Toys vláčky a stavebnice v Polici vyrábí ve dvou provozech s asi šedesáti zaměstnanci, v Polici také provozuje od roku 2006 muzeum stavebnice Merkur.