Nejmenší pivovar ve východních Čecháh přišel před Velikonoci na trh s medovou „dvanáctkou“. Ta je v současné době jedním z dvojice exkluzivních piv vyráběných Pivovarem Broumov. „Letošní várka šla na odbyt velmi dobře – nejen hlouběji ve vnitrozemí, ale i v Broumově a okolí,“ prozradil nám včera obchodní zástupce Pivovaru Broumov Miroslav Sluka. „Počítáme s další várkou a pokud i ta se u spotřebitelů setká s dobrou odezvou, tak by medová dvanáctka mohla rozšířit stálý sortiment námi vyráběných piv,“ doplnil jednatel a spolumajitel pivovaru Jaroslav Nosek.


Na rozdíl od piv vyráběných ve velkých pivovarnických gigantech používají v Broumovském pivovaru výlučně přírodní zdroje. „Snažíme se jít cestou české tradice,“ říká Jaroslav Nosek.


Tak například již zmiňované medové pivo se rodí z místní vody získané z pivovarské artézské studny. Vzniku piva předchází spojení dvou druhů sladů žatecký poloraný červeňák, který je do piva dodáván v podobě sušených hlávek. Významnou úlohu hraje i tradiční technologie vaření piva, do něhož jsou postupně přidávány tři druhy medu: med luční a lesní z Moravy a med kaštanový, který je dovážen ze Slovinska. Včely jej sbírají v kaštanových sadech, které jsou vysazovány právě za účelem sběru medu. Cukry, které jsou ve sladu a medu obsaženy se v průběhu hlavního kvašení a dokvašování přemění na alkohol a zároveň se pivo přirozeným způsobem dostatečně nasytí kysličníkem uhličitým.


Čerstvou informací je novinka, kterou pro konzumenty připravuje Pivovar Broumov na duben. „Tou novinkou je pepřové pivo,“ prozradil nám včera Jaroslav Nosek. Základ pepřového piva je 12 stupňový ležák, do něhož se přidá přírodní pepřová silice.


Pivovar touto cestou pružně reaguje na zvýšenou poptávku po hořčím pivu v regionu – to má právě efekt v podobě úpravy sortimentu vyráběných piv.
Pivo vyráběné v pivovarě Broumov-Olivětín je typickým představitelem tzv. piva českého typu. Pod tímto pojmem rozumíme skupinu vzájemně značně příbuzných piv. Tato piva, jejichž typickým představitelem jsou 12% světlá piva, lze stručně charakterizovat jako světlá piva s nízkou celkovou intenzitou vůně, silným řízem a plností a se silnou intenzitou hořkosti poněkud drsnějšího charakteru.


Důležitým typovým znakem těchto piv je nepřítomnost ovocných, esterových a parfémových složek vůně a chuti.


Pivovar má vlastní sladovnu a je tak soběstačný s jednou z hlavních surovin k výrobě piva - ječným sladem. Rovněž zdroj vody je vlastní - v objektu pivovaru je artézská studna. Třetí základní surovinou k výrobě piva, kterou pivovar nakupuje, je žatecký chmel.


Stáčírna sudů má výkon 55 sudů za hodinu, stáčírna lahví 15 000 lahví za hodinu.