Ani žádné hromadné propouštění, které by se výrazně dotklo Hradecka, nemá úřad práce hlášeno. Z nejhoršího však okres z hlediska nezaměstnanosti ještě rozhodně není.

Zástupkyně ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Mária Paclíková je přesvědčena, že lidí bez práce bude i nadále přibývat. A to i přesto, že část uchazečů zaměstnání díky rozvoji sezonních prací ve stavebnictví a zemědělství i nabídce veřejně prospěšných pracích, najde. Nasvědčují tomu i první dubnové dny, kdy bylo na hradeckém úřadu práce živo.

„Od 1. dubna přibylo do evidence 512 uchazečů o zaměstnání, a to je na šest pracovních dnů vysoké číslo,“ soudí Mária Paclíková. Přiznala, že příchozím už nemají moc co nabídnout. Volná místa vznikají kvůli nejistotě firem minimálně a zájem lidí o práci s jejich zvyšujícím se počtem roste. Přesto soudí, že nárůst počtu lidí hlásících se do evidence nezaměstnaných nebude ani v dalších měsících prudký, ale spíš pozvolný.

Koncem března bylo evidováno 526 volných pracovních míst na celkem 4563 uchazečů, což představuje zhruba devět uchazečů na jedno volné pracovní místo," přiblížila současnou situaci Mária Paclíková.

Dosažitelných lidí hledajících práci bylo koncem března v královéhradeckém okrese 4333, z toho 2048 žen. V porovnání s únorem přibylo v evidenci 127 lidí. Míra nezaměstnanosti na Hradecku ve třetím měsíci roku činila 4,9 %, což je o 0,14 procenta víc než v únoru.

Z poslední statistiky vyplývá, že tvrzení o Novobydžovsku a Chlumecku jako dvou regionech s jasně nejvyšší nezaměstnaností v okrese už přestává platit. Zatímco na Chlumecku je nezaměstnanost s více než sedmiprocentní mírou stále nejvyšší, u Bydžovska už to neplatí. Vyšší nezaměstnanost v současnosti mají Třebechovicko se Smiřickem.