A tak byly postupně v průběhu let uvedeny na trh i takové speciality, jakými jsou v naší republice nejsilnější průmyslově vyráběná piva světlá 21% a tmavá 24% nesoucí název Double. V roce 2003 udělal pivovar další významný krok na cestě ke specializaci. Po rozsáhlé rekonstrukci výroby uvádí na trh první svrchně kvašené pivo bavorského typu Primátor Weizenbier, které v následujících letech doplnily anglický speciál Primátor English Pale Ale a irský Primátor Stout. Aktuálně je v portfoliu pivovaru dokonce 19 různých druhů piv a nápojů na bázi piva, z průmyslových pivovarů tak jednoznačně vyrábí nejširší sortiment.

„Většina těchto piv má za léta svojí existence na svém kontě pěknou řádku ocenění z degustačních soutěží u nás i v zahraničí, mezi nimi pak vyčnívá titul „nejlepší pivo na světě" udělený v loňském roce pivu Primátor Weizenbier na prestižní degustační soutěži World Beer Awards v Londýně," říká Markéta Flousková z marketingového oddělení pivovaru.

Dvacet let, dvacet speciálů

V těchto dnech jako dovršení dvacetileté cesty „specialisty na speciály" přichází náchodský pivovar na český trh symbolicky se svým dvacátým pivem, speciálním svrchně kvašeným polotmavým pivem anglo-amerického typu Primátor India Pale Ale, zkráceně IPA.

„Je to taková pivní třešnička na dortu," komentuje nově uváděný druh piva emeritní sládek Pavel Kořínek, který náchodskému pivovaru zasvětil celý svůj profesní život, stál u zrodu prakticky všech náchodských piv a pomáhal svými zkušenostmi odladit i chuť tohoto neobvyklého druhu piva.

Při vaření bylo použito čtyř typů sladů a sedm výjimečných druhů chmelů původem z celého světa. „Naše IPA má specifickou zlatohnědou barvu, výjimečnou, jemnou hořkost s narůstající výraznou intenzitou a smyslnou pryskyřičnato-ovocnou vůní, která Vás myslí zanese na vzdálená místa Orientu," dodává Pavel Kořínek.

Samotný název India Pale Ale může být zavádějící, jelikož Indie není místem jeho původu. První piva tohoto typu byla uvařena v polovině 18. století v Anglii, která v tu dobu vládla světu díky svým koloniálním državám. Koloniální úředníci a vojáci měli zájem o pití dobrého anglického piva i v zámoří. Obrovským problémem se ovšem ukázala krátká trvanlivost, která nevydržela dlouhé a náročné zámořské plavby. Angličtí sládci ovšem objevili, že přídavkem vysokých dávek chmelu při vaření a následným dochmelením „za studena", vyrobí pivo schopné přestát námořní plavbu i do nejvzdálenějších kolonií, především pak největší z nich Indie. A tak se díky své aromatické sladové chuti a intenzivní hořkosti India Pale Ale postupně stal populárním na celém světě.