V intenzivních sadech se sklidí o zhruba 55 tisíc tun ovoce méně. S takovou neúrodou se ovocnáři potýkali naposledy před více než jedenácti lety.

Postižena je celá republika


Potvrdily se tak obavy ovocnářů, jejichž sady zasáhly na přelomu dubna a května mrazy. „Po letošních pozdních jarních mrazech jsme určitý propad předpokládali. U jablek, která v ČR tvoří kolem osmdesáti procent produkce ovoce v intenzivních sadech, se zřejmě sklidí jen 105,7 tisíce tun a to je meziročně o třicet čtyři procent méně a sklizeň tak bude nejnižší od roku 1995,“ upozornil Martin Ludvík, tajemník Ovocnářské unie České republiky.
Pod nízkou sklizeň se může podepsat hlavně netradičně velmi mírná zima, která urychlila vegetaci ovocných dřevin o dva až tři týdny. „Rovněž kvetení bylo velmi časné a většina ovocných druhů kvetla již v průběhu dubna,“ uvedl Ludvík.

Mohou za to hlavně mrazy


Zásadní vliv na letošní úrodu měl výskyt mrazů v průběhu dubna a na začátku května. Přišly celkově ve třech vlnách a zasáhly prakticky všechny druhy ovocných stromů.

„První z nich byla kolem 5. dubna, kdy postihla některé peckoviny na začátku kvetení nebo před květem a jádroviny v poupatech. Druhá vlna následovala kolem 21. dubna, kdy byly postiženy zejména broskvoně, švestky, třešně a hrušky v květu a jabloně na začátku květu,“ doplnil Martin Ludvík.

Poslední mrazy udeřily začátkem května, kdy teploty klesly až k minus sedmi stupňům a poškodily především jabloně. „Mrazy obecně více postihly severovýchod a severozápad Čech a také lokální výsadby v údolních polohách prakticky ve všech regionech,“ řekl na závěr tajemník Ovocnářské unie ČR.