„Naplňujeme naši povinnost, kterou nám ukládá zákon, a to dodržovat zpracovaný plán obnovy. Tam se uvádí, jaké peníze musíme investovat, aby se infrastruktura tak zvaně nevybydlovala, ale udržovala provozuschopná a v dobré kondici. Doporučená jsou dvě procenta z hodnoty majetku," vysvětluje předseda představenstva VAK Náchod Dušan Tér.

Společnost tak v posledních deseti letech každoročně minimálně dvě procenta investuje. Tím, že se podařilo získat dotaci, tak se v minulých dvou až třech letech investovalo ještě daleko více.

Velké investice byly do ČOV a kanalizací

Zvýšené investice byly použity především do rekonstrukce čistírny odpadních vod v Náchodě-Bražci a kanalizací ve Zbečníku a v Teplicích nad Metují.

„Vždy jsme se snažili prostředky připravit dopředu, abychom nemuseli jít do velkých úvěrů. Pořídili jsme tak nejen naplnit plán obnovy, ale zrekonstruovat i řadu objektů, obnovit technické vybavení a přitom držíme naši cenu do 73 korun za kubík. Tím jsme deset korun pod republikovým průměrem. Finanční stav společnosti je takový, že si můžeme dovolit zachovat pro příští rok současné ceny. Je to také tím, že jsme se v minulých letech chovali zodpovědně. Realizovali jsme rovněž řadu úsporných opatření," upřesnil Dušan Tér.

Obnova techniky zajistila úspory

Společnost průběžně nahradila zastaralou techniku za novou, která je méně náročnější na energie, což se také projevilo na úsporách. Tato situace je prý nenutí k tomu, aby zvyšovali cenu vody.

„Pro příští rok nemáme v plánu žádné nákladné investice. Dělat se bude pouze klasická obnova a údržba. Na stejné úrovni zůstávají i ceny energií," doplnil Tér.

Předseda představenstva si také pochvaloval, že není tlak ani ze strany akcionářů, aby byl navýšen zisk a vypláceny dividendy. Výhodou prý je, že akcionářem není žádná zahraniční společnost, ale okolní města a obce.

Úvěr společnosti se pohybuje do deseti milionů korun, což je minimální zadluženost. I to je jedna ze situací, která je nenutí zvyšovat cenu. Nepoznamenalo je ani letošní suché léto.

„Zdroj pitné vody máme v Polické křídové pánvi a v současné době jsou zdroje využívány asi na padesát procent. Nezaznamenali jsme ani problém při letošním suchém létu. Naše zdroje jsou v hloubce šedesát a více metrů, tak nás výkyvy počasí tolik neovlivňují," uvedl Dušan Tér.

Bude nutné vyměnit hlavní přivaděč

VAK Náchod čeká v horizontu asi patnácti let velká investice a nelehký úkol, a to vyměnit hlavní přivaděč pitné vody z Teplic nad Metují až do Hradce Králové.

„Kapacitně je potrubí vyhovující, ale už nějaký rok pamatuje. Je v zájmu společnosti udržet toto páteřní potrubí v provozu. Musíme ale už s přípravami začít teď, protože v dnešní době je s rekonstrukcemi problém, jelikož potrubí leží na spoustě soukromých pozemků. Dalším problémem je, že tato truba zásobuje pitnou vodou Náchod a Nové Město nad Metují a tato města nemají jiný zdroj vody. Od Vysoké Srbské po Náchod tak nemůžeme vodu zastavit," vysvětluje Dušan Tér.

V současné době se tak uvažuje o výstavbě vodojemu o minimální kapacitě tří tisíc kubíků vody na území Náchoda. Ten by zajistil alespoň dvoudenní zásobu spotřeby vody Náchoda. Jedině tak by se mohl inkriminovaný úsek po částech rekonstruovat.

„Vodovod je z osmdesátých let minulého století, je z oceli a zatížen vysokými tlaky. Leží také v zemi, kde je minerálka Ida, která je na tento materiál silně agresivní. Dnes je problém, když se na této rouře něco stane, tak to opravovat. Nějaký čas trvá, než se to vypustí a následně zase napustí," upřesnil Dušan Tér.

V dalších letech dojde i k úpravám cen. Současný stav je v širším horizontu neudržitelný.

„Cena vody se tvoří podle finanční analýzy. Dnes už máme vypracované přibližné ceny za vodné a stočné do roku 2022. Funguje to tak, že se v roce 2016 ještě dostáváme do situace, kdy nemusíme zdražovat. Dnes už víme, že v roce 2017 budeme muset zdražit o zhruba dvě procenta, a to ať chceme nebo ne, jinak budeme muset vrátit dotaci," vysvětli ekonomický náměstek Zdeněk Zima.

Podíl na výši ceny mají i spotřebitelé, kteří stále více s vodou šetří. Čím méně vody odebírají, tím více jde její cena nahoru. Ročně se prý fakturace za spotřebovanou vodu snižují o dvě až tři procenta.

„Problémem je dusík a fosfor v odpadních vodách. Tam jsou požadavky dosti zpřísněné, a to stálo také nemalé investice do technologií a vzrostly i náklady na spotřebovanou energii," Doplnil Zima.

Vrásky na čele dělá i nově připravovaný vodní zákon. V současné době platí společnost státu za jeden kubík vyčerpané vody dvě koruny. Není to jen z fakturace, ale včetně ztrát, které se pohybují okolo třinácti procent.

V návrhu je, že v roce 2017 by se mělo platit už pět korun a postupně to má skončit na osmi korunách za kubík vody. Platí se i za odpadní vody. Ze současných deseti haléřů to má vzrůst na padesát haléřů a v roce 2019 už by to měla být jedna koruna.

Zákon se ale zatím projednává v poslanecké sněmovně a není schválen. 

Ceník 2016Vodné 36,56 Kč
Stočné 35,82 Kč
Stočné bez ČOV 11,37 Kč
Vodné a stočné 72,38 Kč
ceny uvedeny s DPH 15%